x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Dinamo și Botoșani, încă un rând de emoții

Dinamo și Botoșani, încă un rând de emoții

de Adi Munteanu    |    14 Mai 2024   •   08:40
Dinamo și Botoșani, încă un rând de emoții

Mai încins ca niciodată, finalului de sezon din acest an i-au mai rămas doar două necunoscute. Cupa României și configurația locurilor 2-3 din play-off. În rest, la retrogradare s-a lămurit situația. FCU Craiova și FC Voluntari vor juca de anul viitor în Liga 2. În ceea ce privește barajul de supraviețuire, numai o minune ar putea face ca Dinamo sau Botoșani, sau amândouă, să ajungă în eșalonul secund.

„Am mai vrea finaluri ca acesta. Audiențele au fost uriașe”, au spus  reprezentanți ai eAD, firma care deține drepturile de televizare a Ligii 1. Într-adevăr, conform cifrelor, ultima etapă a play-out-ului a adunat în fața televizoarelor cei mai mulți telespectatori la nivel național. Toate meciurile s-au disputat în același timp, iar dramatismul a ținut până la ultimul fluier al arbitrilor.

Dinamo „și-a aliniat astrele”

Chiar dacă nu s-a salvat direct, Dinamo este favorită să rămână în Superligă și anul viitor. Pornită cu șanse mici, avea nevoie ca două echipe să se împiedice. Iar „astrele” au încurcat Voluntariul și Craiova lui Mititelu. În rest nu mai avea nevoie decât de o victorie cu UTA, care a venit, UTA făcând doar act de prezență pe Arcul de Triumf. Pentru „câini” urmează barajul cu Csikszereda Miercurea Ciuc, în care pornesc net favoriți. Harghitenii au jucat lamentabil în play-off-ul ligii secunde și au fost aspru amendați de conducerea clubului, cu 25% din salariu, situație care a declanșat un conflict destul de aprins în interior. Șefii au promis că o mare parte din bani le vor fi returnați, dacă echipa promovează, însă atmosfera este deja încinsă. Csikszereda era sigură încă de la începutul play-off-ului că va juca barajul de promovare, pentru că din cele 6 echipe calificate, două nu aveau drept de promovare, deci, indiferent de locul din clasament, Csikszereda prindea fie baraj, fie calificarea directă. Conducerea dorea însă calificarea directă, pentru că într-un meci de baraj, iată, cu Dinamo, Csikszereda ar avea șanse minime de promovare. Totuși, pe parcursul sezonului regulat, harghitenii au arătat a echipă în general solidă, care a pus mari probleme celorlalte. În play off însă echipa n-a mai fost la același nivel, singurul obiectiv rămânând să se claseze deasupra Mioveniului, cealaltă participantă în barajul de promovare, care va juca cu FC Botoșani. 

Și FC Botoșani este favorită să rămână în Superligă

Una peste alta, din Liga 1 vor retrograda doar două echipe, FCU Craiova 1948 și FC Voluntari. Este greu de crezut că Csikszereda și Mioveni vor răsturna calculele hârtiei. Mai ales că și SC Mioveni trece printr-o criză de rezultate. „Lipsa mizei i-a lenevit pe jucători. Știam că oricum prindem barajul, iar jucătorii s-au gândit numai la asta și asta s-a simțit în vestiar. Apoi au mai fost și emoțiile că ar fi posibil ca echipa să nu primească licență de Liga 1. Aceasta a venit în cele din urmă, pe ultima sută de metri, și ne permite să jucăm acest baraj, care nu ne prinde în cel mai bun moment al nostru. Vom încerca să dăm tot ce avem noi mai bun, însă ne va fi foarte greu”, declara, dezamăgit, Constantin Schumacher, antrenorul argeșenilor. 

Țintarul barajului

Ieri s-a tras la sorți ordinea meciurilor în barajul pentru Liga 1. Astfel, atât Dinamo, cât și FC Botoșani vor juca primul meci pe teren propriu, urmând ca meciul decisiv să-l joace în deplasare, la Miercurea Ciuc, respectiv Mioveni. În aceste condiții, oricât ar fi ele considerate mari favorite, atât Dinamo, cât și Botoșani sunt nevoite să-și asigure scoruri consistente încă din primul meci. Nu poți ști niciodată ce se poate întâmpla într-un meci decisiv, în deplasare, într-un mediu ostil, cu echipe pe care nu le cunoști. 

Ce se va întâmpla cu FC Voluntari

Retrogradarea ilfovenilor a fost surprinzătoare. Dintre toate cele cinci echipe amenințate înaintea ultimei etape, Voluntariul stătea cel mai bine, era avantajată de faptul că nu i s-au ajustat punctele la intrarea în play-out și juca acasă. Avea nevoie de un singur punct cu U Cluj și rămânea în prima divizie. A pierdut însă și nici măcar loc de baraj nu au mai prins. Imediat după meci, rețelele de socializare au fost inundate de mesaje „de bucurie”: „Gata, am scăpat de echipa asta!”, „Ce mai căutau ăștia în Liga 1? N-au tradiție, n-au suporteri, n-au decât un stadion”.

După meci, în vestiarul Voluntariului s-a instalat o atmosferă de doliu. Nesiguranța continuității este unul din punctele la care s-au gândit jucătorii: „Să vedem dacă această echipă va mai continua să existe”, declara, în lacrimi, Vadim Rață, internațional moldovean, la finalul meciului cu U Cluj, scor 0-1.

De altfel, în istoria Ligii 1, nicio echipă din județul Ilfov nu a mai revenit în primul eșalon după ce a retrogradat. Ba, mai mult, unele s-au și desființat după ce au retrogradat din Liga 1, cazurile Academica Clinceni, CS Otopeni sau Victoria Brănești. Singura care mai „trăiește”, Concordia Chiajna se zbate în anonimatul Ligii 2, fiind mai mult cu emoții la retrogradare în Liga 3 decât cu gânduri de promovare. Un alt aspect este lipsa suporterilor tuturor acestor echipe de lângă București, localitățile fiind „sufocate” se suporteri ai FCSB, Steaua, Dinamo sau Rapid. Deci, ce se va întâmpla cu Voluntariul, o echipă organizată profesionist, cu salarii de Liga 1, cu o bază de pregătire excelentă, cu stadion propriu? Ce se va întâmpla cu lotul echipei? Câți vor mai rămâne la echipă în Liga 2 pentru a încerca din nou promovarea?

Mititelu: „Anul viitor sigur revenim în Liga 1. A fost un accident”

Cealaltă retrogradată, FCU Craiova 1948 are obiectiv revenirea în Liga 1. „Eu sunt principalul vinovat. Dar voi face o reformă drastică la echipă și veți vedea că anul viitor revenim în prima ligă. Poate unora le convine să retrogradăm, pentru că astfel i-am fi lăsat liberi la vară. Dar eu le garantez că vor juca și în Liga 2 aici, pentru că am puterea financiară să le plătesc aceleași salarii și în Liga 2”, a declarat Adrian Mititelu, care însă a pus deja pe liber nu mai puțin de cinci jucători: Vlad Achim (considerat de Adrian Mititelu capul răzmerițelor din vestiar și etern nemulțumit), Yassine Bahassa, Benjamin Van Durmen, Gabriel Compagnucci și Leo Lacroix. De asemenea, nici Eugen Trică nu va mai continua la echipă, chiar dacă el este cel care a promovat pe FCU Craiova 1948 în prima ligă, în urmă cu trei sezoane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: dinamo botosani emoţii baraj