x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Fotbalul urât alungă publicul de pe stadioane

Fotbalul urât alungă publicul de pe stadioane

de Adi Munteanu    |    03 Oct 2022   •   07:15
Fotbalul urât alungă publicul de pe stadioane

​​​​​​​În luna iulie, când a început sezonul, publicul a dat năvală pe stadioane, stabilindu-se astfel un record de audiență în tribune. Ulterior, văzând calitatea slabă a jocului, publicul s-a împuținat. Și la FCSB, și la Craiova, și la CFR. Singurele echipe la care s-a menținut un număr mare de fani au rămas doar Rapid, Petrolul și UTA.

Entuziasmul din vară, când suporterii au luat cu asalt tribunele, a început ușor-ușor să se stingă. Jocul urât, nespectaculos, neatrăgător, nu i-a mai făcut pe fani să bată drumul până la stadion, mulți preferând să privească la televizor, însă și meciurile televizate au cifrele de audiență în scădere. Cu câteva excepții, fanii Rapidului, ai Petrolului și la Arad, care continuă să populeze tribunele în număr mare.

Gigi Becali nu-și mai face stadion de 100.000 de locuri

Numirea lui Dică pe banca FCSB-ului și calificarea în grupele Conference League, chinuită, dar calificare, a stârnit un mare entuziasm în rândul Peluzei Nord a FCSB-ului. Gigi Becali chiar declara prin luna august că nu-l interesează să joace în Ghencea și nici pe Arena Națională pentru că sunt prea mici. „Voi construi un stadion de 100.000 de locuri, să încapă toți suporterii”, spunea în urmă cu două luni patronul FCSB. Cum echipa este în cădere de formă, cu o singură victorie în nouă meciuri din Liga 1. Iar acea victorie, cu ultima clasată, Chindia Târgoviște, a fost norocoasă, 3-2,  pe final, după ce a fost condusă pe teren propriu cu 2-0. Până la meciul de aseară (disputat după închiderea ediției) FCSB ocupa loc de retrogradare. Nici în cupele europene nu a arătat un joc bun și spectatorii au fost tot mai puțini. Întrebat dacă mai construiește stadionul de 100.000 de locuri, Becali a răspuns că deocamdată nu se mai pune problema: „La ce rezultate are acum echipa, nu se pune problema. Vedem de anul viitor. Acum nu umplem nici Stadionul Arcul de Triumf”.

Mai puțin public și la cele două Craiove

Nici în Oltenia nu se mai înghesuie publicul. Chiar dacă este împărțit între cele două „Științe”, în vară veneau mulți spectatori pe „Ion Oblemenco”, indiferent care U Craiova juca. Magnetul care a adus un număr mare de suporteri a fost numirea celor doi tehnicieni pe băncile celor două Craiove, Mirel Rădoi la CSU și Marius Croitoru la FCU 1948, ambii declarând că sunt adepții unui joc spectaculos, pe atac. Spectatorii au venit puhoi, dar n-au prea văzut nici spectacol și nici rezultate. Și din această cauză s-a înjumătățit prezența la meciuri și la Craiova.

Liniștea dinaintea furtunii, la CFR

Un caz aparte îl reprezintă situația de la CFR Cluj. Scandalul dintre patron și antrenor de după eliminarea prematură din Champions League s-a stins, însă mocnește. Este însă doar liniștea dinaintea furtunii. Surse din club ne-au spus că este o chestiune de zile până patronul Varga se va sătura de mofturile lui Dan Petrescu. Aceleași surse ne-au mai spus că Ionuț Varga a fost extrem de nemulțumit de jocul echipei de sâmbătă, cu Petrolul, meci câștigat cu mult noroc, în prelungirile partidei, în care CFR a șutat pentru prima oară pe poartă în minutul 75, iar a doua oară în minutul 92, când a și înscris cu largul concurs al portarului ploieștean, care s-a poziționat greșit la lovitura de colț. Mai exact, nu s-a poziționat deloc, Cristi Manea îndeplinind o formalitate. Dar până în minutul 92, CFR a jucat groaznic în fața unei echipe care a venit să se apere, iar suporterii clujeni care au făcut deplasarea la Mediaș și-au exprimat și ei nemulțumirea față de jocul echipei, cerând, din nou, demisia lui Dan Petrescu.

În aceste condiții, în care patronul s-a plâns de jocul urât echipei, „care alungă spectatorii de la stadion”, relația dintre acesta și antrenor a devenit un joc de-a șoarecele și pisica, fiecare așteptând să cedeze celălalt. Punctul nevralgic îl constituie clauza de reziliere a contractului, de 400.000 de euro, pe care partea care rupe unilateral contractul trebuie să o plătească. Dan Petrescu se ascunde în spatele acestei clauze și refuză categoric și o încheiere a angajamentului pe cale amiabilă. „Cum să renunț la clauză? Ceilalți antrenori care au plecat de la CFR înaintea mea au renunțat la clauză? Nu! Și-au luat și ultimul bănuț. Eu am făcut performanță la CFR, sunt cel mai de succes antrenor din istoria clubului. Cum să renunț la clauză?”, declara Dan Petrescu. Și totuși, Ionuț Varga este la capătul răbdării. Clubul este plin de datorii și din Europa nu vin prea mulți bani. Până acum, în afara celor aproximativ 3 milioane de euro pentru calificarea în grupele Conference League, cu o înfrângere și un egal, a mai acumulat doar 166.000 de euro în urma acelui 1-1 cu Ballkani, obținut tot în prelungiri. „Mai mult suntem pe pierdere”, spunea Varga. Pe de altă parte Dan Petrescu stă și cu un ochi pe echipa națională. Luna viitoare, reprezentativa României va juca două meciuri amicale contra unor calificate la Campionatul Mondial din Qatar. Rezultate slabe în aceste meciuri, și după retrogradarea în divizia C a Ligii Națiunilor, ar putea fi capăt de drum pentru Edi Iordănescu, iar Petrescu stă la pândă. Până atunci va încerca să-l facă pe patronul CFR-ului să cedeze, iar jocul echipei va fi tot mai neestetic, publicul va venit în număr tot mai mic la stadion, iar cei care vor veni îi vor cere demisia.

Doar Rapid, Petrolul și UTA mențin un număr constant de spectatori

În timp ce audiența la meciurile FCSB, CFR sau Craiova s-a înjumătățit, pe stadioanele din Giulești, Arad sau Ploiești media de peste 10.000 de spectatori la fiecare meci rămâne constantă. Este și consecința startului bun de sezon pentru cele trei echipe. Rapid, de exemplu, a jucat deja cu „cele trei”, FCSB, CFR și Universitatea Craiova, obținând două victorii, fapt care a menținut aprins interesul fanilor.

Și la Arad interesul fanilor rămâne constant, chiar dacă jocul echipei este oscilant, dar, ca să-l cităm pe antrenorul Ilie Poenaru, „Asta este o constantă la UTA, una caldă una rece”. La fel este și la Ploiești. „Lupii Galbeni” vin meci de meci în număr mare pe „Ilie Oană”, media fiind tot de peste 10.000 de spectatori.

×