x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei ani fără "Păsărilă"

Trei ani fără "Păsărilă"

de Istvan Deak    |    07 Feb 2012   •   21:00
Trei ani fără "Păsărilă"

Astazi se implinesc trei ani de la moartea handbalistului roman Ma­rian Cozma. Fostul international, alin­tat "Pasarila" de cei care l-au c­u­noscut, a fost injunghiat mortal, in dimineata zilei de 8 februarie 2009, in localul Patriota din Veszprem, in timp ce petrecea, in liniste, impreu­na cu colegii de echipa. La Jude­ca­to­ria Veszprem s-au desfasurat doua procese in cazul "Cozma". Primul, in­ce­put in iunie 2010, vizeaza altercatia din discoteca si din strada, iar un verdict inca nu a fost dat, in timp ce al doilea, inceput in septembrie 2010, vi­za uciderea handbalistului Ma­rian Cozma. Procesul s-a incheiat in iunie 2011 si a dus la condamnarea la inchisoare pe viata a inculpatilor Nemeth Gyozo si Raffael Sandor.

Procurorii nu au fost multumiti cu sentinta dictata de Judecatoria Veszprem si au facut recurs, cerand pedepse mai mari pentru Ivan Sztojka (20 de ani- Procuratura cere 25), Pal Gabor (5 ani- Procuratura cere 8), Bihari Csaba (4 ani- Procuratura cere 8) si fosta concubina a lui Raffael Sandor (3 ani- Procuratura cere 7 [i jum`tate). Recurs au facut si avocatii apararii, si cer diminuarea pedepselor pentru Raffael Sandor (inchisoare pe viata - avocatii solicita inchisoare pe termen limitat), Nemeth Gyozo (inchisoare pe viata - avocatii solicita inchisoare pe termen limitat) si Ivan Sztojka (20 de ani - avocatii cer maximum 12). Avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, a cerut ca statul maghiar sa renunte la incasarea cheltuielilor de judecata in favoarea familiei Cozma. "In conditiile in care sub sechestru se afla doar bunuri materiale in valoare de 40-50 de milioane de forinti, care nu acopera pretentiile familiei Cozma, am depus o cerere prin care cerem ca statul sa renunte la incasarea cheltuielilor de judecata de 74,6 milioane de forinti. Doar asa putea ajunge familia Cozma in posesia unei despagubiri substantiale", a declarat Helmeczy.

Recursul incepe in martie
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Gyor a anuntat ca au fost fixate primele doua sedinte de judecata in cazul Cozma. Acestea vor avea loc la 29 si 30 martie si vor fi prezidate de judecatorul Nagy Zoltan. Sambata seara, fanii echipei din Veszprem, impreuna cu membrii echipei si ai clubului, l-au comemorat pe Marian, la statuia amplasata in fata salii in care evolueaza campioana Ungariei, MKB Veszprem. "Marian mi-a fost un prieten apropiat si nu-l voi uita niciodata. La campionatul european, recent incheiat, am jucat doar cu gandul la el. Orice succes al echipei il dedic lui", a marturisit handbalistul maghiar nascut la Odorhei, Ferenc Ilyes.

Ce s-a intamplat in acea noapte?
Jurnalul National va prezinta sirul evenimentelor din acea noapte asa cum stau ele scrise in raportul de 17.000 de pagini al procurorului de caz, Sarosi Dora. "In cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Ja­nos, din Enying, s-au adunat 25 de per­soane din mai multe localitati ale Un­gariei, in scopul de a razbuna o ru­da agresata anterior. Au inceput sa caute agresorul in mai multe disco­teci si baruri din zona orasului Sze­kes­fehervar, insa nu l-au gasit. La ini­tia­tiva fratilor Beery, Csaba si Ivan, care faceau parte din grupul lor, aces­tia au plecat la Veszprem intr-un convoi de opt masini. La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenta bauturilor alcoolice si inca de la inceput au atras atentia asupra lor. Au agresat fara motiv mai multe persoane si le-au adresat cuvinte obscene. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astazi va curge sange».

In discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan si Pal Gabor au iscat o bataie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a im­pins din spate pe Cozma, iar cand acesta s-a intors, imediat l-a si lovit. Ma­rian Cozma nu a fost agresiv si nu i-a provocat in nici un fel pe agresori. In afara celor patru, in agresarea lui Coz­ma s-a implicat si socrul lui Sztoj­ka Ivan, Bihari Csaba de 48 de ani. In apa­rarea lui Cozma au sarit colegii de echi­pa, Ivan Pesici, Zarko Sesum si Uros Vilovski. In urma loviturilor in­ca­sate, Cozma a cazut la pamant, iar cei cinci agresori au continuat sa il lo­veas­ca cu pumnii si picioarele. Raffael Sandor l-a injunghiat pe Cozma, in zona rinichiului, cu o lovitura de cu­tit de intensitate medie, care i-a pro­vocat o rana mica si o sangerare usoa­ra. In momentul in care Pesic a stri­gat: «Atentie, au cutite», Cozma a luat o sticla si l-a lovit in cap pe Sandor, in timp ce ceilalti agresori au continuat sa il loveasca si sa arun­ce cu pahare si sticle in el. Pal si Bi­hari au agresat mai multi clienti care au incercat sa il ajute pe handbalist.

Cozma si colegii lui au fugit din local, insa agresorii au alergat dupa ei. In strada, Gyozo, Sztojka, Raffael, Pal si Bihari l-au incercuit pe Marian lan­ga un zid si au inceput sa il lo­veas­ca din toate directiile. In acest mo­ment, Raffael Sandor a scos, din nou, cu­titul folosit in discoteca si l-a in­jun­ghiat pe Marian in inima. In timp ce era deja cazut la pamant, Gyozo si Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior in zona capului. Apoi, Gyozo l-a injunghiat in zona rinichiului pe Ivan Pesici, care venise sa ii acorde primul ajutor lui Marian, in timp ce Zarko Sesum primise o lovitura pu­ter­nica de picior in cap, de la acelasi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fu­git in urmarirea lui Uros Vilovski, insa acesta a reusit sa scape. Grupul de 25 de persoane a plecat in mare gra­ba de la locul faptei tipand: «Cine mai vrea?», in timp ce Raffael Sandor ii striga unei alte persoane: «Scoate pis­tolul!».

Agresorii au lasat un dezas­tru in urma lor in local, dar si o consumatie neplatita de 51.000 de forinti (200 de euro). Sandor si Gyozo au ple­cat cu aceeasi masina, s-au des­par­tit de grup pe strada Principala 8, cand Raffael i-a dat un cutit lui Gyozo. Acesta a sters cutitul, iar in preaj­­ma localitatii Varpalota l-a aruncat din masina. Arma crimei nu a fost ga­sita. Gyozo si Raffael au fugit la Budapesta, au in­chiriat o masina, apoi au plecat in Aus­tria, unde au fost arestati si ulterior extradati".

×