x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Barthez a dat cupa Valenciei

Barthez a dat cupa Valenciei

21 Mai 2004   •   00:00

Formatia spaniola a invins cu 2-0 pe Olympique Marseille in confruntarea de pe „Ullevi". Eliminarea lui Barthez din minutul 45 a constituit momentul deciv al meciului.

DELIA GOMOESCU

Pentru prima data in istoria sa, Valencia a izbutit sa castige doua competitii majore in acelasi sezon: campionatul si Cupa UEFA. Dupa ce in urma cu zece zile si-a asigurat titlul in Primera Division, miercuri seara, echipa lui Rafa Benitez a intrat si in posesia celui de-al doilea trofeu european, dupa ce a invins cu 2-0 pe Olympique Marseille, in finala de la Goteborg.

MECIUL. In prima parte a partidei de pe „Ullevi", ambele combatante si-au dedicat timpul in special distrugerii a ceea ce creau adversarii. Momentul cheie al intalnirii a venit insa chiar inainte de pauza. Barthez l-a faultat in careu pe Mista, iar Collina nu numai ca a acordat lovitura de pedeapsa, dar l-a si eliminat pe portarul francez. Vicente a transformat penalty-ul, iar Valencia a intrat la vestiare in avantaj. In partea secunda, francezii nu au facut fata in inferioritate si acelasi Mista, declarat la final omul meciului, a dus scorul la 2-0. Pentru prima data Cupa UEFA era a Valenciei.

FELICITARI. Daca in timpul meciului strazile din orasul spaniol au fost aproape pustii, la final peste 60.000 de suporteri au invadat principalele bulevarde pentru a sarbatori victoria echipei lui Rafa Benitez. Pe langa cei 11.000 de fani care au vazut meciul pe viu la Goteborg, alti 45.000 au privit partida pe ecranele gigantice instalate in cele mai mari piete ale Valenciei. Jucatorii gruparii levantine, care au fost felicitati telefonic si de Regele Juan Carlos, au revenit in Spania ieri dupa-amiaza, fiind asteptati sa faca turul orasului intr-un autobuz decapotabil.

BANI. Pentru castigarea competitiei, Valencia va primi 3.500.000 de euro, in timp ce invinsa, Marseille, va fi recompensata doar cu 2.500.000. Echipa spaniola preia trofeul de la FC Porto, castigatoarea de anul trecut a Cupei UEFA. Considerate pe vremuri „specialiste" ale intrecerii, formatiile italiene nu au mai reusit sa castige turneul in ultimii cinci ani. De altfel, in ultimele cinci sezoane Cupa UEFA a avut castigatoare din tot atatea tari: Galatasaray (Turcia) in 2000, Liverpool (Anglia) in 2001, Feyenoord (Olanda) in 2002, FC Porto (Portugalia) in 2004 si Valencia (Spania) in 2004.

Valencia 2 (1)
Marseille 0 (0)

Au marcat: Vicente (’45+3 penalty), Mista (’58)

Valencia: Canizares - Curro Torres, Ayala, Marchena (’86 Pellegrino), Carboni - Rufete (’64 Aimar), Albelda, Baraja, Vicente - Angulo (’82 Sissoko), Mista
Antrenor: Rafael Benitez

Marseille: Barthez - Ferreira, Beye, Hemdani, Meït..., Dos Santos - Flamini (’71 Batlles), Ndiaye (’86 Celestini), Meriem (’45 Gavanon) - Marlet, Drogba
Antrenor: Jose Anigo

Arbitru: Pierluigi Collina (Italia)

Eliminat: Barthez (’45)

Stadion: „Ullevi" (Goteborg) Spectatori: 50.000

Presedintele lui OM il acuza pe Collina

Christophe Bouchet, presedintele lui Marseille, l-a acuzat pe arbitrul Collina ca a influentat rezultatul meciului prin eliminarea lui Barthez. „N-a fost o decizie in spiritul jocului, ci una care a influentat rezultatul final. Presedintele UEFA Lennart Johansson s-a declarat uimit de eliminarea lui Barthez. Este pacat pentru parcursul fara greseala pana in finala. Este dureros sa nu poti trece de ultimul hop", a spus Bouchet. Presedintele formatiei franceze l-a mai acuzat pe Collina ca s-a salutat cu jucatorii spanioli si ca l-a pupat pe fundasul Valenciei, Amedeo Carboni. Bouchet intentioneaza sa trimita o scrisoare la UEFA pentru a semnala aceste lucruri.

Exhibitionist la Goteborg, incidente si gaze lacrimogene la Marsilia

Esecul lui echipei lui Jose Anigo nu a fost primit cu calm de fani. Mai multe incidente intre suporteri si politisti au avut loc miercuri seara la Marsilia. Trei agenti au fost raniti de proiectile usoare si 15 fani considerati vinovati de izbucnirea conflictului au fost arestati. Peste 15.000 de persoane au urmarit meciul pe un ecran urias, instalat in zona vechiului port. La finalul partidei, mai multe grupuri de tineri au aruncat cu sticle de bere in fortele de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene. Cu putin timp inainte de startul reprizei secunde, un barbat complet gol (foto) a pacalit fortele de ordine, reusind sa intre pe teren. Exibitionistul a fost placat in cele din urma de bodyguarzi.
×
Subiecte în articol: sport barthez