x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport WTA oferă un stimulent financiar pentru ca Wimbledon să renunțe la interdicțiile impuse rușilor

WTA oferă un stimulent financiar pentru ca Wimbledon să renunțe la interdicțiile impuse rușilor

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2023   •   22:54
WTA oferă un stimulent financiar pentru ca Wimbledon să renunțe la interdicțiile impuse rușilor
Sursa foto: Hepta

WTA, organizația ce guvernează tenisul feminin mondial, ar putea înjumătăți amenzile pe care le-a impus pentru Lawn Tennis Association și AELTC, organizatoarele Grand Slam-ului de la Wimbledon, în urma unei decizii luate după ce organizațiile britanice de tenis au făcut apel la amendă.

Inițial, WTA a impus o amendă de 1 milion de dolari pentru LTA și AELTC, ca răspuns la interdicția impusă de către acestea jucătorilor ruși și belaruși de a participa la oricare dintre turneele pe iarbă din Marea Britanie în vara anului trecut. Interdicția a venit ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, susținută de Belarus.

Interdicția a stârnit o controversă uriașă și continuă să o facă, provocând dispute și resentimente în comunitatea tenisului și între organismele de conducere din care aceasta este alcătuită.

Atât WTA, cât și ATP au susținut că interdicția a fost discriminatorie pe baza naționalității, ceea ce contravine principiilor fondatoare ale turneelor care spun că la turnee poate participa orice persoană care întrunește criteriile sportive.

Pe măsură ce războiul din Ucraina e pe cale să împlinească un an, fără a se întrevedea un sfârșit imediat, se pune problema ce se va face la ediția din acest an de la Wimbledon - și la evenimentele pe iarbă de dinainte.

Conform tennis-infinity.com, nu s-a luat încă nicio decizie, dar mai mulți factori sugerează că va fi dificil pentru LTA și AELTC să repete interdicția pe care au impus-o anul trecut.

În primul rând, atât ATP, cât și WTA au declarat că vor anula calitatea de membru al LTA în cazul în care interdicția va fi menținută. Acest lucru înseamnă că turnee foarte apreciate, precum Eastbourne, Queen's și Nottingham, ar putea fi scoase pentru totdeauna din circuit. Acest lucru ar avea un impact devastator asupra tenisului din Marea Britanie, atât din punct de vedere comercial, cât și competițional.

În al doilea rând, amenda inițială pe care WTA a impus-o va fi înjumătățită în cazul în care interdicția impusă jucătorilor ruși și belaruși va fi anulată. Acest lucru este rezultatul unui recurs legal împotriva amenzii.

În prezent, LTA și AELTC evaluează costurile unui recurs împotriva amenzii aplicate de ATP.

Oricare ar fi decizia lor și oricare ar fi rezultatul, nu există o soluție ușoară la această problemă, deoarece organizatorii se confruntă cu o presiune publică și guvernamentală continuă pentru a menține interdicția. Ceea ce este clar, însă, este că, dacă se va proceda astfel, consecințele vor fi grave.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: wta wimbledon jucatori ruși interdicţii