x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Lecția Corvinului dată fițoaselor din Liga 1

Lecția Corvinului dată fițoaselor din Liga 1

de Adi Munteanu    |    17 Mai 2024   •   08:20
Lecția Corvinului dată fițoaselor din Liga 1

Mirajul Ligii Campionilor le-a luat mințile echipelor de top din Liga 1 și nu au dat doi bani pe trofeul Cupei României. An de an, la începutul fiecărui sezon, se visează numai la masa bogaților, altceva nu-i mai interesează.  Echipele uită însă că doar una-i norocoasă, iar celelalte rămân cu buza umflată și cu eterna promisiune către suporteri: „Promitem că la anu’ o să mergem în grupele Ligii Campionilor”.

Calculele hârtiei au dat chix. Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României, dar nu numai atât. A dat o palmă usturătoare granzilor Ligii 1. De fapt, două palme. Prima a fost când a eliminat pe FC Voluntari și, astfel, a lăsat locul 4 din campionat în afara Europei. A doua palmă a fost odată cu câștigarea trofeului Cupei României și astfel merge în cupele europene cu un etaj mai sus, în Europa League, spre deosebire de CFR Cluj și Universitatea Craiova, care vor începe „un etaj mai jos”, în Conference League. Mai mult, Corvinul are asigurate patru meciuri în Europa chiar dacă va pierde pe linie, în timp ce celelalte pot prinde doar două meciuri, dacă sunt eliminate din primul tur.

Desigur, Corvinul are șanse minuscule să treacă de primul tur în Europa League, chiar dacă este pe culoarul echipelor câștigătoare de cupe naționale. Nefiind cap de serie, va avea adversară câștigătoare de cupă din Portugalia, Belgia, Austria, Elveția, Turcia, Ucraina, Serbia, Grecia sau Cehia, în cazul în care acestea nu prind loc de Champions League. Sarcină deosebit de grea pentru Corvinul. Însă divizionara B va continua în turul 2 al Conference League și va mai avea asigurate două meciuri europene. Oricum am lua-o și ce rezultate va avea, Corvinul iese în câștig. Orașul iese în câștig, fotbalul hunedorean iese și el în câștig. Și financiar, și ca imagine. 

Fițoasele, în pierdere

De partea cealaltă, echipele cu fițe și pretenții și-au menajat vedetele în Cupă, pe principiul „nu ne rupem noi oasele cu echipe din Liga 2”. Nici pe final de sezon, în momentul sferturilor de finală a Cupei, când era clar că sunt ieșite din cursa pentru titlul de campioană, că FCSB nu mai poate fi ajunsă, ei bine, nici atunci n-au luat în serios competiția. Corvinul și-a bătut pur și simplu joc de CFR, zdrobind-o rușinos așa cum nu a reușit nicio echipă din prima ligă în ultimii ani. Iar scorul de 4-0 a fost mic față de realitatea din teren. Corvinul a jucat cu un entuziasm remarcabil, în timp ce vedetele CFR-ului prestau o alergare ușoară pe teren. Mai mult, CFR era principala favorită în Cupă și, declarativ, câștigarea trofeului era un obiectiv al sezonului. 

Și Universitatea Craiova „a împins vântul” degeaba în Cupă. Mihai Rotaru declara senin că nu concepe să nu câștige un trofeu anul acesta, după rușinea de anul trecut, când a ratat participarea în cupele europene. Au ieșit din Cupă lamentabil, învinși chiar pe „Ion Oblemenco” de Oțelul. În Bănie este o vorbă veche: „Universitatea are trei obiective. Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”. Au evitat partea cu retrogradarea pentru că erau deja calificați în play-off. A retrogradat însă cealaltă U Craiova.

Oțelul, acum departe de Europa

Perdanta este Oțelul. Câștigarea Cupei o ducea direct în Europa League. Acum însă, are de trecut  barajul pentru Conference League. Primul meci îl va disputa cu U Cluj, la Galați. Apoi, dacă va câștiga, va mai juca un meci, de data asta în deplasare, cel mai probabil la Craiova, cu Universitatea, dacă craiovenii se vor clasa pe locul 3 în play-off. De data asta însă, Universitatea, cu pericolul ratării încă un an a cupelor europene, nu va mai trata meciul cu Oțelul așa cum l-a tratat pe cel din sferturile de finală ale Cupei României, iar pentru Dorinel Munteanu va fi mult mai greu.

Corvinul și FCSB, performerele anului

Trăgând linie, performele sezonului sunt Corvinul și FCSB. Ambele și-au văzut de obiectiv, și l-au și obținut merituos. Ambele sunt sigure de disputarea a cel puțin patru meciuri în preliminariile cupelor europene. Ambele încep competițiile europene „cu un etaj mai sus” decât celelalte reprezentante ale Ligii 1. Desigur, Corvinul nu va putea aduce o zestre de puncte din Europa, însă de vină sunt echipe pline de fițe din fruntea clasamentului Ligii 1, care au desconsiderat Cupa României și au oferit șansa Corvinului să le ia fața în Europa. Coeficientul UEFA al României va scădea și el, însă dacă ne uităm la performanțele echipelor noastre în cupele europene în ultimii ani, asta nu mai este o surpriză. 

Dinamo, a treia oară în baraj. „Acum suntem experți”

Începând de azi sunt programate meciurile de baraj pentru supraviețuirea/promovarea în Liga 1. Ambele echipe din Liga 1, Dinamo și FC Botoșani, joacă pe teren propriu primul meci din această dublă cu Csikszereda Miercurea Ciuc și SC Mioveni. Prima joacă Botoșaniul, azi, cu Mioveniul și, analizând ultimele meciuri ale moldovenilor, sunt mari favoriți să supraviețuiască în prima ligă. Argeșenii s-au calificat cu mult noroc în play-off-ul de promovare al Ligii 2 și au acces în barajul de promovare doar pentru că echipele Corvinul Hunedoara și CSC 1599 Șelimbăr, clasate la mare distanță deasupra Mioveniului, nu au drept de promovare. Mai mult, la SC Mioveni există mari probleme și în vestiar, și de ordin financiar, iar asta s-a văzut în rezultate. Doar două victorii, și acestea obținute pe final. Până atunci... figurație.

Dinamo va juca luni, pe Arena Națională cu Csikszereda. „Câinii” au și ei prima șansă. Echipa este în creștere pe final de sezon, iar asta s-a văzut în rezultate. „Suntem pentru a treia oară la baraj în ultimii trei ani. Acum putem să spunem că suntem experți!”, fac haz de necaz suporterii. De cealaltă parte, nici la Csikszereda nu este liniște. Conducerea clubului a diminuat salariile cu 25%, iar în vestiar s-a aprins o mică revoltă. Totuși, harghitenii au arătat că alcătuiesc o echipă omogenă și o nucă tare, astfel că Dinamo va trebui să se întrebuințeze serios ca să supraviețuiască în Liga 1.

×