x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Costel Untea, angajatul SRCF Infrastructură Constanța, locul I la semimaratonul „Festivalul Sporturilor“, categoria 60+

Costel Untea, angajatul SRCF Infrastructură Constanța, locul I la semimaratonul „Festivalul Sporturilor“, categoria 60+

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2023   •   14:15
Costel Untea, angajatul SRCF Infrastructură Constanța, locul I la semimaratonul „Festivalul Sporturilor“, categoria 60+

Povestea de semimaratonist a lui Costel Untea din Fetești, angajat al SRCF Infrastructură Constanța este foarte interesantă. A început să alerge din 2022, când avea vârsta de 60 de ani și de atunci participă la cât mai multe competiții sportive. Într-un singur an, Costel Untea a bifat 14 semimaratoane și 5 crosuri, cu 7 premii, iar acum, pe măsură ce câștigă experiență își face tot felul de strategii și îl bucură rezultatele obținute.

Costel Untea lucrează în cadrul CFR Constanța din anul 1980, iar din mai 2022, când a fost încurajat de către un coleg mai tânăr să alerge la semimaratonul de la Fetești, l-a prins „febra“ acestor competiții.

Totul a fost o întâmplare„ spune Costel Untea.

L-au ambiționat prietenii, în timp ce se afla la o petrecere. Glumeau și îi spuneau că nu va putea alerga a doua zi, la competiție. A scos telefonul mobil, a intrat pe site-ul concursului, a plătit taxa și s-a înscris. În noaptea aceea a avut emoții și îi era teamă să nu se facă de râs dacă nu va termina cursa, cu atât mai mult cu cât nu se antrenase deloc. A reușit, însă, să alerge cei 21 de km la semimaraton și a obținut locul întâi la categoria 60+.

Încurajat de faptul că a dus prima sa cursă la bun sfârșit, Costel Untea s-a înscris, 6 zile mai târziu, la „Maratonul Nisipului”, ca un cadou pentru ziua lui de nume. Alergarea pe nisip a fost mult mai dificilă și a terminat competiția șchiopătând, însă, a terminat pe locul 3, iar asta l-a determinat să continue.

Acest sport i-a intrat în sânge și a început să se antreneze și să participe la alte competiții, astfel că, în anul 2022, alergat la 7 semimaratoane și la două crosuri.

Primul concurs din acest an a fost în luna aprilie, când Costel Untea a participat la „Campionatul Național de Semimaraton“ de la București și a reușit să termine pe locul 10, cu un timp de care este mândru, de 2 ore și 3 minute.

În urmă cu o săptămână, pe 3 iunie, Costel Untea a alergat la Iași, la semimaratonul „Festivalul Sporturilor“, unde a obținut locul I la categoria sa de vârstă. A doua zi, pe 4 iunie, s-a înscris și la competiția de cros și a alergat 10 km  în oraș, pe șosea, reușind să iasă pe locul 3, la categoria 60+.

Acum, Costel Untea se pregătește pentru concursul de alergare montană „X Race” de la Siriu, județul Buzău, care se va desfășura sâmbătă, 10 iunie. Îl așteaptă 21 de km de alergat pe un teren cu diferență de nivel de 100 m și, desigur, își dorește să câștige.

Soția, care lucrează în cadrul CFR, îl susțin, îl însoțește la toate competițiile și tot ea este cea care îi face fotografii pe traseu.

„Încerc să îmi îmbunătățesc mereu timpul de alergare și strategia, astfel încât să devin mai bun și să câștig competițiile la care particip”, afirmă Costel Untea.

 

Între timp, semimaratonistul și-a cumpărat echipament special pentru alergare și spune că se simte foarte bine, deși are 61 de ani și îi încurajează și pe alții să facă sport, deoarece este important pentru sănătate.

Costel Untea a avut, în ultimul an, mai multe provocări și situații inedite. Una dintre ele a fost când a participat, la Greci, în Munții Măcinului, la un semimaraton de 24 km, pe care l-a parcurs în 4 ore și 2 minute.

„A fost o experiență deosebită, deoarece, până atunci nu am mai alergat pe munte. Mai mult decât atât, atunci m-am rătăcit și am ieșit de pe traseu. Am ajuns în fața casei unui localnic, iar acesta mi-a spus pe unde să o iau, astfel că am reușit să termin cursa. Dacă nu mă rătăceam, cu siguranță obțineam un timp mai bun”, spune semimaratonistul Costel Untea.

2022 – 7 semimaratoane: Fetești, Constanța, Greci (24 km), Timișoara, Călărași, Băneasa, București

– 2 crosuri: Constanța (5 km), Curtea de Argeș (11 km).

2023 – 7 semimaratoane: Brașov, Băneasa, Gârboavele, Constanța, București, Brașov (22 km), Iași

  • 3 crosuri: Cocorăștii Misli (12 km), Cheile Dobrogei (16 km), Iași (10 km)

Locul 1 – Fetești 2022 și Iași semimaraton 2023;

Locul 2 – Călărași 2022, Fetești 2023, Constanța 2023;

Locul 3 – Constanța 2022, Iași cros 2023.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×