x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport O nouă acuzație de luare de mită pentru un fost membru al Comitetului Executiv al Tokyo 2020

O nouă acuzație de luare de mită pentru un fost membru al Comitetului Executiv al Tokyo 2020

27 Sep 2022   •   11:57
O nouă acuzație de luare de mită pentru un fost membru al Comitetului Executiv al Tokyo 2020

Un nou mandat de arestare a fost emis pe numele lui Haruyuki Takahashi, fost membru al Comitetului executiv al Tokyo 2020, care s-a aflat în centrul unor acuzații de mită, conform relatărilor site-ului insidethegames.biz.

Takahashi a fost deja acuzat că a primit bani de la două companii pentru a le ajuta să devină sponsori ai Jocurilor, iar agenția japoneză de știri Kyodo a detaliat acum alte măsuri luate în legătură cu o presupusă mită care ar fi implicat o agenție de publicitate.

Procurorii suspectează că Takahashi a primit 15 milioane de (108.000 euro) în mită de la Daiko Advertising în schimbul solicitării Comitetului de organizare Tokyo 2020 de a folosi firma cu sediul în Osaka ca agent pentru un operator de școli de conversație în limba engleză, care a devenit sponsor al Jocurilor Olimpice de anul trecu,t în septembrie 2018, a afirmat o sursă internă.

Takahashi a fost deja acuzat că a acceptat mită în valoare de 51 de milioane de yeni (366.000 euro) de la Aoki Holdings și că a beneficiat de o "taxă de consultanță" de 70 de milioane de yeni (501.000 euro) de la un alt sponsor al Jocurilor, compania editorială Kadokawa Corporation.

În cazul Daiko, procurorii suspectează că banii transferați de agenția de publicitate către o firmă de consultanță condusă de Kazumasa Fukami, o cunoștință a lui Takahashi, au reprezentat mită pentru Takahashi, relatează Kyodo.

Fukami a fost arestat pentru că ar fi conspirat cu Takahashi pentru a-i permite acestuia din urmă să primească mită de la Kadokawa prin intermediul firmei sale de consultanță.

Echipa specială a Procuraturii Districtului Tokyo a percheziționat recent casa unui director executiv Daiko din Nishinomiya.

Procurorii cred că Takahashi, în vârstă de 78 de ani, fost director general la cea mai mare agenție de publicitate din Japonia, Dentsu, a deținut o influență considerabilă asupra diviziei de marketing a Comitetului de organizare.

Divizia, care era responsabilă de selectarea sponsorilor pentru Jocuri, a avut mulți angajați Dentsu care lucrau temporar pentru ea.

În cadrul scandalului de mită care se extinde, procurorii investighează, de asemenea, dacă Takahashi a făcut presiuni asupra Comitetului de organizare pentru a acorda favoruri producătorului de animale de pluș Sun Arrow în legătură cu vânzarea de jucării de pluș pentru Jocuri.

În plus, se presupune că Takahashi ar fi cerut ca o mare agenție de publicitate, ADK Holdings, să fie angajată pentru a acționa ca agent pentru un sponsor.

La începutul acestei luni, fostul președinte al Comitetului de organizare, Yoshirō Mori, a fost interogat în mod voluntar de către procurori.

Procurorii au cerut confirmarea de la Mori a ceea ce s-a discutat în timpul întâlnirilor cu Aoki Holdings și a modului în care Takahashi a devenit director al Comitetului de Organizare, a relatat Kyodo.

Un avocat care îl reprezintă pe Mori a refuzat să comenteze pentru Kyodo, deși anterior a insistat într-un răspuns scris că fostul președinte al Comitetului de Organizare nu a vorbit niciodată cu Takahashi sau Aoki despre selecția sponsorilor.

Legăturile și potențialele înțelegeri ale lui Mori cu Kadokawa Corporation, care a fost selectată pentru a produce ghidurile și înregistrările pentru Tokyo 2020, sunt de asemenea analizate.

Controversatul fost prim-ministru japonez Mori, în prezent în vârstă de 85 de ani, a fost numit primul președinte al Comitetului de organizare Tokyo 2020 în 2014.

Cu toate acestea, el a fost forțat să demisioneze cu șase luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice, în februarie anul trecut, după ce a făcut comentarii sexiste în timpul unei reuniuni a Comitetului Olimpic Japonez.

Tokyo 2020 a fost amânată cu un an, din cauza pandemiei COVID-19.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mita olimpiada