x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dan Petrescu încearcă ultimul asalt în oprirea FCSB spre al șaselea titlu de campioană

Dan Petrescu încearcă ultimul asalt în oprirea FCSB spre al șaselea titlu de campioană

de Adi Munteanu    |    12 Apr 2024   •   06:40
Dan Petrescu încearcă ultimul asalt în oprirea FCSB spre al șaselea titlu de campioană
Sursa foto: Hepta

Practic, în acest weekend se poate decide campioana și depinde doar de CFR Cluj ca lupta la titlu să fie relansată. Revenitul Dan Petrescu pe banca tehnică din Gruia are ocazia ultimului asalt care poate opri titlul să ajungă în Berceni.

O victorie a echipei lui Gigi Becali ar încheia conturile și doar calculul probabilităților mai poate oferi șanse clujenilor, Craiovei sau Rapidului la câștigarea campionatului. Chiar dacă vor rămâne 10 puncte diferență între lider și urmăritoare, cu doar șase etape rămase tot este greu de crezut că FCSB va pierde patru meciuri din șase iar una, doar una!, dintre CFR, Universitatea sau Rapid va obține șase victorii din șase. Astfel că soarta titlului este doar la mâna „Bursucului”, care trebuie să învingă FCSB sâmbătă, în Gruia.

FCSB va putea sărbători chiar din acest weekend cel de-al șaselea titlu de campioană a României din palmares, după 9 ani de așteptare, perioadă în care a fost poreclită „eterna vicecampioană”. Anul ăsta însă contracandidatele n-au mai avut forță să țină ritmul cu FCSB și au rămas în urmă, netezind astfel drumul spre titlu pentru echipa lui Gigi Becali. Înaintea acestei etape FCSB are un avans consistent de 10 puncte și mai beneficiază de un punct virtual, pentru că celorlalte echipe din play-off li s-a rotunjit punctajul. Astfel, la egalitate de puncte, avantajată este FCSB. 

Calculele sunt simple. Pentru ca FCSB să mai piardă titlul, este nevoie ca ea să piardă trei meciuri din 6 și să mai facă și două egaluri. În acest timp, fie CFR, fie Universitatea Craiova să câștige tot până la final. Rapid, la 13 puncte în spate, este ieșită din cărți, doar un scenariu imposibil ar putea aduce titlul în Giulești: să câștige tot, iar FCSB să piardă toate meciurile. 

Becali vrea să sărbătorească titlul pe stadionul din Ghencea

Jucând în deplasare, FCSB este mulțumită și cu un egal. „Sincer, aș vrea ca sărbătoarea câștigării titlului s-o fac la București, nu la Cluj. Pe stadionul din Ghencea plin, cu artificii, cu toată bucuria suporterilor. Plătesc cât vor ei chiria. Plătesc și ce asigurări vor ei. La CFR ne mulțumim și cu un egal, părerea mea. După aia batem Rapidul și sărbătorim cum se cuvine, acasă, la București. Atunci suntem și matematic campioni, după ce batem Rapidul în Ghencea, dacă se poate și ne lasă Armata. Dacă, nu, pe Arena Națională. Iar după aia mă gândesc să întăresc echipa, ca să ajungem în Champions League. Că acolo vreau să ajung”, a declarat Gigi Becali, convins că în acest sezon nu mai poate rata titlul de campioană.

De partea cealaltă, CFR este nevoită să câștige sâmbătă. Ultimul obiectiv rămas este locul 2, ce asigură prezența în preliminariile Conference League. La cum arată semifinalele Cupei României, este foarte posibil ca locul 3 să joace baraj cu câștigătoarea play-out-ului, iar locul 4 să fie în afara Europei. Iar la cum arată acum clasamentul play-out-ului, locul 3 ar juca pentru Europa cu U Cluj, un meci pe care CFR dorește să-l evite. Astfel doar locul 2 îi asigură lui Dan Petrescu siguranța că va prinde Europa. Iar pentru asta trebuie să învingă FCSB pe teren propriu.

Universitatea Craiova stă la pândă

Obligată la victorie este și Universitatea Craiova. Oltenii joacă acasă cu Farul și vor să rămână cel puțin la egalitate de puncte cu CFR. Realist vorbind, oltenii nu au șanse la titlu, așa că ei cel mai mult își doresc să nu învingă CFR, astfel că, dacă vor învinge Farul, ar urca ei pe locul 2. Însă la Craiova s-au tulburat, din nou, apele. A fost demis antrenorul bulgar Ivaylo Petev, iar pentru meciul cu Farul echipa va fi pregătită de secundul Dragoș Bon. Nu se știe nici dacă va fi refăcut Alexandru Mitriță, fotbalistul fără de care echipa nu știe să joace. Dovadă e meciul din etapa trecută cu FCSB, când jucătorii n-au fost în stare să lege mai mult de trei pase, iar Universitatea nu a existat în atac. Pe ansamblu, fără Mitriță, Universitatea face figurație pe teren. Săptămâna viitoare trebuie numit și un nou antrenor, iar zvonurile se învârt în jurul unor nume care s-au mai vehiculat în Bănie: Costel Gâlcă, Mirel Rădoi și Marius Șumudică. Rădoi a mai fost pe banca Universității, însă a plecat în urma unui conflict cu unii jucători „puciști”, în frunte cu Andrei Ivan. Realitatea ulterioară a arătat însă că Rădoi a avut dreptate. În ceea cel privește pe Costel Gâlcă, este total nepotrivit pentru Craiova. Antrenor cu mult bun-simț, neconflictual, nu poate rezista în vulcanul din Oltenia. El cere timp și disciplină, două capitole destul de străine la Universitatea. Al treilea nume vehiculat, cel al lui Șumudică, este cel mai puțin probabil să ajungă pe banca oltenilor. „Șumi” stă la pândă așteptând demiterea lui Cristiano Bergodi de la Rapid. „Visul meu este să antrenez Rapidul. Dar când m-au vrut ei eram eu sub contract, când eram liber aveau ei antrenor. Odată tot se vor alinia astrele și pentru mine să antrenez echipa mea de suflet pe noul stadion”, spunea Marius Șumudică, acum liber de contract, după ce a fost demis de turcii de la Gaziantep.

Ce mai poate face Dinamo

În lupta pentru evitarea retrogradării totul este pe muchie de cuțit. Singurele care par scutite de emoții sunt UTA, U Cluj și Oțelul. Restul pot aluneca în subsol cu două eșecuri. Dinamo poate lua o gură de speranță, dacă învinge Poli Iași la București. Astfel ar face rocada cu moldovenii și ar ieși pentru moment din zona retrogradării directe. Tot etapa aceasta ar putea îngropa Craiova lui Mititelu. U Craiova 1948 joacă la Botoșani iar moldovenii, dacă bat, se pot gândi la salvare, iar oltenii, cu o înfrângere, la retrogradarea directă.

×
Subiecte în articol: dan petrescu FCSB titlu campioana