x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Subalternii Şefului Poliţiei Universului

Subalternii Şefului Poliţiei Universului

de Andreea Sminchise    |    19 Oct 2007   •   00:00
Subalternii Şefului Poliţiei Universului

Aţi intălnit vreodată poliţişti care să recunoască faptul că au luat şpagă, s-au imbătat turtă la chefuri cu colegii sau i-au altoit zdravăn pe căţiva infractori ca să scoată de la ei mărturisiri? Noi da. Sunt reali, au ca arme pistolul şi Biblia şi se roagă ca ţiganii să nu mai fure şi să muncească cinstit.Â



Aţi intălnit vreodată poliţişti care să recunoască faptul că au luat şpagă, s-au imbătat turtă la chefuri cu colegii sau au altoit zdravăn vreo căţiva infractori ca să scoată de la ei mărturisiri? Noi da. Sunt reali, au ca arme pistolul şi Biblia şi se roagă ca ţiganii să nu mai fure şi să muncească cinstit.


Asociaţia Poliţiştilor Creştini din Romănia are 150 de membri in toată ţara, de la agenţi la inspectori şi comisari, care spun că l-au cunoscut pe Dumnezeu şi s-au intors către El. Chestorul Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Romăne in 1997, este astăzi preşedintele de onoare al Asociaţiei. Majoritatea membrilor sunt baptişti, dar susţin că asociaţia este o organizaţie interconfesională şi primeşte in răndurile ei şi catolici, şi ortodocşi, şi protestanţi. Vreme de trei zile s-au intălnit la Vatra Dornei, pentru o "perioadă de post şi rugăciune".


LEGEA CEA DREAPT
Ã.... In sala de mese a Bisericii Baptiste din Vatra Dornei cei aproape 25 de poliţişti şi poliţiste care au ajuns la reuniune iau cina. Măncare de post - o ciorbă de legume. Agentul şef Petru Bohuş, vicepreşedintele asociaţiei, ne pofteşte la masă. Il refuzăm politicos şi ne aşezăm alături, la o masă liberă. "Dumnezeu v-a trimis aici", ne spune vicepreşedintele. "Nimic nu se intămplă fără voia Lui" . Apoi, cu voce calmă, ne explică cum se impacă legea divină cu cea lumească. "Un om credincios e mai ordonat la locul de muncă, mai cinstit, işi face treaba mai bine. Toţi poliţiştii creştini sunt aşa", e convins Bohuş. "Ştim că Dumnezeu spune să ne fie milă de cei care ne greşesc, să intoarcem şi celălalt obraz, dar legea Lui este dreaptă - Scriptura spune «plata păcatului este moartea». Măsurile pe care noi, aici pe pămănt, le luăm cu infractorii, sunt menite să-i indrepte. Să nu ii ducă spre moarte". Cu toate astea, agentul-şef Bohuş spune că nu a incercat niciodată să le vorbească infractorilor despre Dumnezeu: "Lucrarea noastră nu se face in timpul serviciului. Ne rugăm pentru ei, dar nu facem propagandă. Eu sunt poliţist de proximitate, nu prea am de-a face cu infractorii, dar sunt chemat să aplanez conflicte intre oameni. Şi, pentru că il am pe Dumnezeu, sunt mai calm, mai inţelept şi le pot da sfaturi. Am văzut in America un inscris pe insigna unui ofiţer. Scria «Peace Officer». Aşa suntem şi noi - poliţişti ai păcii".


DESPRE "FALIMENTE". "Am avut multe falimente in viaţă, fiinţa mea era zdrobită şi nu vedeam vreo ieşire spre mai bine. In familia mea nu se practica o viaţă de rugăciune, in schimb injurăturile şi alte vicii nu lipseau din casa noastră. Eram foarte dur in relaţia cu oamenii la locul de muncă şi aveam acasă felurite băuturi alcoolice şi reviste pornografice. Acum mi-e ruşine de faptele mele, dar sunt un om schimbat. Acum sunt in slujba Şefului Poliţiei Universului", povesteşte agentul-şef Bohuş, şi arătătorul i se indreaptă spre cer.

Agentul-şef Simion Coraş are şi el o poveste asemănătoare. Recunoaşte deschis că ii plăcea să tragă zdravăn la măsea şi să joace cărţi. Spune că a ajuns de căteva ori "trencheş" la unele accidente rutiere şi că uneori, din cauza mahmurelii, a şi "altoit" căţiva infractori. Acum, zice el, s-a transformat din miliţianul cu pumnul greu in poliţistul care dă cu vorba blăndă.

Mirel Fota, tehnician criminalist la IPJ Mehedinţi, spune că, de cănd s-a pocăit, colegii il strigă "Benedict" sau "fratele". "Nu mă supăr, le consider nişte glume simpatice, nu răutăţi", spune el. Ne povesteşte despre momentul convertirii sale, dar glasul ii e acoperit de sunetele unui acordeon. In spatele nostru, fraţii şi surorile din Asociaţia Poliţiştilor Creştini au terminat masa şi căntă: "Aş vrea să zbor/ Mai sus de nori/ Să mă-ntălnesc cu El/ Aş vrea să zbor".


ŢEPUŞELE LUI DUMNEZEU. Dis-de-dimineaţă, in sala de conferinţe a Bisericii Baptiste, poliţiştii creştini il ascultă pe pastorul Vasile Hoblea. Cu o mănă pe Biblie şi alta indreptată spre cer, acesta povesteşte cu inflăcărare despre "ţepuşele" pe care Dumnezeu le trimite in viaţa creştinilor: "Trebuie să ii mulţumim Lui pentru toate. Şi pentru bune, şi pentru rele. El ne trimite ţepuşe ca să ne intărească şi să invăţăm din ele". In colţul ochiului ii apare o lacrimă, iar din sală se aude "Aleluia!". "Ducem continuu o luptă spirituală şi avem nevoie de roada Duhului Sfănt", rosteşte pastorul şi lacrima i se rostogoleşte pe obraz. "Amin!", se aude din nou din sală. Femeile işi şterg ochii cu batista.


IN VACARMUL RUGÃ...CIUNII. Agentul-şef Petru Bohuş le propune colegilor săi o serie de rugăciuni de mulţumire. "Doamne Isuse Hristoase, iţi mulţumim pentru că am ajuns aici, iţi mulţumim pentru că ne-ai arătat calea Ta...", incepe el, iar voci din sală ii ţin isonul cu "Amin!", "Aleluia!", "Lăudat fie Domnul!" la răstimpuri. In timp ce vorbeşte, faţa i se transfigurează. Ochii se străng, incercănd parcă să stoarcă o lacrimă, iar măinile se ridică spre cer. Femeile plăng, iar bărbaţii au privirea in pămănt. Agentul-şef Mirel Fota incearcă şi el o rugăciune, dar se poticneşte in plăns. Lacrimile il ineacă şi işi cere scuze. Işi drege vocea. Incearcă să rostească ceva. Il bufneşte plănsul din nou. Se reculege, işi adună găndurile şi ii mulţumeşte Domnului pentru că l-a scăpat de boală: "La ultima conferinţă la care am participat impreună, vă aduceţi aminte că purtam ochelari. Medicul imi spusese că trebuie să mă operez la ochi. Atunci v-aţi rugat cu toţii pentru mine şi Dumnezeu a făcut o minune. Am plecat acasă la volan, fără ochelari, iar la controlul medical s-a descoperit că nu mai aveam nici o problemă". "Mărire lui Dumnezeu!", "Aleluia!", strigă din toate puterile colegii poliţistului. Petru Bohuş are o grimasă de plăns, pastorul bisericii plănge de-a binelea, femeile suspină.


RUGÃ...CIUNE PENTRU ŢIGANI.
Agentul-şef Simion Coraş işi incepe cuvăntarea in faţa colegilor cu o mărturisire: "Miliţia a fost un instrument al terorii. Şi noi am fost miliţieni. Dar Dumnezeu ne-a schimbat. E mare minune ca un poliţist să se pocăiască". "Amin!", "Aleluia!" răspund vocile poliţiştilor. "Dumnezeu are un plan de binecuvăntare cu Ministerul de Interne", e convins agentul-şef Coraş şi corul de "Aleluia!" care se ridică spre cer ii intăreşte remarca. "Doamne Iisuse Hristoase, ne rugăm Ţie pentru infractorii pe care ii intălnim in meseria noastră, pentru ţigani, Doamne din ceruri, ca să ii luminezi să nu mai fure şi să muncească", aproape că ţipă spre cer poliţistul. "Amin!", aprobă sala.


DUHUL LEŞINULUI. In sala de conferinţe e cald. Innăbuşitor. Uneia dintre poliţiste i se face rău şi se scurge din scaun. Colegii o scot din incăpere şi o duc afară, să işi revină. Incidentul neprevăzut dă naştere unui nou indemn la rugăciune din partea agentului-şef Bohuş: "Pe sora Elena o chinuie nişte duhuri obraznice. Vor s-o impiedice să participe la rugăciune. Să ne rugăm pentru ea, ca aceste duhuri obraznice să-i dea pace". Toată lumea se ridică in picioare. Rugăciunea e, de astă dată, comună. Fiecare dintre cei prezenţi ii cere lui Dumnezeu, cu voce tare şi cu propriile cuvinte, să indepărteze de la sora Elena duhurile obraznice. Timp de aproape 5 minute nu reuşesc să-mi mai aud nici găndurile. Oare Dumnezeu inţelege ceva din toată hărmălaia asta? Şi oare El e atăt de departe incăt e nevoie de strigăte ca să ne audă?


CU ACORDEONUL LA BISERICÃ.... Rugăciunea s-a incheiat. Cu siguranţă sora Elena, ieşită la aer curat, se simte mai bine. Poliţiştii sunt şi ei vădit mai relaxaţi, aşa că e momentul pentru un imn inchinat lui Hristos. Din spatele scaunului, unul dintre membrii Asociaţiei scoate un acordeon. In spatele sălii se mai iveşte unul. Pe perete sunt proiectate versurile unui căntec: "Harul Tău in incercarea grea/ Ne dăruieşte victoria, o, Doamne/ Prin puterea Ta invingem noi/ In orice lupte şi nevoi". Acordeoniştii işi incălzesc instrumentele cu căteva acorduri care aduc a sărbă. Glasurile poliţiştilor se ridică apoi spre cer, in ciuda tuturor duhurilor şi a ţepuşelor.

×
Subiecte în articol: special işi dumnezeu bohuş agent bohu