x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Doliu în fotbalul mondial: Gigi Riva, golgheterul tuturor timpurilor în Italia, a murit la 79 de ani

Doliu în fotbalul mondial: Gigi Riva, golgheterul tuturor timpurilor în Italia, a murit la 79 de ani

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2024   •   23:20
Doliu în fotbalul mondial: Gigi Riva, golgheterul tuturor timpurilor în Italia, a murit la 79 de ani
Sursa foto: Facebook Fabrizio Romano

Luigi "Gigi" Riva, cel mai bun marcator din toate timpurile al echipei naționale a Italiei, a murit la vârsta de 79 de ani, a anunțat, luni, într-un comunicat, Federația Italiană de Fotbal (FIGC), care și-a luat rămas bun de la "unul dintre cei mai buni atacanți din toate timpurile".

Riva, a cărui prezență fizică și șut puternic i-au adus porecla Rombo di Tuono (tunetul), a marcat 35 de goluri în 42 de apariții pentru echipa națională.

Riva era bolnav la domiciliul său din Sardinia și tratat pentru o presupusă problemă cardiacă.

El a făcut parte din echipa Italiei care a câștigat Campionatul European din 1968 și a jucat și la Cupa Mondială din 1970, când a fost vicecampioană în fața marii echipe a Braziliei cu Pele.

"Sunt zguduit și profund întristat. Fotbalul italian este în doliu pentru că un adevărat monument național ne-a părăsit", a declarat președintele FIGC, Gabriele Gravina.

Comunicatul FIGC a adăugat că un minut de reculegere în memoria sa va fi ținut înaintea tuturor meciurilor din campionatul italian din acest weekend.

Împreună cu Gianni Rivera, Riva a fost unul dintre idolii fotbalului italian, în momentul în care televiziunea color a adus acțiunile în direct la un public mai larg. El a fost al doilea clasat, după Rivera, pentru trofeul Ballon d'Or, acordat celui mai bun jucător al Europei în 1969.

Riva a jucat aproape întreaga carieră la Cagliari și a fost cel mai bun marcator din Serie A când echipa din Sardinia a câștigat titlul de campioană a Italiei pentru prima dată în istoria sa, în 1970. El era președinte de onoare al clubului în momentul morții sale.

Accidentările i-au afectat ultima parte a carierei de jucător și l-au forțat să se retragă în 1976, după ce a marcat 164 de goluri pentru Cagliari în 315 meciuri de campionat. A fost cel mai bun marcator din Serie A de trei ori.

Ulterior, Riva a făcut parte timp de mulți ani din staff-ul echipei naționale, inclusiv în 2006, când Italia a câștigat Cupa Mondială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gigi Riva deces