x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Adi Mutu: "Sunt unicul vinovat"

Adi Mutu: "Sunt unicul vinovat"

10 Noi 2004   •   00:00

SPORT
In cadrul primei aparitii oficiale din Romania, dupa scandalul de dopaj in care a fost implicat, Adrian Mutu si-a asumat responsabilitatea pentru faptele sale. El a anuntat ca se va antrena cu Dinamo, dar FIFA nu-i permite. A fost prima iesire a lui Mutu in Romania dupa scandalul de dopaj in care a fost implicat si in urma caruia a fost suspendat pentru 7 luni.
DELIA GOMOESCU, FLORIN GONGU, MIHAI IGIROSANU

Click pentru a mari
NEBUNIE. Prezenta lui Mutu la sediul clubului Dinamo a consemnat un record de audienta. Au fost in jur de 200 de persoane, ziaristi si suporteri
Mai era jumatate de ora pana la anuntata conferinta de presa. Sala ce urma sa gazduiasca evenimentul era deja intesata de reporteri, fotoreporteri si cameramani. Si nu erau toti. Aproape inca pe atatia il asteptau in capatul scarilor. Mutu ajunsese mai demult.

STARILE LUI MUTU. Fotbalistul a avut ieri un comportament foarte bine calculat. A inceput prin a fi ganditor, a continuat linistit si a incheiat pe un ton usor ridicat

APARITIA. La 11:55 a aparut. Insotit de Ionel Culina, purtatorul de cuvant al FC Dinamo. Lumea incepe sa se buluceasca. Haos de nedescris! Mutu reuseste sa se strecoare in sala si sa se aseze. Culina anunta ca in 5 minute va incepe conferinta. Fotbalistul are o camasa neagra, parul gelat, dat pe spate. Este proaspat barbierit. Are mina unui om calm, care si-a pregatit bine gesturile. Priveste in gol, parca absent la forfota din jurul lui. Si totusi este uimit de cata lume poate fi de fata la intalnirea cu el, probabil un record national in materie de numar de ziaristi prezenti la o conferinta de presa. In jur de 200!

IERTARE. "Va multumesc ca sunteti aici. Nu am vrut sa ma ascund, ci doar sa ma pregatesc sufleteste. Gestul meu nu are nici o scuza. Vreau sa-mi cer iertare si promit ca in aceste 7 luni ma voi antrena pentru a reveni la forma cu care am obisnuit suporterii echipei nationale. Vreau sa-mi cer scuze public, pentru ca suporterii mei si ai echipei nationale merita acest gest de respect. Este o perioada dificila pentru mine, nu numai ca sportiv, ci si ca om", au fost primele vorbe ale lui Mutu.

DISCRET. Apoi, Mutu a avertizat: "Prea multe nu sunt de spus", facand si o solicitare: "Nu am venit sa fiu judecat. Am fost deja judecat si e de ajuns. Am venit sa vorbesc cu suporterii prin intermediul dumneavoastra". Era semnul clar ca Mutu nu va face alte dezvaluiri. A tinut doar sa precizeze: "Ce mi s-a intamplat mie nu are nici o legatura cu Romania", pentru a inlatura astfel orice posibila legatura intre patania sa si Parchet.

"SUNT DEPENDENT DE FOTBAL, NU DE DROGURI"
In cadrul intalnirii pe care a avut-o ieri cu mass-media, Adrian Mutu a dezvaluit ca ar fi putut sa refuze testele antidoping. "N-am facut-o pentru ca trebuia sa-mi asum responsabilitatea pentru faptele comise. Din respect pentru federatia engleza vreau sa pastrez confidentialitatea asupra substantelor folosite. Nu m-am gandit ca voi fi depistat pozitiv", a explicat "Briliantul". El a avut prezenta de spirit si, la intrebarea referitoare la o eventuala dependenta fata de droguri, a raspuns: "Sunt dependent de fotbal, nu de droguri".

IMPRESAR
Dupa ce a renuntat la colaborarea cu firma "Becali & Popescu", Mutu a anuntat ieri numele noului sau impresar. Acesta este Alessandro Moggi, fiul directorului general al lui Juventus, Luciano Moggi. Alessandro Moggi prezideaza compania "Gea World" care impresariaza peste 200 de jucatori si antrenori. Printre "clientii" procuratorului italian se mai numara Nesta, Buffon, Di Vaio, Tacchinardi sau Fabio Cannavaro. Mutu a mentionat ca acordul sau cu firma fratilor Becali expirase inca dinaintea transferului sau la Chelsea in vara lui 2003. "Am ramas in relatii bune. Vreau sa le multumesc public lui Victor Becali si lui Gica Popescu. S-au comportat extraordinar", a spus Mutu. El a precizat ca decizia sa de a renunta la impresari nu are nici o legatura cu declaratiile lui Giovani Becali. "El nu este nici tatal meu, nici fratele meu si mai mult rau decat alte declaratii nu-mi puteau face", a mentionat Mutu, care a recunoscut ca l-a pus pe Becali sa-l minta pe antrenorul Claudio Ranieri in interesul lui.

NUMARUL 10 NU TREBUIE RETRAS
Mutu a spus ca nu e normal ca tricoul cu numarul 10 de la echipa nationala sa fie retras pe perioada cat este el suspendat. De altfel, selectionerul a anuntat ieri, printr-un comunicat, ca niciodata nu s-a pus problema retragerii tricoului cu numarul 10. "Tinand cont de unele articole aparute recent in presa romana si in cea engleza, doresc sa fac urmatoarele precizari: nici un moment nu m-am gandit sa retrag tricoul echipei nationale cu numarul 10. Intr-adevar, Adrian Mutu a fost invitat de presedintele FRF si de mine sa faca parte din delegatia oficiala care va face deplasarea la Erevan. Consideram acest demers ca fiind unul firesc, menit sa-l sprijine pe Adrian Mutu si sa-l mentina in circuitul echipei nationale. Stiu prea bine ca Adi Mutu nu are dreptul sa stea pe banca de rezerve, intentia mea fiind, in momentul in care i-am propus sa-mi fie secund, aceea de a-l asigura de intregul meu sprijin", se precizeaza in comunicat. Iordanescu a adaugat ca este adevarat ca a solicitat controale antidoping la nivelul divizionarelor A, fara sa vizeze vreun jucator anume.

TESTE
Mutu a precizat ca va fi supus controalelor antidoping in fiecare luna, atat pe perioada suspendarii, cat si doi ani dupa aceea. "Eu am cerut sa fiu testat saptamanal, dar federatia engleza a decis ca aceste controale sa le efectueze in fiecare luna. In plus, am solicitat sa fiu testat inca doi ani dupa expirarea suspendarii", a spus Mutu. El a precizat ca Peter Kay, directorul clinicii Sporting Chance, este una dintre persoanele care il ajuta cel mai mult. El a declarat ca nu are nici o problema cu drogurile si ca nu este dependent. "Problemele mele au fost emotionale. Nu m-am gandit in nici un moment sa renunt la fotbal si vreau sa devin un exemplu pentru tineri dupa perioada de suspendare. Fotbalul este viata mea. Acum este un moment dificil peste care vreau sa trec", a adaugat Mutu. El a refuzat sa marturiseasca de unde isi procura drogurile si a precizat ca singurul vinovat pentru situatia in care se afla este doar el, scotandu-i din aceasta ecuatie pe prietenii lui.

CHELSEA
Problemele de la Chelsea au reprezentat unul dintre subiectele pe care le-a abordat Mutu. Dupa ce s-a contrat cu tehnicianul lui Chelsea in presa engleza, inaintea meciului Cehia - Romania, internationalul si-a spus parerea despre Mourinho: "Cu antrenorul Jose Mourinho aveam o problema care era legata strict de echipa nationala. Pentru mine nu conteaza un antrenor care imi spune sa nu ma duc sa joc la echipa nationala a Romaniei. Nu cred ca a observat sau a supravegheat viata mea extrasportiva, pentru ca, oricum, nu prea contam pentru el. Stiti foarte bine ca in ultimul an am jucat doar la echipa reprezentativa. Profesional, Mourinho este un antrenor extraordinar, dar ca om am foarte multe semne de intrebare. Presa din Romania a uitat ca am luat o amenda de 170.000 de euro pentru ca am jucat un meci la echipa nationala. Referitor la clubul Chelsea, nu ii voi da in judecata, asa cum s-a scris, dar nici nu consider normal sa fiu actionat de ei in justitie!".

"MA VOI SIMTI RESPONSABIL"
Echipa nationala ramane un subiect important pentru Adrian Mutu. In primul rand, el a tinut sa-si ceara scuze fata de colegii sai, "care au fost alaturi de mine in aceasta perioada". Fostul jucator al lui Chelsea a fost foarte sever cu sine: "As fi primul responsabil daca echipa nationala nu se califica la Campionatul Mondial. Sunt constient ca prin nesabuinta mea am pus in pericol sansele de calificare", a declarat Mutu. "Sper ca echipa sa castige maximul de puncte in cele trei meciuri pe care le va disputa fara mine. Voi merge in Armenia si voi fi alaturi de colegii mei cu sufletul. Nu voi fi secundul domnului Iordanescu (foto). Voi fi alaturi de echipa nationala asa cum pot, cu sufletul si cu prezenta fizica", a continuat. Intrebat daca merita sa mai poarte banderola de capitan, el a spus: "Cred ca acest lucru trebuie sa-l decida suporterii si selectionerul". Mutu a negat zvonurile cum ca in pauza meciului de la Praga a cerut schimbarea lui Florin Soava, mentionand: "El cred ca s-a retras de la echipa nationala din cauza criticilor din presa".

PRIETENI
Inevitabil, multe dintre intrebari au vizat implicarea prietenilor sai apropiati in scandalul drogurilor. Asa cum era normal, Adrian Mutu si-a exclus apropiatii din aceasta problema, asumandu-si exclusiv vina de a fi folosit substante interzise. "Vreau sa fie clar ca Alin, Crang sau ceilalti prieteni ai mei nu sunt traficanti de droguri, ci oameni normali. Ei n-au nici o legatura cu aceasta problema a mea. Vreau sa se stie clar ca s-a ajuns aici din cauza unor stari sufletesti pe care eu le-am avut si nu din alte motive. Eu mi-am facut singur acest rau si nu am cum sa dau vina pe cei din jurul meu pentru ceea ce mi s-a intamplat." Referitor la relatia cu Nicu Gheara, Mutu a negat ca acesta ar avea vreo legatura cu problemele sale: "Eu si Nicu Gheara suntem doar parteneri de afaceri", a mai precizat internationalul roman. Fotbalistul a mai zis ca nu e suparat pe presa "pentru ca mi se par normale criticile, ma deranjeaza doar cand se exagereaza".

NU ARE VOIE SA SE ANTRENEZE
Fotbalistul roman a spus ca are oferte de la echipe din Anglia si din Italia. Fostul atacant al lui Chelsea a precizat ca nu este o problema pentru el sa evolueze din nou in Premier League, pentru ca englezii nu au nici o vina pentru ceea ce s-a intamplat. De asemenea, el a subliniat ca nu a primit propuneri nici de la Sahtior Donetk, nici de la Galatasaray. "Nici nasul meu, Gica Hagi (foto), nici domnul Lucescu nu m-au contactat. Iar de la vorbe la fapte este cale lunga", a spus Mutu. Jucatorul a confirmat ca nu este exclus sa revina in fotbalul romanesc, insa in acest caz ar alege sa joace doar la Dinamo. "Romania este casa mea, locul unde ma simt cel mai bine. Am ales sa vorbesc la Dinamo, pentru ca aici ma simt in siguranta. Daca ma voi intoarce in Romania, voi alege Dinamo, iar daca voi face acest lucru o voi face cu sufletul, nu financiar", a precizat Mutu. El a adaugat ca in urmatoarea perioada se va antrena cu echipa din Stefan cel Mare, dar, conform reglementarilor FIFA, nu are voie sa se antreneze cu nici o echipa pe timpul suspendarii.

"Le multumesc parintilor"

OBIECTIV. Mutu si-a propus sa ii ofere o educatie aleasa fiului sau, Mario, alaturi de Alexandra, fosta lui nevasta
Oamenii pe care Adrian Mutu spune ca se va baza in dificilul proces de revenire sunt parintii, fosta sotie, Alexandra, si fiul lor, Mario. Ei par sa fie acum cele mai importante persoane din viata fotbalistului.

Motivand ca are nevoie de liniste pentru a se antrena, capitanul echipei nationale a lasat de inteles ca e gata sa renunte la fostul anturaj si sa se dedice in intregime familiei si educatiei micutului Mario-Alexandru, impreuna cu Alexandra Dinu.

IUBIRE. "Dupa aceasta perioada grea, vreau sa multumesc familiei, care a fost alaturi de mine si m-au ajutat sa depasesc problemele. Parintilor mei, surorii mele, Alexandrei si lui Mario. Ele sunt fiintele pe care le iubesc cel mai mult pe lume. Atunci cand esti depistat pozitiv, ai impresia ca totul se duce, familia, cariera, echipa nationala, Chelsea..."

EDUCATIE. Prin tot ceea ce a spus referitor la cei apropiati, Mutu a lasat clar de inteles ca va incepe o viata de familist, alaturi de Alexandra si de Mario, lucru care confirma iminenta impacare intre el si actrita. "Atat eu, cat si mama lui, ne straduim sa-i dam lui Mario o educatie foarte stricta in acest sens. Ma rog la Dumnezeu ca el sa nu ajunga in situatia mea, de a alege intre a face sau a nu face asa ceva. Oricum, Alexandra si Mario sunt doua persoane speciale pentru mine in acest moment."

CONCLUZIE. Intrebat fata de cine si de ce se simte mai prost, Mutu a marturisit: "Cu siguranta ca mi-am facut familia de ras si acesta este lucrul care ma doare cel mai mult. Dar am venit aici singur, tocmai pentru ca trebuie sa-mi asum responsabilitatea in calitate de tata si de capitan al echipei nationale! Recunosc, ridic mainile si spun ca am gresit".
×