x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa Mondială 2022: Ce este banderola OneLove și de ce a interzis-o FIFA?

Cupa Mondială 2022: Ce este banderola OneLove și de ce a interzis-o FIFA?

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   21:00
Cupa Mondială 2022: Ce este banderola OneLove și de ce a interzis-o FIFA?
Sursa foto: Hepta

Banderola „OneLove" pe care căpitanii a șapte echipe naționale europene de fotbal intenționau să o poarte la Cupa Mondială din Qatar a provocat contoverse intense, fiind interzise de FIFA. Reuters face o analiiză a situației, detaliind diferitele aspecte ale acestei dispute.

Ce reprezintă banderola „Onelove”?

Banderolele „OneLove” au fost lansate inițial în 2020 ca parte a unei campanii de incluziune a Federației Regale Olandeze de Fotbal (KNVB).

Campania KNVB se opune discriminării pe bază de rasă, culoarea pielii, orientare sexuală, cultură, credință, naționalitate, sex, vârstă și „toate celelalte forme de discriminare".

Designul prezintă un steag curcubeu în formă de inimă cu numărul unu în mijloc, înconjurat de textul „One Love" de o parte și de alta și de cuvintele „football connects" (fotbalul conectează/unește n.r.) scrise cu litere cursive dedesubt.

De ce plănuiau căpitanii echipelor să poarte banderola la cupa mondială?

Căpitanii echipelor naționale de fotbal din Anglia, Țara Galilor, Belgia, Olanda, Elveția, Germania și Danemarca plănuiau să poarte banderola pentru a protesta împotriva legilor din Qatar împotriva relațiilor între persoane de același sex.

Care este bilanțul Qatarului în ceea ce privește drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale?

Homosexualitatea este ilegală în această țară musulmană conservatoare, iar unii fotbaliști și-au exprimat îngrijorarea față de fanii care călătoresc la eveniment, în special față de persoanele și femeile lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale (LGBT), despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că sunt discriminate de legile din Qatar.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de finală, Khalid Salman, un ambasador al Cupei Mondiale din Qatar și fost internațional, a declarat pentru postul german de televiziune ZDF că homosexualitatea este „o afecțiune mentală", adăugând că oricine vine în Qatar ar trebui „să accepte regulile noastre de aici".

Organizatorii Cupei Mondiale au declarat în repetate rânduri că toată lumea, indiferent de orientarea sexuală sau de originea sa, este binevenită în timpul turneului.

Nasser Al Khater, directorul executiv al Cupei Mondiale din 2022, a declarat că fanii LGBTQ+ care vin în țară nu vor trebui să își facă griji cu privire la „persecuții de orice fel", descriind Qatarul ca fiind o „țară tolerantă".

De ce au decis țările să nu poarte banderola?

Într-o declarație comună, federațiile de fotbal ale țărilor care intenționau să poarte banderola au declarat că FIFA a amenințat că va acorda cartonașe galbene oricărui jucător care o va purta.

Conform regulilor FIFA, echipamentul echipelor nu trebuie să aibă sloganuri, declarații sau imagini politice, religioase sau personale, iar în timpul competițiilor finale ale FIFA, căpitanul fiecărei echipe „trebuie să poarte banderola de căpitan pusă la dispoziție de FIFA".

Țara Galilor a declarat că țările implicate au fost pregătite să plătească amenzile care se aplică în mod normal în cazul încălcării regulamentelor privind echipamentul, dar sancțiunile sportive au fost considerate mult prea drastice.

Președintele Federației Germane de Fotbal, Bernd Neuendorf, a declarat că, deși decizia FIFA a fost fără precedent, nu este corect ca jucătorii să își asume responsabilitatea pentru orice potențiale consecințe în cazul în care decid să o poarte oricum.

Federația olandeză a declarat că a luat decizia de a nu purta banderola cu „inima strânsă".

Cum au reacționat grupurile din afara fotbalului la această decizie?

Decizia a atras critici rapide și vehemente din partea grupurilor care reprezintă comunitatea LGBT+.

„Mai mult decât dezamăgitor faptul că tăcerea și deviațiile @FIFAWorldCup și @FIFAcom pot duce la primirea de cartonașe galbene de către căpitanii echipelor europene, pentru că au încercat să evidențieze probleme legate de drepturile omului", a declarat 3LionsPride, un grup care reprezintă fanii Angliei.

Amnesty International a declarat că FIFA nu reușește să își respecte propriile valori și responsabilități.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: banderola OneLove