x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Borş de cocoş

Borş de cocoş

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    09 Iun 2008   •   00:00
Borş de cocoş

Ne-am obişnuit cu poziţia umilă a celui care îngenunchează uşor în faţa celui puternic. Azi ne dorim altceva. Avem speranţa că "tricolorii" vor lupta pentru noi, pentru suporterii care văd într-un succes în faţa Franţei un borş de cocoş, un meniu la care visăm cu ochii deschişi. România joacă în această seară prima partidă din grupa C a Euro 2008, la Zürich, contra Franţei, de la ora 19:00, în direct pe TVR 1.

România – Franţa: Să fie sărbătoare!

CORESPONDENŢĂ DE LA ZÜRICH
Naţionala României debu­tează azi la EURO 2008, de la ora 19:00, pe stadionul Letzigrund din Zürich, întîlnind vicecampioana lumii, Franţa. Priviţi printre outsideri la turneul final, tricolorii pot răsturna calculele hîrtiei şi să producă o frumoasă surpriză, ce ar putea adeveri premoniţia lui Piţurcă: “La Euro să fie o sărbătoare”.


La reunirea lotului pentru pregătirea Campionatului European, Victor Piţurcă îndemna la calm şi, indife­rent de rezultate, sugera că trebuie oricum să ne bucurăm, pentru că doar simpla participare la competiţia continentală trebuie să fie o sărbătoare. Pînă acum, spusele sale se adeveresc, mai ales după prima zi a turneului, cînd Elveţia, Cehia, Portugalia şi Turcia au deschis balul.


AMESTECATE. Numai că din delegaţia României se obţin foarte greu informaţiile. În loc de o stare de relaxare, este o stare de mare încordare. Apropierea orei de start a meciului cu Franţa sporeşte tensiunea. Jucătorii sînt neliniştiţi, emoţionaţi, dar şi concentraţi, cu o ambiţie mare. Piţurcă încearcă să crească tonusul echipei punîndu-le băieţilor montaje video cu toate reuşitele din preliminarii, înainte de fiecare şedinţă de studiu video cu formaţia Franţei. În mare, echipa este decisă, doar evenimente de ultimă oră putînd forţa modificări. Aseară, de la ora 18:30 (ora României), tricolorii au efectuat antrenamentul oficial pe Letzigrund din Zürich. “Celelalte echipe ne respectă cu siguranţă, dar nu cred să fie convinse că noi nu avem vreo şansă. Ştiu că nu le va fi uşor împotriva noastră, dar este în avantajul nostru că ele nu ştiu prea multe despre noi. Ştiu doar trei, poate patru jucători şi cred că asta va fi surpriza noastră”, a declarat căpitanul echipei naţionale, Cristi Chivu.


FANII. Deja din România, şi nu numai, au început să apară suporterii, care vor fi prezenţi di­seară la meci. Printre aceştia se numără şi rudele sau apropiaţii jucătorilor. “Am vorbit cu Răzvan la telefon şi l-am simţit emoţionat, că nu e în apele lui. Atît îi urez: să fie sănătos, să dea centrări bune şi să bată Franţa”, a spus mama fundaşului stînga Răzvan Raţ, venită împreună cu soţul, dar şi cu soţia lui Răzvan, ucraineanca Iulia. Toţi sînt încrezători şi anticipează o victorie a României. În Elveţia mai sînt aşteptaţi mama lui Cristi Chivu, părinţii lui Adrian Mutu, prietenele multor jucători. În tribune sînt aşteptaţi să fie circa 6.000 de români. Fie ca la finele meciului să existe motive de bucurie, astfel ca sărbătoarea să poată începe!

 

"Vrem trei puncte!"

Tricolorii au efectuat aseară, de la ora 18:30, antrenamentul oficial pe stadionul Letzigrund din Zürich. Şedinţa
de pregătire s-a desfăşurat aproape în totalitate sub o ploaie sîcîitoare, care a persistat şi la antrenamentul Franţei, programat cu o oră mai tîrziu.

Din dorinţa de a nu oferi francezilor formula de start pentru meciul din această seară, la jocul-şcoală de la final selecţionerul a alcătuit două echipe care nu aveau legătură cu prima garnitură pe care va miza în confruntarea cu "cocoşii". Astfel, Piţurcă i-a implementat în formula de bază pe Ghionea în locul lui Tamaş, pe Codrea în locul lui Rădoi, pe Florentin Petre în locul lui Nicoliţă, pe Dică în locul lui Cociş şi pe Marius Niculae în locul lui Daniel Niculae. Selecţionerul va pune în scenă două sisteme diferite de joc.

APĂRARE. Pe faza ofensivă va juca un 4-3-3, iar pe cea defensivă va folosi un 4-5-1. "Am luat un prim contact cu stadionul pe care vom juca. Pot spune că gazonul este bun. Toţi jucătorii sînt conectaţi la miza acestui meci important. Asupra primului «11» m-am hotărît în linii mari, dar mai am unul-două posturi la care mă mai gîndesc. Strategia mea este ca echipa să cîştige, să plecăm cu trei puncte din start. Aşa am pregătit meciul. N-ar fi o mare surpriză dacă am învinge. Valoric, sîntem sub celelalte trei echipe din grupă, dar ne putem ridica la nivelul lor. Nu am emoţii, chiar dacă sînt la primul meu turneu final", a declarat selecţionerul Victor Piţurcă aseară, după antrenamentul oficial.

ADVERSARI. Înainte ca Domenech să se prezinte la conferinţa de presă, a luat cuvîntul căpitanul Franţei, Lilian Thuram: "Un rezultat egal ar putea să fie un scor bun, dar asta rămîne de văzut la finalul grupei. România este o echipă foarte bună. Dacă e să ne fie frică de o echipă, aceea trebuie să fie România. Am avut şansa să joc cu Mutu, un jucător excelent, printre cei mai valoroşi din Europa".

PROTOCOLARI. La fel de generos în aprecieri s-a arătat şi selecţionerul Domenech: "Avem o mare poftă de joc, sîntem nerăbdători să înceapă acest meci. Sînt sigur că întîlnim o echipă română bună, solidă, pregătită. Chiar sînt puţin îngrijorat, mă întreb dacă am făcut tot ceea ce este necesar. România este o echipă care seamănă foarte mult cu Italia din punct de vedere al talentului şi al profilului jucătorilor".

 

Ladislau Bölöni crede că Franţa se teme de România

Fostul selecţioner Ladislau Bölöni este de părere că România poate bate Franţa, pentru că aceasta nu mai are echipa de altădată: “Sînt vicecampioni ai lumii, dar au avut de suferit în ultimii ani. Din acest motiv, cred că şi ei se tem de echipa noastră. Putem învinge Franţa”.

 

Malouda îndeamnă la prudenţă

Înaintea partidei directe din această seară, mijlocaşul Franţei, Florent Malouda (foto), se teme de naţionala României. “Nu trebuie să subestimăm România, este o echipă bine organizată. Îmi amintesc de jucătorii români în perioada cînd jucam la Lyon şi am întîlnit Steaua în grupele Ligii Campionilor. Ne-a pus multe pro­bleme şi sînt convins că acelaşi lucru va face şi echipa naţională. Trebuie să fim prudenţi”, a declarat mijlocaşul lui Chelsea.

×
Subiecte în articol: sport romania franta sînt