x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport ECHIPA NATIONALA / Testul maturitatii

ECHIPA NATIONALA / Testul maturitatii

21 Mar 2005   •   00:00

Selectionerul Victor Piturca este optimist in ceea ce priveste meciul cu Olanda, dar considera ca o infrangere ar distruge orice sansa a Romaniei de a se califica la Campionatul Mondial din Germania, de anul viitor.



  • de CATALIN FAINISI, VICENTIU NEAGOE
  • AMBITIOS. Piturca are incredere in jucatorii cu experienta, pe care-i considera "motorul" echipei pentru partida cu Olanda
    Jucatorii selectionati de Victor Piturca pentru partidele cu Olanda si Macedonia s-au reunit ieri la "Casa Fotbalului". Printre acestia s-au numarat si doi reprezentanti ai "generatiei de aur", Viorel Moldovan si Dorinel Munteanu, pe care "Piti" ii considera piloni de baza ai echipei.

    MULTUMIT. Selectionerul a alcatuit o lista de 22 de fotbalisti, dintre care 13 sunt din campionatul intern. Nucleul de baza al acestora este alcatuit din cei sapte reprezentanti ai Stelei. "Ma bucur pentru faptul ca, din cei 22 de jucatori selectionati, nici unul nu are probleme fizice. As fi vrut ca jucatori precum Stoican, Marius Niculae sau Ganea sa fi fost apti de joc, dar stim cu totii situatia lor. Cu toate acestea, sunt multumit de acest lot si sper ca pana la ora meciului sa gasesc formula de joc perfecta pentru a-i surprinde pe olandezi. Trebuie sa invingem, altfel totul s-a terminat", a spus , care considera ca forta de grup este principalul atu al echipei lui Marco van Basten.

    CHIVU. De asemenea, antrenorul s-a declarat satisfacut de revenirea lui Cristi Chivu la AS Roma si considera ca acesta va da o mai mare siguranta defensivei "tricolore". "Cristi a demonstrat ca merita sa fie titular si evolutia lui din meciul pierdut de AS Roma cu AC Milan imi da sperante", a adaugat Piti, care l-a aparat pe Bogdan Lobont, care a primit patru goluri in poarta lui Ajax Amsterdam de la PSV Eindhoven in ultima etapa din Olanda.

    REVENIRI. Dupa ce a motivat neconvocarile lui Cernat si Codrea pentru lipsa de forma, selectionerul s-a declarat incantat de revenirile spectaculoase ale lui Viorel Moldovan si Cosmin Contra, care sunt jucatorii de baza la "Poli" AEK Timisoara. "Au experienta internationala si ofera un moral bun echipei", a argumentat tehnicianul, care a adaugat ca are mare incredere in Nicolae Mitea si Mihaita Plesan, pe care ii considera viitorul echipei nationale.

    DE MORAL

    "Ma bucur pentru faptul ca am fost convocat, fiindca ma asteptam la asta. Sunt sigur ca vom obtine sase puncte din meciurile cu Olanda si Macedonia. Daca nu, nu e nici o problema. Batem Cehia acasa si pe Olanda in deplasare. Calificarea nu se joaca sambata si trebuie sa fim optimisti" - Cosmin Contra

    DORINTA

    "E un meci foarte, foarte greu cu Olanda si trebuie sa prindem o zi foarte buna ca sa-i batem. Daca nu, totul e pierdut pentru noi. Avem dorinta de revansa, fiindca nu ne-am calificat la Europenele de anul trecut. Suntem dornici de performanta si vom face tot posibilul sa luam sase puncte din cele doua meciuri" - Daniel Pancu

    Moldovan: "Sunt emotionat"

    Jurnalul National: Viorele, cum e sa revii la echipa nationala dupa doi ani de pauza?
    Viorel Moldovan: Am venit cu o stare de spirit pozitiva, sunt emotionat si consider ca este o onoare sa fiu selectionat. Am discutat cu domnul Piturca si i-am spus sa se bazeze pe mine in cazul in care are probleme in atac. Am luat si eu unele decizii din orgoliu in trecut, dar sunt fericit sa ma intorc la echipa nationala.

    Crezi ca vei reusi un meci bun sambata?
    In primul rand trebuie sa fiu folosit pentru a putea face o partida buna. Eu sunt atacant si trebuie sa-mi fac datoria, adica sa marchez goluri. Ideea este ca, daca pierdem, vom fi eliminati din cursa pentru calificare si trebuie sa ne facem datoria fata de public. Mi-am asumat o mare responsabilitate venind la Nationala si voi da tot ce am mai bun. Si olandezii au schimbat o generatie, la fel ca noi, si pot fi invinsi.

    Piturca va reface cuplul de atac Moldovan - Ilie. Crezi ca sunteti o solutie?
    Amandoi suntem la dispozitia selectionerului si speram sa aleaga cea mai buna formula de joc. Eu pot spune ca vreau sa ma bucur pentru aceasta clipa deoesbita din viata mea si am mare incredere in potentialul echipei noastre. Am suferit mult cand tricolorii nu s-au calificat la Europenele din Portugalia si nu mai vreau sa traiesc aceasta senzatie.

    CONVOCATI
    PORTARI - B. Lobont (Ajax), M. Popa ("Poli" AEK);

    FUNDASI - C. Contra ("Poli" AEK ), G. Ogararu (Steaua), M. Radoi (Steaua), C. Chivu (AS Roma), A. Iencsi (Spartak Moscova), S. Ghionea (Steaua), R. Rat (Sahtior), P. Marin (Steaua);

    MIJLOCASI - F. Petre (Dinamo), T. Ghioane (Dinamo Kiev), C. Galca (Almeria), D. Munteanu (Steaua), D. Pancu (Besiktas), M. Plesan ("U" Craiova), N. Mitea (Ajax);

    ATACANTI - A. Ilie (FC Zürich), A. Cristea (Steaua), G. Bucur (Sportul), V. Moldovan ("Poli" AEK Timisoara), D. Oprita (Steaua).

    Van Basten a pus ochii pe Razvan Rat

    SURPRIZA. Desi revine dupa o lunga accidentare, Robben (in alb) ar putea sa inceapa ca titular meciul din Giulesti
    Ruud Van Nistelrooy si Arjen Robben sunt marile reveniri din lotul lui Marco Van Basten pentru intalnirea de la Bucuresti, de sambata. De asemenea, fostul mare golgeter mizeaza pe 5 jucatori ai revelatiei campionatului si Cupei UEFA, AZ ’67 Alkmaar, dar si pe doi pusti lansati in acest an de scoala Ajax, mijlocasul Maduro (20 de ani) si Babel (19).

    SOLUTIE. Conform celor declarate vinerea trecuta de selectionerul Van Basten, Van Nisterlooy si Robben vor incepe titulari partida cu Romania, desi primul nu se afla intr-o forma prea buna la Manchester, iar cel de-al doilea abia si-a reluat pregatirile la Chelsea. "Medicii lui Chelsea m-au asigurat ca Arjen e gata de joc. L-am convocat si pentru ca este singura solutie viabila pe care o am pentru postul de mijlocas stanga", a declarat Van Basten despre mijlocasul trupei lui Mourinho.

    INEDIT. Van Basten a mai explicat si de ce l-a ales pe mijlocasul dreapta de la Alkmaar, Meerdink, in dauna lui Castelen, de la Feyenoord, titular in ultimele meciuri ale nationalei. "Rat va fi fundasul stanga al Romaniei, iar Meerdink s-a descurcat foarte bine impotriva lui in partidele dintre Alkmaar si Sahtior Donetk". Delegatia "portocalei mecanice" va sosi vineri in Bucuresti la ora 14:15, in vreme ce "tineretul" va ajunge joi, la ora 14:55. (Mihai Igirosanu)
    ×
    Subiecte în articol: sport steaua van basten