x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Edi Iordănescu spune „Pa!” naționalei. După doi ani și jumătate la cârma naționalei, selecționerul părăsește „generația de suflet”

Edi Iordănescu spune „Pa!” naționalei. După doi ani și jumătate la cârma naționalei, selecționerul părăsește „generația de suflet”

de Adi Munteanu    |    23 Iul 2024   •   06:40
Edi Iordănescu spune „Pa!” naționalei. După doi ani și jumătate la cârma naționalei, selecționerul părăsește „generația de suflet”

Așa cum era de așteptat, Edward Iordănescu nu va mai continua la cârma naționalei României. El a dat de înțeles acest lucru încă după meciul pierdut cu Olanda la EURO, scor 0-3, când a declarat că familia este mai importantă pentru el. Ieri, cu o săptămână înaintea expirării contractului cu FRF, Iordănescu jr a anunțat și oficial că nu va mai continua la națională. 

După o lună de suspans, Edi Iordănescu a făcut și anunțul oficial: nu mai prelungește colaborarea cu Federația Română de Fotbal. Conducerea FRF pare a fi luată prin surprindere de această decizie. Însuși directorul tehnic al echipelor naționale, Mihai Stoichiță, declara imediat după EURO 2024: „Edi se alintă.  Vă spun sigur că va continua. Este proiectul lui, nu s-a băgat nimeni peste el, și-a făcut treaba așa cum a considerat el, de la selecție la program, tactică și antrenamente. Și a făcut-o foarte bine, iar rezultatele vorbesc de la sine”. Și președintele Burleanu era sigur că selecționerul își va prelungi contractul: „Nu văd de ce nu ar continua.  Are toată susținerea noastră. L-am susținut în toate momentele grele, de exemplu când România a retrogradat în Liga 3 a Ligii Națiunilor, iar realitatea și rezultatele ulterioare ne-au dat dreptate când l-am susținut. Calificarea la EURO de pe primul loc fără înfrângere, ieșirea din grupe la EURO de pe primul loc. Obiective îndeplinite”. 

Doar că Edi Iordănescu exact de susținere s-a plâns. Mai exact de lipsa susținerii din partea FRF și a mediului „total ostil” în care a fost nevoit să lucreze, dând vina pe numeroaselor critici, unele vehemente, din partea unor foști jucători exponențiali ai naționalei, printre care Gică Popescu, Florin Prunea sau Viorel Moldovan. S-a plâns că și familia lui a fost expusă unor atacuri. „Am promis familiei mele că o voi proteja în momentele grele prin care am trecut din acest parcurs, când ea a suferit și m-a susținut dincolo de toate, că îmi voi îndeplini și datoria față de ea, după ce îmi voi face deplin datoria față de echipa națională și față de România”, a declarat selecționerul în mesajul de adio.

Edi, cu bune și cu rele

Mandatul lui Iordănescu junior a început dezastruos, iar campania din Liga Națiunilor i-a adus contestări vehemente. Nici startul campaniei de calificare la EURO nu a îmbunătățit relația cu suporterii. Meciurile chinuite cu Kosovo, Israel și mai ales egalul scos in extremis după un meci extrem de slab cu Elveția de la Luzern au atras multe critici. Abia spre finalul campaniei de calificare la EURO atitudinea suporterilor și a fostelor glorii s-a mai îmbunătățit. A venit apoi prestația de la EURO și a rezultatului uluitor cu Ucraina și formidabila atitudine a publicului român. S-a văzut că deși lipsită de valori, naționala are o altă atitudine și o unitate pe teren, așa cum suporterii nu mai văzuseră niciodată. Însă Edi Iordănescu a observat că mai mult nu poate realiza. Iar diferența uriașă de valoare s-a văzut cu Olanda și Belgia, echipe care nici măcar nu erau în formă. „Edi nu e prost. A văzut că nu poate mai mult cu această generație. Cel mult poate promova la loc în Liga B a Ligii Națiunilor. Însă pentru calificarea la Campionatul Mondial...”, spun surse din FRF. 

Însă Edi Iordănescu repetă ce a mai făcut în cariera sa de antrenor: pleacă în momente în care era pe val după perioade de succes cu echipele de club.  

Boloni, Chivu și Șumudică sunt liberi de contract

Cine poate fi numit în locul lui Edi Iordănescu? Primul nume este cel al lui Ladislau Boloni, liber de contract după aventura de doi ani la Metz, în Franța, echipă pe care a promovat-o în prima ligă, însă pe care nu a reușit să o și mențină în primul eșalon francez. De altfel, Boloni a mai fost în cărți în urmă cu trei ani pentru preluarea naționalei, însă, se spune, negocierile cu el au fost „de complezență”, jocurile fiind atunci deja făcute pentru numirea lui Edi. Dar Boloni a declarat că visul lui este să-și încheie cariera ca selecționer al României.

Al doilea nume este al lui Cristi Chivu. Acesta este liber după încheierea socotelilor cu tineretul lui Inter Milano și ar putea fi continuator al ideilor lui Edi Iordănescu, însă este foarte posibil ca fostul căpitan al tricolorilor să fie tentat de preluarea unei echipe de club. 

Liber de contract este și Marius Șumudică, care a declarat în mai multe rânduri că își așteaptă „cuminte” rândul pentru banca naționalei, dar „deocamdată sunt prea tânăr. Nu e momentul. Mai aștept”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×