x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Excursionisti in Paradisul Fiscal

Excursionisti in Paradisul Fiscal

07 Sep 2004   •   00:00

Tricolorii intalnesc, maine, in premiera absoluta, selectionata Andorrei, un stat liliputan din inima Pirineilor. Nationala va juca pe un stadion cu o capacitate de doar 1.200 de locuri.

PAUL ANDONE

Echipa nationala de fotbal a Romaniei se afla in Andorra de duminica dupa-amiaza, in vederea partidei pe care o va sustine maine, de la ora 17:30, in compania formatiei similare, meci contand pentru preliminariile CM 2006.

ASEZARE. Principatul Andorra este situat intre granita de sud a Frantei si cea de nord a Spaniei, in partea orientala a Muntilor Pirinei, fiind legata printr-o sosea de 2,4 kilometri de Spania. Principatul are o suprafata de 468 kilometri patrati si o populatie de 72.000 de locuitori, dintre care doar 38% sunt andorrezi, restul fiind de nationalitae straina: 39% spanioli, 10% portughezi si 6,4% francezi. Limba oficiala este catalana, capitala este Andorra la Vella, iar alte orase sunt Escaldes si Santa Julia. In Andorra nu exista aeroport international, astfel ca delegatia Romaniei a fost nevoita sa aterizeze la Barcelona.

SCHI. Timp de 150 de zile pe an, Andorra, cu un relief preponderant muntos, se bucura de zapada, ceea ce o transforma intr-una dintre destinatiile cunoscute de schi ale Europei. Peisajele naturale de o rara frumusete fac ca turismul sa fie principalul obiect de activitate, dar o alta atractie este lipsa taxelor, Andorra fiind cunoscuta ca un paradis fiscal. Numeroase hoteluri de patru stele isi asteapta oaspetii, luxul si curatenia fiind cuvintele de ordine. Andorra este stat independent din 1993, iar pentru o vacanta tihnita este, fara indoiala, unul dintre locurile cele mai potrivite.

SPORTURI. Fotbalul este pe locul al treilea ca popularitate, primul sport al andorrezilor fiind schiul, urmat de intrecerile de canoe pe apele raurilor agitate. In capitala, precum si in orase exista numeroase baze, cum ar fi patinoar, un poligon de tir cu arcul, bazine de dimensiuni olimpice sau numeroase terenuri de golf. La recent incheiata Olimpiada de la Atena, Andorra a fost prezenta cu o delegatie de doar 10 sportivi: cinci atleti, trei inotatori, un judoka si un tirist. Bilant: zero medalii.

TRICOLOR

Ca o curiozitate, trebuie notat faptul ca steagul Andorrei este identic cu tricolorul romanesc, culorile rosu, galben si albastru fiind asezate la fel, pe galben fiind inscriptionata o stema. Legenda spune ca micutul stat a fost infiintat de regele Charlemagne in secolul IX, ca o recompensa acordata locuitorilor pentru sprijinul in lupta contra Saracenilor. Dupa o istorie aproape anonima, in 1981, populatia si-a exprimat dorinta de a avea o constitutie proprie, proces finalizat in 1993. Atunci Principatul s-a transformat intr-un stat independent, cu legi democratice si cu un statut social bine definit.

LOCUL 148

Federatia de Fotbal din Andorra s-a infiintat in 1994 si este omologata la FIFA si la UEFA din 1996. Echipa nationala (foto) ocupa locul 148 in clasamentul FIFA al ultimei luni, devansand alte nume precum St. Vincent& Grenadines, Liechtenstein, Burundi sau Antilele Olandeze. Campionatul are doua divizii, prima liga fiind alcatuita din opt echipe, cele mai "cunoscute" fiind Sant Julia si Santa Coloma.

AMATORI

Fotbalistii andorrezi sunt amatori, ei avand serviciu in restul zilei. Selectionerul David Rodrigo are un lot alcatuit din jucatori complet necunoscuti, cei mai valorosi fiind Oscar Sonejee, cu 38 de selectii, si Juli Sanchez, cu 37. Singurul fotbalist profesionist din Andorra, Marc Bernaus, nu a fost convocat pentru "dubla" cu Finlanda si Romania. In varsta de 27 de ani, Bernaus evolueaza ca fundas dreapta in Spania, la Getafe, echipa la care activeaza si Craioveanu si a promovat din vara in Primera Division. Presa finlandeza noteaza ca principala grija a andorrezilor a fost aceea de a limita proportiile scorului (0-3), ei neatacand poarta adversa.

UN GOL

Andorra a participat la trei campanii de calificare pentru ultimele trei turnee finale (EURO 2004 si 2000, Mondialul din 2002). Echipa micutului principat nu a obtinut nici un punct in meciurile oficiale, avand doua victorii in amicalele cu Belarus si Gabon, ambele cu 2-0. In preliminariile pentru EURO 2004, Andorra a fost in grupa cu Bulgaria, Croatia, Belgia si Estonia, marcand un singur gol, Bulgariei, si primind 18. Cel mai bun rezultat al Andorrei il reprezinta un scor strans (0-1) cu Franta, campioana mondiala pe atunci. Meciurile de pe teren propriu se disputa pe Estadi Comunal din Andorra la Vella, ce are o capacitate de 1.200 de locuri.

MIRCEA LUCESCU L-A FELICITAT PE ANGHEL IORDANESCU

Delegatia tricolorilor a ajuns in Andorra duminica seara, dupa un zbor de trei ore cu avionul si un drum obositor cu autocarul de la Barcelona, ce a durat 4 ore. Ajunsi in capitala Andorra la Vella, ei s-au cazat la Hotelul Crowne Plaza, iar ieri-dimineata au iesit la o plimbare pe strazile capitalei din Principat (foto), facand si cateva cumparaturi, selectionerul acordandu-le o jumatate de zi libera. Ieri dupa-amiaza a fost programat un antrenament, azi urmand sa aiba loc ce de-al doilea. In timpul plimbarii, selectionerul Anghel Iordanescu a parut foarte relaxat, el primind un telefon surpriza din partea lui Mircea Lucescu. Antrenorul lui Sahtior Donetk l-a felicitat pe General pentru victoria obtinuta impotriva Macedoniei, cei doi tehnicieni conversand apoi pe tema surprizelor din preliminariile pentru Mondialul din 2006. Dupa un tur al magazinelor de electronice, Iordanescu si-a achizitionat o camera foto digitala.
×
Subiecte în articol: sport andorra