x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern „Jucătorii l-au «săpat» pe Mutu”. CFR Cluj, din nou pe marginea prăpastiei

„Jucătorii l-au «săpat» pe Mutu”. CFR Cluj, din nou pe marginea prăpastiei

de Adi Munteanu    |    05 Apr 2024   •   07:40
„Jucătorii l-au «săpat» pe Mutu”. CFR Cluj, din nou pe marginea prăpastiei

Eșecul rușinos din Cupă de la Hunedoara a declanșat un cutremur la CFR Cluj. Echipa a fost învinsă fără drept de apel de o divizionară B cu 4-0 și a ratat și ultimul obiectiv al sezonului, Cupa României. Acum, CFR-ul tremură pe final de sezon, fiind în pericol să rateze cupele europene.

Dezastru este cuvântul de ordine în Gruia. Dezastru și ca joc, dezastru și în vistieria clubului. CFR este în pericol să rateze cupele europene, sursa principală de venit. Datoriile clubului au ajuns la 38 de milioane de euro și doar o participare în Europa ar mai acoperi uriașa gaură. Conducerea miza la începutul campionatului pe Champions League, însă, ulterior, ieșind din lupta la titlu, se mulțumea și cu Europa League, dar pentru asta trebuia să câștige Cupa României. Din acest motiv echipa o lăsase ceva mai moale în campionat părând că se concentrează pe Cupă. Adrian Mutu a și declarat că principalul obiectiv rămâne Cupa și a deplasat la Hunedoara cea mai bună echipă. Aceeași formulă cu care CFR le-a învins și pe Farul, și pe U Cluj, și pe Dinamo.

A fost săpat Adrian Mutu de jucători?

Ei bine, CFR mergea la Hunedoara cu cea mai bună formulă de echipă și avea în minte doar bifarea unei victorii fără istoric, eventual la scor, și să se califice fără griji în semifinalele Cupei, gândindu-se doar la viitorul adversar. Cel puțin era situația pe care o intuia întreaga suflare CFR-istă. Și conducerea, și suporterii. Pe teren însă, jucătorii se pare că au avut o altă idee. Este incredibil cum fotbaliști plătiți cu 20.000-30.000 de euro pe lună să se împiedice în minge, să nu fie în stare să dea pase de nici 10 metri, să-și dea obsesiv cu stângu-n dreptu’. Este adevărat că divizionara secundă a făcut cel mai bun meci de pe vremea când Mircea Lucescu realiza lucruri mărețe cu Corvinul, în urmă cu mai bine de 30 de ani. Însă acum între Corvinul și CFR este un clasament distanță. Și o divizie. CFR are rutina unor dueluri cu FCSB, Rapid, Farul, Universitatea Craiova, în timp ce Corvinul s-a „antrenat” cu Unirea Dej, Unirea Slobozia, Tunari, Dumbrăvița sau Comuna Șelimbăr. Iar Corvinul a zdrobit CFR-ul cu 4-0 și scorul scutește orice fel de comentarii. Suporterii din Gruia au arătat cu degetul jucătorii. „L-au săpat pe Mutu. Este clar că nu-l vor. Poate nu-l înțeleg, poate nici Mutu nu este încă un mare antrenor, poate nu este potrivit pentru CFR... Dar este evident că vestiarul nu l-a mai vrut”, a fost reacția fanilor. De altfel, însuși Adrian Mutu a declarat imediat după meci că va demisiona, simțindu-se trădat și umilit. Și chiar a demisionat a doua zi, fără să lase impresia că se va întoarce din drum. 

A demisionat și „singura minte lucidă” de la club

La capătul răbdării a ajuns și președintele clubului, Cristi Balaj, considerat de suporteri singurul om echilibrat din club, „singura minte lucidă”. „Balaj încerca să mențină un echilibru între deciziile aberante ale lui Varga și nevoile reale ale clubului. A încercat să mențină un echilibru și în vestiar, între bisericuțele de acolo. Este un om respectat de suporteri, are un trecut de om onest, cu mult bun-simț, însă Varga face totul de capul lui ignorând sfaturile unui profesionist ca Balaj. Varga l-a numit pe Mutu antrenor pentru că este prieten cu Mutu, nu pentru că ar fi potrivit la CFR. Nu s-a sfătuit cu nimeni. Nici cu Balaj, nici cu ceilalți din conducerea tehnică. Iar procedura lui gen Gigi Becali l-a dus la capătul răbdării pe Cristi Balaj, un om care digeră greu faptul că este ignorat de un individ ca Varga”, deplâng suporterii situația de la club. Părerea suporterilor este oarecum confirmată și de Balaj în anunțul de demisie, acesta solidarizându-se cu Adrian Mutu. 

Cum rezolvă CFR gaura

Pentru o ieșire din criză, CFR are nevoie doar de o participare în grupele Champions League. Participările trecute în Conference League nu au fost suficiente și nu făcut decât să crească datoriile, de la 14 milioane de euro în urmă cu patru ani, la 18 milioane acum trei ani, la 28 de milioane anul trecut. Acum gaura a ajuns la 38 de milioane. Adunând banii primiți de la UEFA în ultimii 6 ani, CFR a contabilizat doar 4 milioane de euro din Europa League și Conference League. Contabilicește vorbind, CFR a mers tot timpul în pierdere. Ideea de a miza totul pe participarea în grupele Champions League, care să acopere toate datoriile, s-a dovedit păguboasă. În ciuda schimbărilor de antrenori, inclusiv aducerea lui Dan Petrescu, câștigarea de titluri în Liga 1, CFR s-a îndepărtat tot mai mult de Champions League. Iar acum este și mai dificil, dacă nu imposibil, să mai ajungi în grupele celei mai importante competiții europene. Varianta intrării în insolvență nu este o măsură pe placul lui Ioan Varga, deoarece 80% din datoriile clubului sunt chiar către Ioan Varga.

Cerc vicios

Practic, CFR nu are cum să iasă din această criză financiară. Chiar dacă ar participa în Conference League, și ar și câștiga-o, mai mult de 10 milioane de euro nu ar primi de la UEFA. Însă ca să faci o performanță semnificativă chiar și în UECL, trebuie în primul rând să aduci jucători cu care să susții un nivel performant în Europa. Care jucători costă mult și cer salarii pe măsură. Asta înseamnă însă iar o investiție nesigură. Cum, de altfel, s-a întâmplat până acum.  

Cum acest sezon este deja ratat, Ioan Varga are în vizor, pentru sezonul viitor, readucerea lui Dan Petrescu, rămas în acest moment fără contract. Însă pentru asta Varga va trebui să facă investiții masive. Se știe că „Bursucul” este un antrenor scump și, mai mult, dorește achiziții scumpe. Dar poate promite Dan Petrescu accederea în Champions League?

 

Nu vreau niciun ban, am fost prea umilit, nu mă gândesc la bani. Considerați salariul meu pe februarie și martie amendă pentru contraperformanța din meciul cu Corvinul. Renunț la cei 30.000 de euro.

Adrian Mutu, fost antrenor CFR Cluj

 

Simt nevoia de o pauză. De timp alături de familie. Fetele mele au nevoie de un tată sănătos. În consecință, am decis să îmi înaintez demisia. Sper ca domnul Varga să mă înțeleagă și să accepte această decizie.

Cristi Balaj, fost președinte CFR Cluj

 

Nu a fost nicio negociere cu Mutu. Şi-a dat demisia, i-am acceptat-o şi gata. Deocamdată vor rămâne Bilaşco şi ceilalţi din staff până la vară. Nu discutăm acum de niciunul până în vară. I-am acceptat demisia şi lui Balaj, e ceva normal.

Ioan Varga, acționar principal CFR Cluj

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cfr cluj cupa romaniei esec