x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Drama lui Ghioane

Drama lui Ghioane

04 Feb 2005   •   00:00

Din cauza atacului cerebral suferit joi seara, Tiberiu Ghioane nu va mai putea, mai mult ca sigur, juca fotbal niciodata. Din fericire, starea lui se imbunatateste, iar medicii cred ca are sanse mari de supravietuire.

CATALIN FAINISI

OH, TEMPORA! La Kiev, Tibi Ghioane era adulat. Sansele ca el sa mai joace fotbal sunt reduse
Tiberiu Ghioane este unul dintre jucatorii de fotbal introvertiti. Vorbeste rareori cu presa, tratandu-si in acelasi fel chiar si prietenii. Tacerea sa ascunde insa probleme grave de sanatate, care au iesit la iveala in ultimele zile.

GRAV. Aflat in cantonament in Portugalia cu echipa sa de club, Dinamo Kiev, fotbalistul roman a suferit joi o microtromboza cerebrala, fiind internat de urgenta intr-o clinica privata din Faro. Problemele sale au aparut inca de la inceputul saptamanii, cand a acuzat stari febrile, dureri de cap si ameteli. Nimeni nu a banuit insa ca situatia ar putea fi atat de grava, nici macar medicii lusitani, care au banuit, initial, ca este vorba de o raceala puternica.

SANSE. Acum, conform previziunilor, el ar putea sa nu mai joace niciodata fotbal, chiar sansele sale de supravietuire fiind puse sub semnul intrebarii. "Ma doare rau capul, sunt ametit si abia pot vorbi. Nu stiu ce mi se intampla, dar nu cred ca voi fi operat. M-au pus pe perfuzii si sunt foarte ravasit", a declarat fotbalistul de 23 de ani, care se afla inca in spital, unde este supus investigatiilor medicale.

INGRIJORARE. Colegul lui Tibi de la Dinamo Kiev, Florin Cernat, era foarte speriat de situatia acestuia. "Situatia e urata. Ar putea sa fie operat, daca are cheagul de sange mare. I-au facut niste teste la cap si, din cate am inteles, sansele sa scape cu viata sunt de 50%", a spus "decarul" campioanei Ucrainei, care a amintit ca problemele personale pe care le-a avut de-al lungul anilor l-au adus pe Tibi in aceasta stare. De asemenea, presedintele gruparii, Igor Surkis, a declarat ca nu stie daca romanul isi va reveni si va putea vreodata sa joace fotbal din nou. In ciuda celor intamplate joi, Ghioane, care urma luni sa se prezinte la reunirea lotului pentru meciul cu Slovacia, din Cipru, se simtea ieri mai bine. El va mai ramane internat in spital cateva zile, pana cand medicii lusitani se vor putea pronunta definitiv in privinta diagnosticului sau.

OPTIMIST

"Am vorbit cu Tibi, care era coerent si clar. Cred ca starea lui se imbunatateste. Luni sau marti ar trebui sa se incheie setul de investigatii la care e supus. Numai atunci se va putea vorbi despre un diagnostic definitiv" - Pompiliu Popescu, medic echipa nationala

ENACHE: "TIBI E PUTERNIC"
Paul Enache, managerul general al divizionarei C Tractorul Brasov, fosta echipa a lui Tiberiu Ghioane, a declarat ca mijlocasul formatiei Dinamo Kiev trebuie sa mai demonstreze o data ca este puternic. "Nu este usor sa ajungi unul din primii zece fotbalisti ai echipei Dinamo Kiev, cand in lot sunt 40 de jucatori. Tibi a demonstrat ca este puternic. Mai trebuie sa demonstreze inca o data", a spus brasoveanul, care a ramas inmarmurit cand a aflat vestea. "L-am sunat imediat si am vorbit cu el, era in spital. Mi-a spus ca este obosit si ca nu are voie sa vorbeasca mai mult de un minut. I-am urat sanatate, sa dea Dumnezeu sa se faca bine. Stiu cat de greu ii este, pentru ca si eu am trecut prin aceeasi situatie. Am avut un accident similar si stiu despre ce este vorba", a precizat Enache. "Intr-o asemenea situatie nu ai voie sa vorbesti cu nimeni, sa te enervezi, probabil ca acum va fi un repaos total pentru el. Tiberiu inseamna enorm pentru mine, sunt bulversat. Este dureros cand il stii de mic si stii cat a muncit, iar acum, dintr-o data, apare un astfel de eveniment, care te pune pe ganduri. Stai si te intrebi daca merita sa te tot sacrifici. Asta e viata", a incheiat mentorul lui Ghioane.

PITURCA
Dupa ce a aflat de situatia lui Ghioane, selectionerul Victor Piturca a hotarat sa renunte la acesta pentru meciul amical cu Slovacia, din Cipru. "Imi pare rau pentru el, fiindca voiam sa-l folosesc titular. Sper sa se insanatoseasca repede si sa-l avem printre noi cat mai curand. Am vorbit cu el cand a fost in tara si era foarte stresat", a declarat Piti. De asemenea, selectionerul a decis sa nu cheme nici un alt jucator pentru a-l inlocui pe Ghioane, fiindca nu intentioneaza sa incurce planurile echipelor de club. "Timpul prea scurt care a ramas pana la decolarea spre Cipru ma pune in imposibilitatea de a convoca vreun jucator din strainatate. Intuind ca ma voi confrunta cu probleme de lot, am convocat 20 de jucatori. Vom face deplasarea in Cipru cu doar 19 fotbalisti. E suficient", a incheiat Piturca.

SPECIALISTI
Conform specialistilor in boli cerebrovasculare, situatia lui Tiberiu Ghioane este una total neobisnuita pentru un tanar in varsta de numai 23 de ani. Acestia au explicat ca spasmul cerebral este echivalentul unui accident cerebral, care se produce atunci cand un vas se ingusteaza o perioada, dar revine la normal. In aceste cazuri apare si o usoara paralizie, dar care dispare repede, fara urmari foarte grave. Daca a fost vorba numai de un spasm, nu este o situatie periculoasa, cu conditia ca el sa nu reapara. Un alt diagnostic al medicilor din Portugalia, microtromboza la nivel cerebral, apare in momentul in care un cheag apare pe o artera a creierului. Un asemenea diagnostic este cu totul si cu totul neobisnuit la un om tanar si i-ar putea pune in pericol cariera sportiva. (Sorin Anghel)

NU SI-A VAZUT TATAL DIN 1989
Una dintre ipotezele privind atacul cerebral al fotbalistului este cea a problemelor de familie. Ghioane nu si-a mai vazut tatal inca dinainte de 1989, cand cel din urma, care era sofer de camion, a plecat in Austria, de unde nu s-a mai intors niciodata. Familia lui si mentorul lui Tibi, Paul Enache, au facut numeroase demersuri pentru a-l gasi, dar nu au reusit acest lucru nici pana in prezent, nestiind daca este viu sau mort. De asemenea, presedintele FRF, Mircea Sandu, si-a exprimat intentia de a-l cauta pe tatal fotbalistului. "Nu stiu de ce n-a apelat la noi sa-l ajutam sa afle ce s-a intamplat cu tatal sau. Cautarea prin Interpol este metoda cea mai eficienta de a-l gasi si cred ca l-as fi putut ajuta in acest sens", a spus "Nasu".
×
Subiecte în articol: sport ghioane tibi