Pentru a ajunge la anticipatele mult visate, Alianta va fi in situatia de a da vot negativ cabinetelor pe care le va forma Calin Popescu Tariceanu, daca acesta va fi intr-adevar cel propus de Traian Basescu sa se sacrifice, in timp ce PSD ar putea fi in situatia de a le da un vot pozitiv.
Dupa demisia Guvernului, presedintele va trebui sa propuna un nou premier. Acesta va forma un nou cabinet - doar din membri PNL si PD - pe care il va prezenta Parlamentului pentru investitura.
MAJORITATE. Potrivit articolului 103 din Constitutie, noul Guvern trebuie votat de majoritatea deputatilor si senatorilor, respectiv 236 de parlamentari. Alianta PNL-PD detine in cele doua Camere 160 de parlamentari, Partidul Conservator 31, UDMR 32. Din partea Opozitiei sunt 154 de parlamentari PSD si 51 PRM. Acestora li se adauga 18 deputati ai minoritatilor nationale si 21 de parlamentari care nu apartin nici unui grup parlamentar, dintre care 14 deputati plecati din PRM - grupul Ciontu - si 3 deputati din PIN-ul lui Cozmin Gusa.
SUSTINATORI. In afara PNL-PD, singurii care si-au exprimat sprijinul pentru alegerile anticipate, cu conditia sa fie si prezidentiale, sunt liderii PRM. Vadim Tudor ar avea interesul sa faca noi liste parlamentare, dupa ce gruparea fostului lider PRM Corneliu Ciontu a plecat din partid, dar nu si din Parlament. In felul acesta, Vadim si-ar recupera locurile parlamentare. Ca atare, Alianta ar putea conta pe cei 51 de parlamentari PRM. Lor li
s-ar adauga si cei 18 deputati ai minoritatilor nationale, traditionali sustinatori ai Puterii.