x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Clubului francez de fotbal Olympique Lyon, preluat de un investitor american

Clubului francez de fotbal Olympique Lyon, preluat de un investitor american

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2022   •   08:45
Clubului francez de fotbal Olympique Lyon, preluat de un investitor american
Sursa foto: Hepta

Investitorul american John Textor a finalizat preluarea clubului francez de fotbal Olympique Lyon, ultima echipă care s-a alăturat rețelei sale de echipe din întreaga lume, în ciuda mai multor întârzieri, scrie Financial Times.

Eagle Football Holdings a lui Textor deține acum 78% din acțiunile OL Groupe, a anunțat compania.

Tranzacția a evaluat capitalul și datoriile OL Groupe la aproximativ 800 de milioane de euro, ajungând la 884 de milioane de euro după o majorare de capital. Eagle intenționează să lanseze o ofertă publică de cumpărare pentru restul acțiunilor și obligațiunilor pe care nu le deține. Jean-Michel Aulas, influentul conducător al clubului, se va alătura Eagle Football în calitate de director independent.

Lyon este cel mai recent club de fotbal european care a atras investiții americane, după ce Clearlake Capital și Todd Boehly au achiziționat clubul de fotbal Chelsea în luna mai pentru 2,5 miliarde de lire sterline, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un club de fotbal, iar RedBird Capital a cumpărat campioana Italiei, AC Milan, pentru 1,2 miliarde de euro. Separat, Manchester United analizează o posibilă vânzare, deși proprietarii din familia Glazer ar putea opta să păstreze controlul, în timp ce Fenway Sports, a miliardarului John Henry, analizează, de asemenea, opțiunile sale pentru rivalii englezi de la Liverpool FC.

Olympique Lyon se mândrește cu una dintre cele mai profitabile academii de talente din fotbalul mondial, după ce a dezvoltat jucători precum atacantul lui Real Madrid și câștigător al Balonului de Aur Karim Benzema și fostul atacant al lui Arsenal FC Alexandre Lacazette.

Lyon nu a reușit să se califice în acest sezon în Uefa Champions League, cea mai importantă competiție a cluburilor din Europa. Pe plan intern, Paris Saint-Germain, deținută de Qatar, a devenit forța dominantă în fotbalul francez, iar Lyon nu a mai câștigat titlul în Ligue 1 din 2008.

Textor a descris preluarea ca fiind un "nou început" pentru Lyon și și-a declarat intenția de a "construi un nou model pentru fotbal". De asemenea, Eagle "intenționează să implementeze rapid colaborarea între cluburile sale, în special în Franța, Brazilia și Belgia", subliniind oportunitățile în dezvoltarea talentelor.

Textor controlează, de asemenea, clubul brazilian Botafogo și formația belgiană RWD Molenbeek. El deține 40 la sută din clubul Crystal Palace din Premier League.

Preluarea de la Lyon evidențiază complexitatea așa-numitului model de proprietate a mai multor cluburi, care a crescut în popularitate în ultimii ani. City Football Group, care controlează campioana din Premier League, Manchester City, și compania de băuturi energizante Red Bull au fost pionierii modelului de afaceri care constă în deținerea de cluburi în mai multe țări.

×
Subiecte în articol: olympique lyon investitor american