x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Avanti, signor Zenga!

Avanti, signor Zenga!

04 Noi 2004   •   00:00

In aceasta seara, de la ora 20:00 (ora Romaniei), Steaua intalneste Parma in direct la TVR 1, intr-o partida contand pentru etapa a II-a a grupelor Cupei UEFA. O victorie a "ros-albastrilor" ar echivala cu obtinerea biletului pentru primavara europeana.

MARIAN STEFAN

Steaua are ocazia de a transa mult mai devreme lupta pentru un loc in urnele de la Nyon, acolo unde in martie se vor afla echipele care au trecut de faza grupelor.

INSOTITI. Elevii lui Walter Zenga sunt constienti de greutatea ce apasa pe umerii lor. Unitatea de grup reprezinta o "gaselnita" a italianului, care pare sa dea roade. Poate de aceea ideea sa, ca jucatorii sa fie insotiti de sotii sau prietene in aceasta deplasare, a fost mai greu inteleasa. Scopul a fost ca jucatorii sai sa fie inconjurati de caldura si aici, chiar daca iubitele lor au fost cazate la un alt hotel si beneficiaza de un cu totul alt program. "Nu suntem in vacanta", a tinut sa sublinieze capitanul Mirel Radoi.

MENTALITATE. Parma i-a primit rece pe stelisti, cu o vreme inchisa, in ciuda celor 23 de grade care salasluiesc in termometre de doua zile. Optimismul domina starea de spirit a stelistilor. "Nu ne temem de Parma", spuneau cativa dintre jucatori, semn ca mental partida este deja castigata. Insa hopul cel mare este in aceasta seara, cand pe "Ennio Tardini" se va afla Parma, reprezentanta unui fotbal bogat, puternic si slavit. Poate de aceea, cea mai buna urare pentru Zenga, inaintea meciului din aceasta seara, pare a fi: "Avanti Walter!".

DORINTA

"Daca avem sotiile cu noi, asta nu inseamna ca suntem in vacanta. Avem un meci de disputat, pe care vrem sa-l castigam. Poate mergem in vacanta la Bilbao, Steaua fiind la acea ora deja calificata" - Mirel Radoi, capitan Steaua

PANTOFI
Gigi Becali n-a prea avut chef de vorba inainte de decolare, evitand, diplomat, sa faca vreo declaratie. Aflat in plina campanie electorala, patronul stelist a fost sfatuit de staff-ul sau sa nu atraga prea mult atentia, aceasta fiind o explicatie a retinerilor sale. In schimb, in salonul de asteptare pentru imbarcarea spre Parma, Becali isi etala cu mandrie ultima pereche de pantofi pe care si-o cumparase cu o zi inainte, cu "numai" 2.000 de euro. Cat despre VIP-uri, contrar obiceiului, acestea nu prea sunt prezente la Parma. Pe langa cativa reprezentanti ai sponsorilor si ai conducerii administrative, singurul invitat este Ilie Stan, antrenorul secund al echipei nationale a Romaniei.

SEDINTA
Prima parte a sedintei tehnice de aseara a fost condusa de catre secundul Petrazzini, Zenga fiind retinut minute bune pentru a da interviuri catorva posturi de televiziune italiene, raspunzand cu amabilitate tuturor solicitarilor. Apoi a coborat in iarba, unde a organizat repede doua echipe, care s-au incins la o "miuta" de circa 20 de minute. Au participat toti jucatorii, nefiind semnalata nici un fel de problema medicala. Sedinta de pregatire n-a durat mai mult de o ora. La ora 21:00, conducerea clubului, reprezentata de presedintele executiv Mihai Stoica sau vicepresedintele Tea Sponte, a participat la o cina oficiala organizata de clubul Parma la unul dintre cele mai luxoase restaurante din oras.

N-ARE UN O
Antrenorul Parmei, Silvio Baldini, a vorbit aseara si despre Ianis Zicu, despre care a spus ca va intra in vederile sale atunci cand va fi mai bun decat alti 11 fotbalisti ai Parmei. El si-a permis si o gluma spunand: "Daca numele lui Zicu s-ar fi terminat cu litera o, atunci ar fi jucat mereu in primul 11". Baldini a mai vorbit si despre Mutu, spunand ca i-ar placea sa-l aiba jucator la Parma, dar asta este problema conducerii.
2.000 EURO
Gigi Becali n-a prea avut chef de vorba inainte de decolare, evitand, diplomat, sa faca vreo declaratie. Aflat in plina campanie electorala, patronul stelist a fost sfatuit de staff-ul sau sa nu atraga prea mult atentia, aceasta fiind o explicatie a retinerilor sale. In schimb, in salonul de asteptare pentru imbarcarea spre Parma, Becali isi etala cu mandrie ultima pereche de pantofi pe care si-o cumparase cu o zi inainte, cu "numai" 2.000 de euro. Cat despre VIP-uri, contrar obiceiului, acestea nu prea sunt prezente la Parma. Pe langa cativa reprezentanti ai sponsorilor si ai conducerii administrative, singurul invitat este Ilie Stan, antrenorul secund al echipei nationale a Romaniei.
VEDETA
In aceasta seara, principalul pericol pentru poarta lui Martin Tudor va veni, mai mult ca sigur, din partea lui Massimo Maccarone (foto). In varsta de 25 de ani, varful Parmei nu s-a facut remarcat si nici nu a ajuns in nationala Italiei din Serie A, ci din Premier League, unde in iulie 2002 a fost cumparat de Middlesbrough contra sumei de aproximativ 10 milioane de euro.

CU SOTIILE SI CU PRIETENELE
Aeronava Airbus A 320, apartinand companiei "Volare", care a transportat delegatia Stelei la Parma, a decolat, ieri, de pe Aeroportul Baneasa cu o intarziere de o ora si zece minute. Motivul l-a reprezentat faptul ca avionul n-a avut rezervat un culoar de zbor. Intr-un final, la ora 9:50, avionul s-a ridicat de pe Baneasa, doua ore mai tarziu aterizand pe pamant italian. Zborul a decurs foarte bine, singurul "eveniment" petrecandu-se cu un sfert de ora inainte de decolare. Patronul Gigi Becali si-a dat jos din avion doi nepoti, dupa ce Titi Dumitriu se vaita ca nu mai are loc. Motivatia lui Becali a fost ca cele doua rude ale sale au avut alte treburi la Bucuresti. Delegatia Stelei n-a fost intampinata pe aeroportul din Parma de nici un reprezentant al presei locale. Doar Walter Zenga a fost recunoscut de cativa dintre angajatii aeroportului, ca le-a dat autografe. Italianul si-a condus apoi personal logodnica, Raluca, la un Mercedes postat in fata aerogarii, a sarutat-o discret, dupa care a revenit in mijlocul elevilor sai. Jucatorii si-au luat si ei "la revedere" de la sotii sau de la prietene, dupa care s-au imbarcat la autocarul care i-a transportat spre hotelul "Star du Parc", unde a fost cazata echipa. Doar sotia lui Bostina a avut probleme, ea pierzandu-si pasaportul si fiind nevoita sa mearga la Bologna pentru a-si face altul. De la ora locala 19:00, stelistii au efectuat antrenamentul oficial pe "Ennio Tardini", Zenga sustinand si o conferinta de presa.

ADVERSAR
Conform presei italiene si declaratiilor oferite de cei din conducerea Parmei, antrenorul Silvio Baldini intentioneaza sa menajeze din nou cativa titulari, asa cum a procedat si in etapa trecuta, la Bilbao. Jucatorii in cauza ar putea fi portarul Frey, stoperul Bovo, mijlocasii Bresciano, Marcchioni, Morfeo, Simplicio si atacantul Gilardino, accidentat in jocul cu Atalanta, din week-end-ul trecut. In schimb, pentru Parma ar putea reveni omul care a calificat-o, practic, in grupe, Massimo Maccarone, autor a doua goluri in partida cu Maribor. Italienii au efectuat ieri, la ora 14:30, antrenamentul oficial pe stadionul "Enio Tardini", sedinta de pregatire fiind inchisa presei.

Intalnire - Zenga si Baldini, umar la umar

Aseara, de la ora 18:00, antrenorii celor doua echipe, Silvio Baldini si Walter Zenga, au sustinut o conferinta de presa comuna. Zenga s-a dovedit a fi inca foarte apreciat in Italia, Gazzetta dello Sport de ieri si Guerin Sportivo acordandu-i spatii largi. Antrenorul stelist a prefatat in cateva cuvinte partida din aceasta seara: "Sunt foarte emotionat, ca inaintea oricarui meci. Cel mai mult imi da de gandit faptul ca in ultimii zece ani Steaua n-a marcat nici un gol impotriva echipelor italiene cu care a jucat. Am afirmat ca orice echipa de rezerva din Il Calcio poate castiga campionatul din Romania pentru a-mi motiva mai mult jucatorii si nu pentru ca am desconsiderat fotbalul de «acasa». Nici nu vreau sa ma gandesc ca Parma va evolua cu a doua echipa", au fost cateva dintre consideratiile lui Zenga, antrenorul care viseaza sa ajunga pe banca tehnica a lui Inter. Baldini a declarat ca nu stie foarte multe despre viitorul sau adversar, urmarind doar partida cu Standard Liege si ultimele doua meciuri din campionat. "Mi-a povestit Zicu despre fiecare jucator al Stelei in parte. Nu ma puneti sa pronunt vreun nume pentru ca nu pot. Respect Steaua, il respect pe Walter, dar trebuie sa castigam, chiar daca gandurile noastre sunt mai mult la meciurile din campionat, unde ne aflam pe un loc retrogradabil", a spus Baldini.

Interviu : "Sunt si voi ramane dinamovist!"

Pentru Ianis Zicu, ex-dinamovistul care a ajuns la Parma imprumutat de Inter Milano, meciul din aceasta seara poate reprezenta inca o partida pe care o va urmari de pe banca de rezerve. Ieri, cu doua ore inainte de a merge la antrenament, el s-a oprit la Hotelul Toscanini pentru a se intalni cu ziaristii romani. A coborat tacticos dintr-un BMW si pret de un sfert de ora a raspuns la orice intrebare.
Jurnalul National: Cum este perceputa Steaua la Parma?
Ianis Zicu: Steaua este o echipa foarte buna, care practica un fotbal de calitate, spectaculos. Nu mi-e teama de aceasta echipa, dar trebuie sa ne respectam adversarul.

Dupa tragerea la sorti ai afirmat ca Parma va invinge cu 5-0 pe Steaua. Iti mentii parerea?
A fost doar o gluma, in replica la cea facuta de Pancu, care a spus ca Besiktas bate Steaua cu 3-0. Realitatea e cu totul alta. Sa fim realisti!

Pari destul de retinut. Te-a sunat cineva de la Dinamo sa-ti ureze succes?
Nu sunt deloc pesimist, desi mi-ar fi destul de greu sa stau iarasi pe banca de rezerve. Vorbesc foarte des cu cei de la Dinamo, dar nu m-a sunat inca nimeni sa ma incurajeze.

Te gandesti sa revii in fotbalul romanesc daca nu ti se va acorda nici o sansa in Italia?
In nici un caz. Am plecat sa fac performanta afara si voi reusi. Chiar daca momentan sunt mai mult rezerva. Eu sunt imprumutat la Parma pana in iunie 2005. Voi vedea dupa aceea ce este de facut.

Regreti incidentul din timpul partidei de tineret cu Cehia?
Sigur ca da. N-a fost nici pe departe asa cum s-a scris in ziare. Si apoi, suspendarea pe care mi-a dat-o federatia, doi ani, mi se pare prea drastica. Altii iau 6-9 luni pentru acte mult mai grave. N-am facut apel pentru ca oricum Nae Manea nu m-ar mai fi chemat la lot.

Revenind la meciul cu Steaua, te hazardezi la un pronostic?
Mi-e greu. Dar, daca voi juca, va fi o mare victorie pentru mine. Apoi imi doresc ca echipa mea sa castige, chiar daca am auzit ca domnul Mihai Stoica s-a oferit sa ma ia la Steaua. Ii multumesc si tin sa-i reamintesc faptul ca eu am fost si voi ramane un dinamovist.

GLUMA

"Nu stiu daca voi juca. Steaua este un adversar puternic, cu un fotbal de mare valoare, spectaculos. Am glumit atunci cand am spus ca le dam 5-0" - Ianis Zicu, atacant Parma
×
Subiecte în articol: sport steaua zenga parma baldini