x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traian Basescu este noul presedinte al Romaniei

Traian Basescu este noul presedinte al Romaniei

13 Dec 2004   •   00:00

ULTIMA ORA - REZULTATE FINALE
Basescu este invingatorul in cel de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, obtinand, potrivit BEC, 51,23% din voturi in turul doi al alegerilor prezidentiale (respectiv 5.126.794 de voturi), in timp ce Adrian Nastase are 48,77% (adic` 4.881.520 de voturi), dupa centralizarea rezultatelor votului din toate sectiile de votare.
EDITIA a II-a
"Numaratoarea noastra paralela, precum si rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central, indica faptul ca Traian Basescu este viitorul presedinte al Romaniei. Aceasta a fost vointa romanilor, pe care eu o respect", a spus Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR la alegerile prezidentiale din Romania.

Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, Victor Pasca-Camenita, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne inscrisi in listele electorale existente la sectiile de votare a fost de 10.112.262 de cetateni cu drept de vot, reprezentand 55,21% din numarul total al alegatorilor.

Numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.008.314, reprezentand 98,97%, numarul total al voturilor nule a fost de 10.3245, adica 1,02%. Numarul buletinelor de vot primite de sectiile de votare a fost de 20.358.425, iar numarul total al buletinelor de vot neintrebuintate si anulate a fost de 10.246.246.

Aceste rezultate vor fi considerate oficiale după ce la Biroul Electoral Central vor fi aduse din toate cele 42 de circumscriptii procesele-verbale de constatare a rezultatului alegerilor, precum si dosarele continand intampinarile si contestatiile formulate.

In termen de 24 de ore de la inregistrarea ultimului dosar, BEC va trimite, pentru validare, Curtii Constitutionale, toate aceste documente, precum si propriul proces-verbal in care se mentioneaza rezultatele finale ale scrutinului din 12 decembrie.

Potrivit legii, partidele si candidatii care au participat la alegeri pot cere anularea alegerilor in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votării. Legea mai prevede ca orice cerere in acest sens trebuie sa fie motivată si să fie insotita de dovezi.

.

.

FELICITARI PENTRU INVINGATOR

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Nastase, l-a felicitat pe Traian Basescu, co-presedinte al Aliantei D.A., pentru succesul obtinut in alegerile prezidentiale si i-a urat succes in noul mandat de presedinte al Romaniei. Adrian Nastase a declarat, la sediul PSD, ca i-a telefonat contracandidatului sau pentru a-l felicita personal.

Numaratoarea noastra paralela, precum si rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central indica faptul ca Traian Basescu este viitorul presedinte al Romaniei. Aceasta a fost vointa romanilor, pe care eu o respect", a spus Adrian Nastase. El subliniat ca Uniunea Nationala PSD+PUR are cele mai multe mandate in Parlament si a negociat deja o majoritate parlamentara, exprimandu-si speranta ca Traian Basescu va tine seama de ea. "Impreuna, castigatorii acestor alegeri, Uniunea Nationala PSD + PUR si Traian Basescu, suntem datori sa gasim solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania", a afirmat Adrian Nastase, potrivit caruia cele doua forte politice trebuie sa coaguleze in jurul lor interesele tuturor romanilor, motivele care le unesc si nu cele care le dezbina. Presedintele PSD a precizat ca exista acum un Parlament echilibrat si va urma, foarte probabil, o perioada de coabitare, dar a avertizat ca "Romania nu isi permite perioade de pauze, perioade de cautari, deoarece presiunile externe sunt foarte mari", avand in vedere orizontul anului 2007".

Adrian Nastase a afirmat ca PSD va sprijini proiectele pe care le propune Traian Basescu pentru a continua drumul spre integrarea europeana si bunastarea romanilor, exprimandu-si speranta ca si presedintele Romaniei va face acelasi lucru in privinta initiativelor social-democratilor, fie ele parlamentare sau prin intermediul viitorului Guvern.

El a adaugat ca rezultatul votului la alegerile parlamentare si prezidentiale arata ca in prezent exista doua Romanii, una rurala si una urbana. "Este vorba de o Romanie urbana, in crestere, cu o solida componenta liberala, desi uneori afectata de somaj, care astepta de la stat mai degraba sanse decat sprijin. Aceasta este Romania care l-a votat pe Traian Basescu. Dar mai exista si o Romanie rurala, cu oameni in varsta si oameni saraci, care are inca au nevoie de ajutor nu doar pentru dezvoltare, ci si pentru supravietuire. Ambele Romanii vor trebui reprezentate in anii urmatori", a explicat liderul PSD. "Am convingerea ca prin dialog si prin intelegere putem arata romanilor ca meritam votul lor si ca le ducem la indeplinire mandatul", a conchis Adrian Nastase.

.

.

PRESEDINTELE ILIESCU L-A FELICITAT PE TRAIAN BASESCU

Presedintele Ion Iliescu transmite sincerele sale felicitari castigatorului alegerilor prezidentiale, Traian Basescu, si ii ureaza succes in misiunea sa de mare raspundere pentru a asigura stabilitatea politica si sociala necesara continuarii cresterii economice si finalizarii procesului de aderarea la Uniunea Europeana, a declarat, la Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Corina Cretu. Seful statului adreseaza, in acelasi timp, felicitarile sale liderului social-democrat Adrian Nastase, pentru modul responsabil in care a inteles sa isi transmita mesajul si sa-si promoveze proiectul sau politic.

"Presedintele Ion Iliescu saluta modul corect in care s-a desfasurat procesul electoral in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale si apreciaza spiritul civic al cetatenilor romani. Votul de duminica, 12 decembrie, este o confirmare a soliditatii si functionalitatii democratiei romanesti, a intrarii in normalitate, dupa 15 ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989", a spus Corina Cretu.

Presedintele Ion Iliescu i-a multumit primului-ministru pentru buna colaborare in ultimii patru ani si a salutat performantele Guvernului, care au permis Romaniei aderarea la NATO si finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Seful statului a subliniat ca tara noastra intra intr-o noua etapa a dezvoltarii natiunii romane, cand toate fortele politice si toti cetatenii trebuie sa dea dovada de responsabilitate si de spirit civic, de solidaritatea sociala si nationala pentru a continua ceea ce s-a inceput din Decembrie 1989. Fiind ultimul briefing al purtatorului de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu a tinut sa le multumeasca ziaristilor acreditati la Palatul Cotroceni pentru colaborarea din ultimii patru ani.

.

.

REZULTATE PARTIALE ALE PREZIDENTIALELOR

Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu, a castigat alegerile prezidentiale, cu 51,23% din voturi, fata de 48,77% exprimate in favoarea candidatului Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, potrivit rezultatelor partiale centralizate de BEC dintre 98,76% din sectiile de votare.

NUMARATOARE PARALELA. Potrivit numaratorii paralele realizate de PNL-PD in 92,30 din sectii, rezultatele partiale arata ca Traian Basescu a castigat alegerile cu 51,55%, Adrian Nastase acumuland 48,45% din sufragii.

Traian Basescu a acumulat 4.885.223 de voturi, iar Nastase - 4.591.122 de voturi. Numarul total de voturi valabil exprimate, conform numaratorii paralele a Aliantei este de 9.476.345. Diferenta dintre cei doi este, astfel, de 3.10 la suta, in favoarea candidatului Aliantei D.A. Liberalii si democratii au terminat numaratoarea paralela in Bucuresti, precum si in alte 13 judete.

In celelalte judete, au fost numarate voturile din peste 80 la suta din sectii. Conform datelor Aliantei, Basescu a castigat in Ardeal si in Bucuresti, iar Adrian Nastase - in majoritatea judetelor din Moldova, Muntenia si Oltenia. In Brasov, Sibiu, Timis si Bucuresti, Basescu are un avans de cate aproximativ 30 de procente in fata lui Nastase. In Constanta, Alba Iulia si Arad Basescu are un avans de peste 22 de procente in fata lui Nastase. In Bihor, Caras, Cluj, Prahova, Tulcea, avansul dintre Basescu si Nastase este de aproximativ 15 la suta. Cea mai mare diferenta in favoarea lui Adrian Nastase a fost inregistrata, potrivit datelor Aliantei, in judetul Harghita, respectiv 54,06 la suta. O diferenta de peste 30 de procente intre Nastase si Basescu s-a inregistrat numai in judetul Botosani.

In judetele Giurgiu si Satu Mare, Nastase s-a distantat la peste 22 de procente de Basescu, in judetele Braila, Buzau, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Iasi, Olt, Salaj, Teleorman, Vaslui si Vrancea diferenta in favoarea lui Nastase este cuprinsa intre 10 si 20 de procente. Datele provin din procesarea, de catre PNL-PD, a 16.071 sectii de votare, din totalul de 17.411 sectii. Aceasta reprezinta 92,30 la suta din totalul sectiilor de votare.

.

.

TRAIAN BASESCU SI-A PREZENTAT PRIORITATILE

Candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie Traian Basescu i-a multumit contracandidatului sau Adrian Nastase, ca l-a sunat pentru a-l felicita si a declarat ca "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare pentru buna desfasurare a procesului de integrare in UE.

Basescu si-a prezentat, intr-o conferinta de presa extraordinara, prioritatile pe care le va avea in timpul mandatului sau in planul politicii interne si externe. El a inceput prin a spune ca in primul rand urmareste formarea unei majoritati parlamentare care sa asigure buna desfasurare a procesului de integrare in UE. Basescu a adaugat ca urmareste atragerea PUR si UDMR alaturi de Alianta PNL-PD pentru a forma o majoritate in Parlament.

In plan extern, el a spus ca obiectivul numarul 1 este integrarea in UE la 1 ianuarie 2007 si a precizat ca romanii trebuie bine informati despre costul integrarii. "Alta prioritate consta in coagularea intregii natiuni in problema saraciei", a mai afirmat Basescu. Printre prioritatile noului presedinte al Romaniei se mai numara scoaterea institutiilor statului de sub influenta politicului. "Voi fi un presedinte care va veghea institutiile statului de orice influenta politica", a subliniat Basescu.

Presedintele ales al Romaniei a mai spus ca, in calitate de sef al CSAT, va introduce in strategia de aparare a tarii problema coruptiei ca fiind o problema de siguranta nationala. "O alta problema pe care o voi urmari este acel angajament din campanie referitor la restabilirea demnitatii romanilor", a mai spus Basescu. Referitor la societatea civila, presedintele ales a garantat ca va fi un factor de sprijin si de incurajare pentru reprezentantii societatii civile. "Va garantez, de asemenea, ca in Romania presa va redeveni libera", a mai spus Basescu.

El a mai vorbit in plan extern despre relatia de parteneriat cu SUA si Marea Britanie, intarirea rolului Romaniei in NATO si dezvoltarea de bune relatii cu tarile din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina, Belarus. De asemenea, noul sef al statului a subliniat stabilirea unei relatii de parteneriat cu Republica Moldova, spunand ca Romania are obligatia sa-i trateze pe moldoveni ca pe buni romani.

.

.

INTREVEDERE ILIESCU-BASESCU LA COTROCENI

Ion Iliescu si Traian Basescu vor avea o prima intalnire in cursul zilei de joi, 16 decembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Corina Cretu, in cadrul conferintei de presa desfasurate la Palatul Cotroceni. "Va fi o intalnire atat bilaterala, cat si la nivelul principalilor colaboratori, pentru asigurarea unui transfer adecvat al prerogativelor, a puterii, a documentelor, precum si o trecere in revista a agendei internationale careia presedintele Romaniei trebuie sa i se dedice in urmatoarea perioada", a spus Corina Cretu. Ea a mentionat ca in cursul diminetii presedintele Ion Iliescu l-a sunat pe Traian Basescu pentru al felicita personal pentru rezultatul obtinut in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ion Iliescu l-a invitat, cu acest prilej, pe Traian Basescu sa il insoteasca la Bruxelles, in data de 17 decembrie, la reuniunea Consiliului European la care se va adopta decizia politica de incheiere a negocierilor de aderare cu Romania. "Dupa parerea presedintelui Ion Iliescu, acesta va fi un semnal foarte bun pentru a arata faptul ca in Romania democratia functioneaza si toate lucrurile intra in normalitate", a afirmat Corina Cretu. Intrebata fiind ce raspuns a primit presedintele Ion Iliescu la invitatia adresata lui Traian Basescu de-al insoti la Bruxelles, Corina Cretu a spus ca raspunsul a fost pozitiv.

.

.

REACTIA PARTIDELOR POLITICE

Partidul Umanist din Romania (social-liberal) si-a reafirmat luni, in urma anuntarii rezultatului turului al doilea al alegerilor prezidentiale, independenta politica si doctrinara, amintind ca dispune de posibilitatea de a-si construi grupuri parlamentare semnificative in ambele camere ale Legislativului.

Printr-un comunicat de presa, Partidul Umanist si-a asigurat totodata alegatorii ca senatorii si deputatii PUR vor respecta cu maxima grija promisiunile facute in campania electorala.

Membrii PUR considera ca alegerile parlamentare si prezidentiale recent desfasurate au constituit o expresie a maturitatii si spiritului civic ale electoratului roman. Rezultatul lor echilibrat, se arata in comunicat, denota transformarile survenite in structura populatiei Romaniei si in gradul ei de intelegere, dar si faptul ca obiectivele esentiale pentru tara sunt asumate, practic, de toate formatiunile politice concludente. "Ca partid de centru, promotor constant al echilibrului, imbinand in doctrina sa principiile cele mai importante atat ale social-democratiei, cat si ale liberalismului, PUR multumeste cetatenilor Romaniei pentru numarul mare de voturi acordate si pentru incarcatura de incredere a acestor voturi", se arata in comunicat.

PUR afirma ca Romania se afla la inceputul unei noi etape, poate cea mai importanta din evolutia societatii romanesti contemporane. Tintele acestei etape sunt, in opinia membrilor PUR, desavarsirea reformei, integrarea europeana, dezradacinarea coruptiei, propasirea prin corectitudine, PUR dand asigurari ca le abordeaza cu incredere, pentru ca a militat intotdeauna pentru ele. PUR a facut, de asemenea, apel la intreaga clasa politica de a pune interesul national mai presus de orice motivatii si ambitii. "Indiferent de configuratia viitoarelor structuri de conducere a tarii si indiferent ce raspunderi concrete vor reveni reprezentantilor umanisti, ei vor lucra cu cinste si harnicie pentru Romania viitorului apropiat, pentru Romania europeana, pentru toti cetatenii acestei minunate si mult incercate tari", se mai arata in comunicatul PUR.

Biroul Permanent al Partidului Umanist (PUR) va decide in cursul acestei saptamani daca va participa sau nu la guvernare, a declarat, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi. "Avand in vedere ca scena politica romaneasca nu este dominata de un partid in proportie de 51%, acest guvern se va forma in urma unor negocieri si nu suntem dispusi sa facem rabat de la sustinerea capitalului autohton, a unei clase de mijloc puternice si a intreprinderilor mici si mijlocii", a precizat Pitigoi. El a reiterat faptul ca PUR si PSD au incheiat un protocol electoral care da ambelor partide posibilitatea sa actioneze din punct de vedere politic. "Acum, cand avem grupuri parlamentare proprii, vom actiona pentru a ne tine promisiunile fata de electorat prin sustinerea in continuare a clasei de mijloc", a conchis purtatorul de cuvant al PUR.

Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) va reevalua situatia politica daca Partidul Social Democrat (PSD) va ramane fara sprijinul Partidului Umanist (PUR), a declarat presedintele UDMR, Marko Bela. El a apreciat ca declaratia liderilor umanisti privind independenta doctrinara si ideologica a PUR reprezinta, probabil, intentia de formare a unui grup parlamentar separat. "Candidatul Aliantei D.A. a castigat alegerile prezidentiale, dar altii au castigat alegerile parlamentare. Totul este in acest moment matematica", a spus Marko Bela. Potrivit liderului unional, pentru ca Romania sa aiba o majoritate guvernamentala stabila este nevoie de UDMR. "UDMR nu poate fi evitata", a afirmat Marko Bela. El a precizat ca majoritatea trebuie asigurata printr-o majoritate guvernamentala si nu printr-un guvern minoritar.

Totodata, vicepresedintele Uniunii, Valentin Zoltan Puskas, a declarat ca UDMR este dispusa sa discute in acest moment cu oricine. "Cu PSD au fost doar discutii principiale. Aceleasi discutii le putem avea si cu altcineva, vom participa la orice guvernare. Cred ca si cu Traian Basescu putem discuta", a spus vicepresedintele UDMR.
×