x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Edi Iordănescu aduce opt debutanți la națională

Edi Iordănescu aduce opt debutanți la națională

de Adi Munteanu    |    14 Noi 2022   •   06:50
Edi Iordănescu aduce opt debutanți la națională
Sursa foto: Hepta

​​​​​​​Fără obiectiv în acest final de an, Edi Iordănescu vrea să profite de pauza din Liga 1 și să testeze mai mulți jucători pentru campania de calificare la EURO 2024 din Germania, care va începe în martie, în Andorra și acasă cu Belarus.

Cu câteva zile înaintea începerii Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, profitând de pauza competițională internă, selecționata României va juca două meciuri amicale cu Slovenia, joi, la Cluj, și duminică la Chișinău cu naționala Moldovei. Totuși, Edi Iordănescu nu se va putea baza pe toți jucătorii pe care i-a dorit la lot. Unii s-au accidentat, alții nu au fost lăsați de cluburi să participe la aceste meciuri-test. Echipele care nu sunt calificate la mondialul din Qatar nu sunt incluse în calendarul oficial, astfel încât cluburile la care activează tricolorii, în țară sau în străinătate, nu sunt obligate să-i lase pe tricolori la națională. Este cazul lui Andrei Rațiu, care evoluează în liga a doua din Spania, la Huesca. Cum Segunda Liga nu se întrerupe nici pe perioada mondialului, clubul spaniol nu-l lasă pe Rațiu au refuzat convocarea lui Rațiu. Nici Dejan Sorescu nu este lăsat la lot de clubul polonez Rakow, chiar dacă prima ligă poloneză intră în vacanță până pe 28 ianuarie.

Se testează mulți debutanți

Pe lângă cei doi absenți, Edi se confruntă și cu accidentările, unele mai vechi, cazul lui Dennis Man și Mihăilă de la Parma, care abia au revenit la antrenamente, și Chiricheș și Ionuț Radu, ambii încă indisponibili. Un alt absent este liderul naționalei, Nicușor Stanciu, care nu va veni din China. Totuși, este o bună ocazie pentru selecționer să testeze jucători noi sub tricolor, chiar dacă planurile lui Iordănescu jr erau altele. „Toată strategia lui Edi a fost dată peste cap pentru că nu se va putea baza pe structura pe care a gândit-o în momentul în care s-au stabilit cele două amicale. Acum trebuie să regândească tot. Practic, este ultima convocare a naționalei înaintea meciului din Andorra, de pe 25 martie. Edi ar fi vrut întregul lot la Mogoșoaia. Acum nu are decât să testeze mai mulți jucători tineri. Va fi o ocazie bună pentru ei să facă pasul la prima echipă. Sunt opt nume noi la națională. Este o șansă bună pentru ei”, a declarat Mihai Stoichiță, directorul tehnic al echipelor naționale.

Vătăjelu și Paraschiv, chemați în ultimul moment

La lunga listă de absenți s-au adăugat încă două accidentări de ultim moment: Florin Tănase și Nicușor Bancu. În locul lor au fost chemați Daniel Paraschiv și Bogdan Vătăjelu, care vor îmbrăca în premieră tricoul naționalei. Ceilalți șase debutanți sunt cei trei portari, Horațiu Moldovan, Ștefan Târnovanu și Mihai Popa, fundașul Raul Opruț și mijlocașii Claudiu Petrila și Antonio Sefer. 

 

Lotul României pentru meciurile cu Slovenia și Moldova

PORTARI

Horațiu Moldovan (Rapid)

Ștefan Târnovanu (FCSB)

Mihai Popa (FC Voluntari)

FUNDAȘI

Cristian Manea (CFR Cluj)

Alexandru Pantea (FCSB)

Adrian Rus (Pisa)

Ionuț Nedelcearu (Palermo)

Andrei Burcă (CFR Cluj)

Radu Drăgușin (Genoa)

Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova)

Raul Opruț (Hermannstadt)

MIJLOCAȘI

Darius Olaru (FCSB)

Daniel Boloca (Frosinone)

Marius Marin (Pisa)

Tudor Băluță (Farul)

Nicolae Păun (Sepsi)

Răzvan Marin (Empoli)

Alex Cicâldău (Al-Ittihad)

Andrei Cordea (FCSB)

Olimpiu Moruțan (Pisa)

Antonio Sefer (Rapid)

Denis Drăguș (Standard Liege)

Claudiu Petrila (CFR Cluj)

ATACANȚI

George Pușcaș (Genoa)

Denis Alibec (Farul)

Dan Paraschiv (Hermannstadt)

 

 

Programul naționalei:
România - Slovenia
joi, 17 noiembrie, Cluj Arena
Rep. Moldova – România,

duminică, 20 noiembrie, Chișinău
 

Edward Iordănescu este forțat de situație să folosească alți jucători decât cei pe care i-a dorit inițial. Dar este și o bună ocazie pentru tinerii convocați să prindă primele lor minute la echipa mare.

×