x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valcea - Controlorii Politiei, mituiti cu vacante

Valcea - Controlorii Politiei, mituiti cu vacante

de Alexandra Chivu    |    01 Feb 2007   •   00:00
Valcea - Controlorii Politiei, mituiti cu vacante
HALAL ORGAN... - Controlorii IGP se odihnesc la Calimanesti pe bilete de pensionari
Celebra ancheta demarata de IGPR la Valcea s-a dovedit a fi inca o incercare rusinoasa de a acoperi incompetenta lucratorilor din structura.  

Verificarile, care l-au vizat chiar pe seful Politiei valcene, au scos in evidenta cum lucratorii Corpului de Control al IGPR pot fi mituiti cu bilete de tratament in statiuni, cum zeci de documente au fost sustrase de politisti, cum, cu ajutorul "oamenilor legii", o cladire ce facea obiectul unui dosar a ajuns in proprietatea unui traficant de droguri. In toate aceste luni, Fatuloiu a lasat sa se inteleaga ca "cercetarea" de la Valcea a vizat unele tensiuni in managementul local, desi urmarite erau legaturile din interior cu retelele de crima organizata. Cu toate ca raportul final al Politiei Romane confirma o parte din activitatea defectuoasa a lucratorilor de politie, acestia sunt scosi basma curata, sub pretextul intervenirii termenului de prescriptie.  

ACUZE GRAVE. In numeroase memorii adresate conducerii MAI si IGPR din anul 2001, Florea Olteanu, pionul principal in dosarul Nicolau, a solicitat cercetarea administrativa a sapte politisti valceni: Aurel Sanda, Gheorghe Deaconu, Marius Silviu Popa, Nicolae Anghel, Mihai Constantin Ghetoiu, Daniel Constantin si Adrian Vintila, care in opinia reclamantului au comis grave abuzuri si ilegalitati cu ocazia cercetarilor desfasurate in plangerile penale depuse impotriva unor persoane implicate in litigiul privind dobandirea dreptului de proprietate asupra unui imobil din orasul Calimanesti. Executarea imobilului constructie din renumita statiune valceana (imobil ce apartine unei firme la care Olteanu este administrator) a generat un scandal de proportii. Desi cladirea respectiva valora aproape cinci miliarde de lei, a fost vanduta la o suma derizorie de 57 de milioane, "cu ajutorul" unei anchete musamalizate, la care partasi sunt si lucratori din administratia publica. Stupoare insa. Imobilul a ajuns in cele din urma in posesia unui cautat traficant de droguri, Dragos Constantin Marinas, arestat la 27 aprilie 2004 in baza mandatului nr. 7/263/248/P/2004, emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti.  

SPRIJIN COLEGIAL. Sesizarile au ajuns direct pe masa ministrului Vasile Blaga si a inspectorului general al Politiei Romane, chestorul Dan Valetin Fatuloiu. In toamna lui 2006, memoriile valceanului determina conducerea IGPR sa dispuna un amplu control la IJP Valcea, control desfasurat in doua etape. "S-au efectuat verificari incomplete cu intentia vadita de musamalizare a anchetei de catre comisarul-sef de politie Gheorghe Tita, comisarul de politie Gheorghe Adrian Nicolau, ambii din cadrul Corpului de Control al IGPR, si subcomisarul de politie Florentin Anghel din cadrul Directiei Cercetari Penale a IGPR. Observand ca cei trei ofiteri de politie nu efectueaza verificari obiective si complete, musamalizand fapte deosebit de grave comise de lucratorii de politie din cadrul IJP Valcea, m-am adresat inspectorului general al Politiei Romane, Dan Fatuloiu", a declarat Florea Olteanu. Constatand ca afirmatiile sunt adevarate, IGPR a desemnat apoi o alta echipa care sa continue cercetarile, echipa formata din comisarul de politie Mihai Stoica, de la Corpul de Control al IGPR, si subcomisarul Florentin Anghel, din cadrul Directiei Cercetari Penale a IGPR. "Toate demersurile au fost zadarnice, primind drept raspuns ca verificarile fac parte din categoria «informatiilor clasificate», ceea ce ne-a intarit convingerea ca verificarile au avut ca scop musamalizarea gravelor abuzuri. L-am sesizat din nou pe ministrul Vasile Blaga, solicitandu-i sa dispuna de urgenta cercetarea administrativa a celor trei ofiteri din Corpul de Control al IGPR", spune Florea Olteanu.  

AMARAT. Demarand o ancheta pe cont propriu, valceanul sustine ca unul dintre ofiterii veniti in control, Adrian Gheorghe Nicolau, de la Corpul de Control al IGPR, a beneficiat la cateva zile de la ancheta, in perioada iulie-august 2005, de un sejur in statiunea Calimanesti-Caciulata cu bilete de pensionar. Florea Olteanu l-a sesizat pe chestorul Constantin Manoloiu, directorul Corpului de Control al ministrului Vasile Blaga, si a continuat singur verificarile, ajungand, in opinia sa, la concluzii inimaginabile. "Comisarul Gheorghe Adrian Nicolau impreuna cu sotia, Gabriela Cristina Nicolau, au beneficiat in mod fraudulos de un sejur de 18 zile in statiunea Calimanesti-Caciulata, fiind cazati la Hotelul Oltul, camera 414, incepand cu data de 25.07.2005, folosind doua bilete de pensionari. L-am intrebat pe ministrul Blaga cum este posibil ca un ofiter superior din Corpul de Control, prin frauda si inselaciune, sa beneficieze de facilitati pe care statul roman le acorda pensionarilor, care se calca in picioare pentru obtinerea unui bilet intr-o statiune. Cele doua bilete de tratament cu seria nr. 260269 si 260270 cu care a fost recompensat comisarul Nicolau au fost eliberate pe numele a doi valceni din comuna Bujoreni, Dumitru si Vasile Almaselu. Din informatiile pe care le detin, cei doi valceni nu au facut la Casa de Pensii o asemenea solicitare. Am pus la dispozitia anchetatorilor si numarul camerei, si hotelul in care a fost cazat comisarul Nicolau impreuna cu sotia. Este vorba despre camera 414 de la Hotelul Oltul", a spus Florea Olteanu.  

APARARE. O parte a acuzatiilor aduse de Olteanu politistilor valceni este confirmata si de raportul final IGPR, care numara zece file. Conducerea institutiei ia pozitie fata de invinuirile aduse de valcean, insa numai pe jumatate. "In luna mai a anului 2006, Florea Olteanu a adresat o plangere Inspectoratului General al Politiei Romane, prin care sesiza faptul ca Mihai Ghetoiu, ofiter in cadrul IJP Valcea, a instrumentat in mod defectuos o reclamatie a sa, acuzandu-l de abuz in serviciu si sustragere de documente oficiale. (...) Ofiterii din cadrul IGPR au stabilit ca ofiterul Mihai Ghetoiu, din cadrul IJP Valcea, nu a depus la dosarul cauzei privind reclamatia lui Florea Olteanu 26 de documente puse la dispozitie de petent, insa acestea nu erau relevante pentru solutionarea cauzei si i-au fost restituite acestuia pe baza de dovada. Colectivul de verificare a stabilit ca fapta ofiterului de politie Mihai Ghetoiu nu constituie infractiune de abuz in serviciu sau sustragere de documente oficiale, intrunind elementele constitutive ale unei abateri, care insa nu a putut fi sanctionata disciplinar, intrucat a intervenit termenul de prescriptie", se arata in comunicatul remis de Serviciul de Comunicare Publica din IGPR. Ulterior, acele 26 de documente care ar fi stabilit vinovatia persoanelor acuzate in dosar au fost adaugate la dosar pe baza de proces-verbal, la insistentele sefilor lui Ghetoiu. Mai mult, actele incriminatoare au fost gasite in fisetul politistului.  

BASMA CURATA. Referitor la ofiterul de politie George Adrian Nicolau, se mentioneaza ca nu a participat la finalizarea verificarilor, fiind desemnat sa desfasoare alte activitati. "In ceea ce priveste biletele de tratament de care ofiterul din cadrul Directiei de Inspectie Interna a beneficiat, facem precizarea ca acestea au fost contractate de la Casa de Pensii Sector 6 Bucuresti in luna martie 2006, si nu de la Casa de Pensii a judetului Valcea. Ofiterii inspectori din cadrul acestei structuri au stabilit ca nu exista legatura de cauzalitate intre nesanctionarea disciplinara a ofiterului din cadrul IJP Valcea si contractarea biletelor de tratament de catre George Adrian Nicolau. Totodata, precizam faptul ca ofiterul de politie George Adrian Nicolau nu a fost si nu este cercetat de DGA sau DNA pentru presupuse fapte penale", se arata in acelasi comunicat al IGPR. Desi reprezentantii IGPR confirma faptul ca la ancheta de la IJP Valcea a participat si comisarul Nicolau, in raportul intocmit numele acestuia este omis.  

POVESTI DE ADORMIT COPIII
ANCHETA STRAMBA. Chestorul Fatuloiu, in ofsaid flagrant
Prezent la 13 octombrie 2006 la Valcea, chestorul Fatuloiu a anuntat oficial demararea anchetei care ii are in vizor pe capii Politiei valcene. Dupa ce a facut o evaluare a activitatii IJP Valcea, pentru primele noua luni, seful IGPR a mai format o echipa de control, care sa "purece" dosarele de natura economica ce nu si-au gasit finalitatea. Atunci, Fatuloiu, suparat de atitudinea din manageriatul IJP, a promis masuri dure, in conditiile lipsei de transparenta din institutie. Declaratia de atunci a ramas in aer: "Simt ca sunt niste disensiuni la comanda si voi identifica scopul ascuns. In cazul unei confirmari se vor lua masuri drastice. Inca exista probleme de transparenta. Managerii au probleme de comunicare cu cei din executie, au o problema in a incuraja initiativele si de a-si asuma responsabilitati", a declarat Dan Valentin Fatuloiu.

×