x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Crimă mascată în dispariţie

Crimă mascată în dispariţie

de Andreea Sminchise    |    08 Sep 2011   •   21:00
Crimă mascată în dispariţie

Joana Isabel Cipriano Guerreiro avea 8 ani cand a disparut, pe 12 septembrie 2004, din satucul Figueira, regiunea Algarve, Portugalia. In acea seara, mama fetitei – Leonor Cipriano – o trimisese la un magazin din apropiere, sa cumpere o cutie de lapte si doua conserve de peste. Femeia spune ca fiica ei n-a mai ajuns niciodata acasa. La 12 zile dupa disparitia Joanei, mama si unchiul ei au fost arestati pentru crima, desi anchetatorii nu gasisera cadavrul micutei.

Parintii Joanei s-au despartit la scurt timp dupa nasterea fetitei, ea ramanand in grija mamei. La cativa ani dupa divort, Leonor Cipriano a inceput o relatie cu Leandro Silva, cu care a mai facut doi copii – Ruben si Laura. Familia traia la limita subzistentei, intr-o locuinta mizera din Figueira, in apropierea orasului Portimão. Despre Joana, vecinii spun ca era o fetita frumoasa, plina de viata si foarte saritoare, dar in familie era tratata ca o Cenusareasa.

In seara disparitiei Joanei, tatal ei vitreg nu era acasa. Iesise cu prietenii, pentru ca in sat era petrecerea traditionala de São Miguel. Leonor era acasa cu fratele ei, João Cipriano. Femeia spune ca a anuntat politia la o ora dupa ce Joana nu a mai revenit acasa. "Am fost anuntati prin radio si ne-am deplasat la Figueira. Obiectivul nostru in acel moment era sa obtinem maximul de informatii care sa ne ajute sa identificam fetita. Apoi am inceput cautarile in sat', a povestit Fernando Ferreira, un ofiter al Garzii Nationale Republicane (n.r. - politia locala), care a ajuns acolo in seara disparitiei.

Cautarile au continuat si pe parcursul urmatoarelor zile, zona fiind impanzita de afise cu fotografia si semnalmentele Joanei.

La patru zile de la disparitie, cazul a fost transferat Politiei Judiciare din Portimão. Dupa alte patru zile, dosarul a ajuns pe masa judiciaristilor de la Politia Districtuala din Faro. "In timpul anchetei am acoperit circa 50.000 de kilometri. La dosar exista nu mai putin de 2.100 de procese verbale. Am mobilizat aproximativ 40 de inspectori si am cerut 40 de rapoarte stiintifice de la Laboratorul Criminalistic al Politiei si de la Institutul de Medicina Legala', a declarat Guilhermino da Encarnacão, directorul Politiei Judiciare din Faro.

Anchetatorii au descoperit discrepante intre declaratiile mamei, ale unchiului si ale celorlalti membri ai familiei. "In primele declaratii pe care le-au dat, membrii familiei se contraziceau. A fost nevoie de noi audieri, atat ale lor cat si ale martorilor, pe care le-am facut in acelasi timp la sediul Politiei, ca sa nu le dam posibilitatea sa discute intre ei. Principalul nostru obiectiv era sa aflam daca Joana s-a intors sau nu acasa de la cumparaturi in acea seara, iar concluzia la care am ajuns in urma audierilor a fost ca s-a intors. Aveam de-a face cu simularea unei disparitii si trebuia sa stabilim ce se intamplase de fapt', a declarat Gon∏alo Amaral, coordonatorul anchetei, pentru televiziunea RTP1.

Pe 21 septembrie 2004, Leonor Cipriano este arestata preventiv si acuzata ca si-a ucis fiica. O zi mai tarziu, fratele ei, João Cipriano, ajunge si el dupa gratii, sub aceeasi acuzatie. In zilele ce au urmat, unchiul Joanei i-a plimbat pe anchetatori printr-o multime de locuri, sustinand de fiecare data ca "acolo' a ascuns cadavrul fetitei. Nici o urma din acesta nu a fost insa gasita. Pe 23 septembrie 2004 insa, cei doi au fost pusi, oficial, sub acuzare. Anchetatorii avansau atunci ipoteza ca fetita s-a intors acasa de la cumparaturi si i-a surprins pe mama si pe unchiul ei intretinand raporturi sexuale. Pentru ca a amenintat ca ii va spune tatalui ei vitreg despre relatia incestuoasa, Joana a fost omorata. Apoi, cei doi i-au dezmembrat corpul si au pus bucatile in saci de plastic, pe care i-au bagat in frigider si, mai apoi, le-au dat porcilor.

La ultima audiere, atat Leonor cat si João au semnat declaratii in care marturiseau ca au ucis-o pe fetita. João Cipriano a povestit ca aceasta a venit acasa fara restul de la cumparaturi si ca el i-a dat doua palme. Cand Joana i-a spus ca nu are nici un drept sa o bata, mama ei s-a ridicat si a lovit-o si ea, moment in care fetita a cazut si s-a lovit capul de peretele de langa usa. In timpul reconstituirii, el le-a explicat anchetatorilor, folosind un scaun de bucatarie, cum Joana a fost ucisa in bataie. Le-a aratat cum fetita a cazut si a povestit ca ii curgea sange din nas si din gura. "I-am pus mana pe piept si am spus ', si-a amintit el. "Eu am vrut sa chem ambulanta, dar sora mea mi-a interzis si mi-a spus sa merg sa-l caut pe tatal vitreg al Joanei si sa-i spun ca Joana a disparut'. De asemenea, unchiul fetei a povestit in detaliu si modul in care a taiat cadavrul fetitei in trei parti.

La o zi dupa ce marturisisera crima, atat Leonor cat si João Cipriano si-au retras declaratiile, sustinand ca au fost batuti de politisti pentru a recunoaste.

In frigiderul din locuinta lui Leonor Cipriano anchetatorii au gasit urme de sange. Femeia spalase rafturile inainte de perchezitie, insa politistii au reusit sa recolteze material biologic din crapaturile plasticului. Analizele Laboratorului Criminalistic al Politiei au relevat faptul ca era vorba despre sange uman, insa nu au putut spune cu certitudine ca acesta ii apartinea Joanei. Multe alte pete de sange au fost gasite in casa cu ajutorul luminolului, pe peretii din dreptul usii de la intrare. In acelasi loc au fost gasite amprentele palmare si faciale ale unuia dintre copiii lui Leonor, insa nici in acest caz nu s-a putut stabili fara urma de indoiala ca erau ale Joanei. Primul avocat al lui Leonor, João Grade, a sustinut cu tarie ca "erau doar urme de sange uman, lucru normal pentru o casa locuita. O gospodina se poate taia oricand, de exemplu atunci cand curata cartofi in timp ce se uita la o telenovela. Oricare dintre noi ar curata o picatura de sange cazuta pe podea de la o taietura. Si apoi poate sa vina orice politist si sa spuna ca a gasit urme de sange. Asta nu inseamna nimic'.

Anchetatorii au mai gasit sange si pe manerul unui mop si pe podeaua incaperii. S-a putut stabili doar ca era vorba despre sange uman. Leonor le-a spus politistilor ca facuse curat in toata casa, cu o zi inainte de perchezitie, si folosise benzina pentru ca era infestata de capuse. Ofiterii care au facut perchezitia au declarat insa ca au gasit locuinta extrem de murdara, iar chiuveta din bucatarie era plina de vase murdare. Numai locurile unde s-a descoperit sange fusesera curatate cu benzina.

In timpul perchezitiei, politistii au mai facut o descoperire uluitoare – pantofii rosii, pe care fetita ii purta in ziua disparitiei si care apareau si in descrierea data de mama Garzii Nationale Republicane si pe afisele cu fotografia si semnalmentele Joanei, au fost gasiti in casa.

CITITI LUNI: Cum au fost condamnati mama si unchiul Joanei si cine a sprijinit-o pe Leonor Cipriano in lupta ei impotriva anchetatorilor pe care i-a acuzat de tortura.

×
Subiecte în articol: crime crime fara cadavru