x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Arbitru arestat

Arbitru arestat

20 Feb 2004   •   00:00

Acuzat de evaziune fiscala, arbitrul de volei Cornel Malaxia a fost arestat imediat dupa ce a oficiat un meci din Divizia A.

Dupa ce a oficiat la meciul VCM Piatra-Neamt - Petrom Ploiesti (1-3), arbitrul principal Cornel Malaxia, 49 de ani, a fost arestat pentru infractiuni economice, el fiind dat in urmarire generala inca de anul trecut.

Partida de volei dintre VCM Piatra-Neamt si Petrom Ploiesti, desfasurata pe 18 februarie, din ultima etapa a turului Diviziei A, ar fi trecut neobservata daca la finalul jocului, arbitrul principal, bucuresteanul Cornel Malaxia, nu ar fi fost retinut de un echipaj de politie.

SALTAT. Dupa terminarea jocului, Cornel Malaxia a mers in vestiar pentru a completa raportul de arbitraj. A intrat apoi sub dus, unde la scurt timp a fost urmat de doi angajati ai Politiei Buzau, care l-au anuntat ca este arestat. Imbracati in civil, cei doi l-au readus pe Malaxia in vestiar, l-au asteptat sa se imbrace, dupa care i-au pus catusele si l-au urcat intr-un autoturism VW Vento, cu girofar, inmatriculat in judetul Buzau. Scenele petrecute i-au lasat cu gura cascata pe cei prezenti. "Am avut meci cu fetele dupa acea partida. Eram acolo cand l-au luat. Am vazut in sala pe unii de la Forta de Interventie Rapida, dar am crezut ca au venit pentru ca era lume multa la meci. De fapt venisera pentru Malaxia", povesteste Marian Pausescu, presedintele sectiei de volei a clubului Dinamo.

EVAZIUNE FISCALA. Ieri, Politia a explicat motivul arestarii. Cornel Malaxia este acuzat ca, in martie anul trecut, in calitate de administrator al unor firme din Buzau si Brasov, a inselat o societate comerciala din Bucuresti. El ar fi cumparat de la aceasta firma produse petroliere in valoare de 5,9 miliarde de lei, pe care le-a platit cu file CEC fara acoperire. Totodata, el nu ar fi intregistrat in contabilitatea firmei produsele cumparate, prejudiciind statul prin neplata TVA si a impozitului pe profit. Malaxia a fost acuzat de complicitate la inselaciune si evaziune fiscala. Acesta era dat in urmarire de cateva luni, dar nu a fost gasit de oamenii legii nici la domiciliu si nici la sediul firmei sale din Bucuresti. Malaxia era recunoscut in lumea voleiului romanesc si drept un apropiat al hotilor de masini din Capitala.

"Era printre cei mai buni arbitri" "Este unul dintre cei mai buni arbitri de la noi. Era cunoscut ca un tip incoruptibil. Cand am auzit stirea am ramas socat. Nu stiu care erau problemele lui exterioare, dar era un arbitru in fata caruia trebuia sa-ti scoti palaria", a declarat Gheorghe Visan, seful Comisiei Arbitrilor de volei din Romania, care a arbitrat impreuna cu Malaxia partida dintre Deltacons Tulcea si Petrom Ploiesti, desfasurata pe 11 februarie. Conform lui Visan, Malaxia nu a avut in cariera nici o etapa de suspendare. "A fost arestat pentru afaceri, nu pentru volei" Presedintele Asociatiei de Volei Bucuresti, Rudolf Szilaghy, s-a aratat dezamagit de cele petrecute cu arbitrul Malaxia. "Sa nu amestecam voleiul cu afacerile. A fost arestat un om de afaceri, nu un arbitru de volei. Nu vreau ca Malaxia sa fie o pata pentru voleiul romanesc. Si asa suntem noi amarati! Nu ne mai trebuie si o eticheta ca asta. Daca era arestat de pe teren era normal sa scrieti, dar el a fost retinut dupa meci", s-a aratat indignat Szilaghy.

In decembrie 1997 a omorat un tanar La sfarsitul anului 1997, pe 27 decembrie, Malaxia a fost autorul unui accident rutier cu urmari foarte grave. Aflandu-se la bordul unui autoturism BMW 500, a intrat in coliziune pe Bulevardul Kiseleff, in apropiere de stadionul Tineretului, cu o Dacia 1310, in care se aflau patru tineri. In urma impactului, soferul Daciei, Mihai Georgescu, 22 de ani, a intrat in coma, murind dupa cateva zile de internare la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. Ceilalti pasageri au avut si ei de suferit, regasindu-si sanatatea abia dupa interventii chirurgicale amanuntite. "Malaxia a facut niste manevre si nu a patit nimic. Vreau sa fie pedepsit pentru ce a facut. Nu stiu cum mai are carnet de conducere dupa ce a luat viata unui om", se intreaba azi Dragos Georgescu, tatal victimei arbitrului Malaxia. SORIN ANGHEL ANDREEA DINU Buzau

×
Subiecte în articol: sport malaxia arestat