x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Drumuri europene

Drumuri europene

27 Iul 2004   •   00:00

Dinamo se lanseaza in aceasta dimineata spre aventura europeana 2004-2005. Drumul spre atat de ravnitele grupe ale Ligii Campionilor incepe de la Zilina, un mic orasel slovac situat la 1.000 de kilometri de Bucuresti.

MARIAN STEFAN - Zilina (Slovacia)

Dupa doua zile de cantonament la Saftica, "cainii" vor decola astazi, in jurul orei 11:00, spre Zilina. Lotul, oficialii dinamovisti si cativa dintre reprezentantii sponsorilor au fost nevoiti sa se inghesuie intr-o aeronava de capacitate mica, Aeroportul International din Zilina neputand gazdui aterizarea unor curse charter cu mai mult de 60 de persoane la bord. In aceste conditii, "ros-albii" au inchiriat un avion cu doar 45 de locuri, care va ateriza pe pamant slovac in jurul orei 12:30, la Pestany, localitate situata la 100 de kilometri de Zilina. Ei vor locui la Hotelul Branica. Antrenamentul oficial va fi tot azi, de la 21:00, ora la care se va disputa partida de maine.

SCURT ISTORIC. Cotat in primele cinci orase ale Slovaciei, Zilina este o urbe cocheta, in ciuda reminiscentelor arhitecturale comuniste, care se zaresc aproape la fiecare colt de strada. Cu o populatie de circa 100.000 de locuitori, micutul orasel amplasat la 200 de kilometri de Bratislava are o istorie bogata. Primul document privind atestarea sa documentara apare in 1208, pentru ca primele inscrisuri oficiale sa fie datate 12 iulie 1297, cu prilejul vizitei regelui Charles I Robert de Anjou. Cateva repere istorice importante ale Slovaciei au supravietuit perioadei comuniste, locuitorii Zilinei mandrindu-se astazi cu Biserica St. Stephen the King (construita in 1250) sau Castelul Budatin (sec. XIII).

METAMORFOZA. Sportul este foarte iubit aici, fotbalul si hocheiul aflandu-se la loc de cinste. Echipa de fotbal MSK Zilina s-a transformat in ultimii ani dintr-o formatie mediocra in cea mai buna din tara, intr-o competitie in care evolueaza zece formatii. Trofeele cucerite in 2004, titlul de campioana si supercupa, dovedesc foarte clar ca in sezonul trecut echipa lui Ladislav Jurkemik n-a prea avut adversari. Metamorfoza le apartine in totalitate primarului orasului, Jan Slota, membru al Partidului Nationalist Slovac, si managerului clubului, Karol Belanik. Edilul a determinat municipalitatea sa verse bani pentru echipa de fotbal, asigurand astfel, pe langa sponsorul principal TENTO (producator de hartie igienica), un buget anual de circa 1,8 milioane de euro, jumatate fata de cel al lui Dinamo. In vreme ce Belanik, fost portar la echipa locala, la Inter Bratislava si Bohemians Praga, a avut grija ca fotbalistii sai sa obtina cele mai mari salarii din Slovacia, circa 2.000 de euro pe luna.

S-A RUPT CLAUDIU NICULESCU

Antrenorul dinamovistilor, Ioan Andone, se confrunta cu o problema importanta de lot inaintea meciului de maine cu Zilina. La antrenamentul de ieri, Claudiu Niculescu s-a accidentat destul de serios, la spate, prezenta sa pe teren fiind serios pusa sub semnul intrebarii. Un verdict va fi dat insa dupa sedinta oficiala de pregatire din aceasta seara de la Zilina. Ando l-a chemat imediat in lot pe Vlad Munteanu, jucator ce fusese lasat acasa, deoarece revenea dupa o accidentare la metatarsiene. Se pare ca, in cazul in care "Clau-gol" nu va fi refacut, Ando il va trimite in atac pe Grigorie, alaturi de Danciulescu, nici un alt atacant de meserie nefiind inclus in lotul pentru Zilina. Baltoi are oreion, iar Claudiu Dragan nu se afla la parametri maximi din punct de vedere fizic. (Paul Andone)
×
Subiecte în articol: sport zilina