x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Virginitate, feciorie sunt cuvinte pe cale de disparitie din vocabularul tinerilor. Poate ca dreptatea e de partea lor, sa nu mai puna pret pe virginitate. Nu asta e important, ci ca despartirea de virginitate sa fie o amintire placuta.
MAGDA MARINCOVICI

"Era un obicei pe la Targu-Jiu, cand eram tanar. In noaptea nuntii se punea pe gard camasa din in a miresii pentru ca toti sa vada pata de sange a fecioriei", povesteste conferentiar doctor Valerica Horhoianu, seful clinicii si sectiei Obstetrica- Ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Reputatul medic are 56 de ani si cei de-un leat cu domnia sa isi aduc aminte de severitatea regulamentelor scolare care faceau ordine si in afara liceului. A ti se permite o plimbare prin centrului orasului doar sambata intre orele 16.00 si 19.00 aducea mai mult a inchisoare, decat a educatie. Dar aceasta poate fi o explicatie a faptului ca numarul fetelor virgine la casatorie era mult mai mare inainte vreme comparativ cu cel de azi.

Moralitatea sexuala a cuplului a cunoscut si cunoas te in continuare doua coordonate distincte. Una masculina, care este dominata de atributul virilitatii. Si in numele acestui atribut, aventurile barbatului au fost si inca sunt ingaduite.

Cea de-a doua coordonata a moralitatii sexuale a cuplului priveste femeia si obligatia ei de a fi simbolul puritatii sexuale si al fidelitatii conjugale. "Astazi, multi barbati considera virginitatea o Ivaloare", un bun la care ei nu trebuie sa renunt e, ideea de legatura durabila pe care o creeaza deflorarea fiind expresia reactiei arhaice de posesiune ", precizeaza medicul psiholog Mirela Zivari.

Sacrificarea virginitatii

Desi medicul Horhoianu sustine ca e "o absurditate sa pretinzi fetei sa fie virgina", totusi barbatul Horhoianu te surprinde cand vorbeste despre "sacrificarea virginitatii". El considera ca tinerii trebuie sa aiba cateva cunostinte cand se decid sa Isacrifice virginitatea ". In primul rand sa o faca dintr-un sentiment nobil si sincer de iubire, nu dintr-o banala curiozitate. Fata sa cunoasca bine partenerul, sa se protejeze de pericolul unor boli severe (blenoragie, SIDA, TBC etc.). De asemenea, cea mai buna prietena a fetei trebuie sa fie chiar mama ei. IE foarte bine sa consulte inainte un ginecolog, un sexolog, dar mama este cea mai indicata persoana pe care fata ar trebui sa o consulte".

Monopol asupra trecutului femeii

Cerinta ca fata sa nu aduca in casatorie amintirea rela- tiei sexuale cu un alt barbat nu este altceva decat continuarea consecventa a dreptului de posesiune exclusiva asupra femeii. IAcest drept constituie atat esenta monogamiei, cat si extinderea acestui monopol asupra trecutului ", considera medicul psiholog Mirela Zivari. Acela care a satisfacut cel dintai dorinta erotica a tinerei femei a invins rezistentele instituite de influentele mediului si educatiei, acela stabileste cu ea o relatie deosebita, posibilitate care nu i se mai deschide nimanui. Pe baza acestor trairi, femeia intra intr-o stare de "iobagie" (Freud) care garanteaza dainuirea posedarii.

Bucurie sau trauma pe viata?

Medicul Valerica Horhoianu spune o fata ar trebui sa renunte la virginitate dupa 18 ani, iar baiatul chiar mai tarziu, din cauza maturizarii lui mai lente. Dar statisticile indica o crestere a numa rului fetelor care decid sa renunte la virginitate intre 15 si 16 ani.

Medicul Horhoianu s-a confruntat si cu situatii extreme. "Chiuretam o fetita de 15 ani si mi-am dat seama ca fata n-avea cunostintele elementare despre viata sexuala. Dar, in timp ce eu incercam sa-i atrag atentia asupra pericolului multor boli, in cazul in care face dragoste fara sa se protejeze, ea era interesata daca poate sa faca sex oral...

PREA TINERE. Medicul Horhoianu stie ce inseamna bucuria de a aduce pe lume un copil. A vazut de nenuma rate ori aceasta bucurie pe chipul multor femei. Dar este greu de pus in cuvinte aceasta experienta la o fetita de numai 13 ani, culmea, dintr-o familie de intelectuali, care ar fi putut sa o previna asupra consecintelor. Aici nu mai e bucurie, ci o trauma ale carei tentacule o vor urmari toata viata.

HIMENOGRAFII. Proba virginitatii trecuta in noaptea nuntii reprezinta si in zilele noastre o sursa sigura, de povesti, barfe. Dar si de venituri frumusele pentru unii medici care fac himenografii. Astfel, in unele cabinete ginecologice particulare, intri femeie cu un trecut amoros furtunos si iesi o fata inocenta. Intri cu himenul franjurat, iar medicul il face nounout. Miracolul himenului Ilipit" dureaza o zi - doua, suficient pentru ca femeia sa astampere apetitul nuntas ilor pentru senzatii tari. Marele pacalit este sotul.

COSTISITOR. Himenografia este o interventie chirurgicala simpla, dar costisitoare. Ca nu doar obrazul, dar si virginitatea se tine cu bani grei.

In numai doua minute un medic reuseste sa refaca himenul, redand fecioria fetei care si-a facut de cap inaintea casatoriei. La aceasta solutie salvatoare apeleaza mai ales fetele cu bani, amenintate ca vor fi facute de rusine daca nu fac dovada fecioriei.

Medicul Valerica Horhoianu este de parere ca himenografia este o escrocherie bine platita. In fond, este o minciuna pusa de la inceput la temelia unei casatorii.

O membrana elastica protectoare

Himenul este o membrana foarte supla care separa vaginul de vulva si care se rupe in cursul primelor contacte sexuale. El are rol protector la fetitele mici, care nu au inca formata o flora vaginala care sa le protejeze. Astfel, himenul le asigura protectie contra unor boli pe care le-ar putea contracta de exemplu intr-un bazin de inot. In ceea ce priveste femeile care isi pastreaza virginitatea toata viata sau pana la maturitate, conf. dr. Horhoianu spune ca "dezvolta mult mai frecvent patologie ginecologica indusa de absenta descarcarilor hormonale normale"

Fetele se grabesc sa renunte la feciorie

In raportul final al Studiului privind sanatatea reproducerii publicat in anul 2001, se observa o crestere a numarului fetelor care afirma ca si-au inceput viata sexuala inainte de varsta de 20 de ani. Astfel, dintr-un esantion reprezentativ, 13% dintre tinerele cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani au afirmat ca au avut raporturi sexuale. Ponderea celor care au facut sex inainte de casatorie este mai mare in cazul fetelor din mediul rural din grupa de varsta 15 - 19 ani decat la femeile intre 20 si 24 de ani. Raportul final la acest studiu, considerat la ora actuala cel mai amplu din tara noastra, consemneaza ca 83% dintre tinerele intre 15 si 19 ani care aveau experienta sexuala nu erau casatorite in momentul primului contact sexual. Datele continute in acest studiu privind debutul in viata sexuala a tinerilor nu difera foarte mult de cele consemnate in alte tari europene.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special medicul horhoianu virginitatea