x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FINLANDA - ROMANIA / Improvizatii defensive

FINLANDA - ROMANIA / Improvizatii defensive

de Mihai Igirosanu    |    06 Oct 2005   •   00:00
FINLANDA  -  ROMANIA / Improvizatii defensive

Accidentarile si orgoliile i-au provocat selectionerului Victor Piturca mari batai de cap in privinta liniei defensive cu care va aborda meciul de la Helsinki.

Accidentarile si orgoliile i-au provocat selectionerului Victor Piturca mari batai de cap in privinta liniei defensive cu care va aborda meciul de la Helsinki, programat sambata dupa-amiaza, de la ora 17:00. Aseara, la Mogosoaia, "tricolorii" au disputat un joc-scoala.

Lista fundasilor centrali care vor absenta contra Finlandei ii contine pe capitanul Cristian Chivu (suspendat), Mirel Radoi (inca pedepsit si ignorat de selectioner) si pe Sorin Ghionea (accidentat).

SOLUTII. In aceste conditii si in disperare de cauza, Piturca a apelat la doi jucatori pentru care echipa nationala nu a reprezentat pana acum decat un vis frumos, clujeanul Vasile Jula si stelistul Dorin Goian. Totusi, cei doi nu pot intra in calculele selectionerului Piturca decat in cazul unei accidentari de ultima ora. In acest moment, antrenorul echipei nationale este hotarat sa mizeze la Helsinki pe doi jucatori care au mai facut cuplu la echipa nationala, dinamovistul Gabriel Tamas si stoperul lui Spartak Moscova, Adrian Iencsi, titular in ultima perioada la echipa rusa. Apararea va fi completata de Cosmin Contra, pe flancul drept, si Razvan Rat, pe cel stang. "Toti regretam absenta lui Cristi Chivu. Era un jucator de care aveam mare nevoie, insa vom incerca sa facem totul pentru a suplini lipsa lui", a declarat Tamas, partenerul lui Chivu din ultimele meciuri ale "tricolorilor".

PERICOL. Antrenorul secund si metodistul echipei nationale, Dan Apolzan, a avertizat asupra principalului pericol pe care il poate crea nationala Finlandei. "Nordicii sunt extrem de periculosi la fazele fixe, in special la cornere, unde fundasii lor centrali, jucatori longilini, urca de fiecare data. Cel mai periculos este capitanul lor, Sami Hyypia, de la Liverpool, care are un plasament excelent si o lovitura de cap puternica si plasata", a declarat Apolzan. In consecinta, la toate antrenamentele, dar si la jocul-scoala, care a avut loc aseara, selectionerul Piturca pune cel mai mult accent pe exersarea defensivei la cornere si lovituri libere din marginea careului. "Nordicii, in general, sunt recunoscuti pentru placerea lor de a juca fazele fixe. Ne vom lua masuri, in consecinta", a declarat selectionerul Piturca.

JOC - TEST
Ieri, de la ora 17:00, in cantonamentul de la Mogosoaia, intr-un joc-scoala, echipa nationala a invins cu 10-0 echipa secunda a Sportului Studentesc. Golurile "tricolorilor" au fost marcate de Mutu (’11, ’30 si ’32), Mazilu (’16, ’21), Fl. Petre (’44), Rosu (’50) si D. Niculae (’69, ’79 si ’84). Selectionerul Victor Piturca a inceput cu urmatoarea formula de echipa: Lobont - Contra, Iencsi, Tamas, Rat - Fl. Petre, Ov. Petre, D. Munteanu-Cocis - Mazilu, Mutu. Altfel, directorul general al clubului Juventus Torino, Luciano Moggi, a declarat ieri ca atacantul Adrian Mutu a redevenit un jucator de mare clasa dupa transferul la gruparea de pe "Delle Alpi". "Multumesc clubului Livorno, pentru ca ne-a ajutat sa-l aducem. Este un campion, care in ultimii ani a facut multe prostii, dar de cand l-am adus la Torino a redevenit un jucator de clasa".

MUTU
Conform agentiei Sports, directorul general al clubului Juventus Torino, Luciano Moggi, a declarat ieri ca atacantul Adrian Mutu a redevenit un jucator de mare clasa dupa transferul la gruparea de pe "Delle Alpi". "Multumesc clubului Livorno, pentru ca ne-a ajutat sa-l aducem pe Mutu. Este un campion, care in ultimii ani a facut multe prostii, dar de cand l-am adus la Torino a redevenit un jucator de clasa", a spus Moggi. Oficialul torinezilor a precizat ca toata lumea este multumita de modul in care romanul se pregateste si de ultimele sale prestatii. Mutu este insa cu gandul la meciul cu Finlanda: "Sper ca aceste preliminarii sa fie ultimele la care Romania sa stea la mana altora. Imi doresc sa ne calificam de acum inainte singuri si sa avem o echipa puternica".

EURO 2008
Pe langa faptul ca ar putea sa ne mentina vii sperantele de a prinde barajul pentru calificarea la CM 2006, meciul de la Helsinki este foarte important si in vederea urmatoarelor preliminarii, pentru Euro 2008. Mai exact, daca echipa lui Victor Piturca castiga in Finlanda, isi asigura, in mare masura, un loc in urna a doua la tragerea la sorti pentru Europenele de peste doi ani. "Da. Este adevarat. Ar fi foarte important sa urcam in urna a doua, pentru ca din cea de-a treia, unde ne-am aflat la ultimele trageri la sorti, nu am putut evita doi adversari dificili in grupa", a declarat secretarul general pe probleme internationale al FRF, Cristian Bivolaru. Singura echipa care ne poate depasi este Rusia, dar aceasta are un golaveraj mai slab in aceste preliminarii decat noi si, pentru a ne depasi la coeficient, are nevoie sa invinga la o diferenta generala de 7 goluri in ultimele doua meciuri din grupa sa, cu Luxemburg, acasa si in Slovacia.


Finlandezii, decimati


ABSENT. Vedeta finlandezilor, Litmanen (numarul 10) nu va juca impotriva noastra
Selectionerul Finlandei, Jyrki Helikoski, se confrunta cu mari probleme de lot inaintea meciului de sambata dupa-amiaza. Pe langa accidentatii Jari Litmanen, (Malmo FF), Mika Vayrynen (PSV Eindhoven) si Shefki Kuqi (Blackburn Rovers), nordicii mai au probleme cu doi fundasi de baza, Hannu Tihinen (Anderlecht) si Petri Pasanen (Werder Bremen), ambii incerti. INTERES. In alta ordine de idei, mass-media din Finlanda nu accorda o importanta prea mare intalnirii cu Romania. Numai cotidianul Ilka Sonomat si postul national de televiziune TV Finland au gazduit materiale referitoare la confruntarea de pe stadionul "Olimpic" din Helsinki. Totusi, intr-un interviu acordat televiziunii nationale, capitanul Finlandei, Sami Hyypia, a declarat: "Vom da tot ce avem mai buni in ultimele doua partide, cu Romania si Cehia. Vom fi arbitrii cinstiti ai grupei pana la capat!". CEHIA. Inaintea meciului cu Olanda, care ne intereseaza in mod direct, lotul cehilor este realmente decimat. Mijlocasul Smicer a devenit indisponibil, alaturandu-se listei care ii mai cuprinde pe Koller, Jankulovski si Lokvenc. De asemenea, Baros si Galasek au devenit incerti, dar ar putea fi recuperati pana la ora meciului.
×
Subiecte în articol: sport declarat mutu piţurcă echipa