x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Schimbare majoră în fotbal! Orice gol înscris după un henț involuntar va fi anulat

Schimbare majoră în fotbal! Orice gol înscris după un henț involuntar va fi anulat

02 Mar 2019   •   20:50
Schimbare majoră în fotbal! Orice gol înscris după un henț involuntar va fi anulat

Orice gol înscris de un jucător care a făcut henţ involuntar va fi anulat, a decis sâmbătă International Football Association Board (IFAB), unicul for cu putere decizională în schimbarea regulilor acestui sport, scrie AFP.

Decizia, luată de IFAB sâmbătă la Aberdeen (Scoţia), era aşteptată de la începutul lui noiembrie, când a avut loc o reuniune pregătitoare a instanţei.

"Legat de henţ, IFAB a decis să ofere o definiţie mai precisă şi amănunţită a ceea ce este un henţ, mai ales în ce priveşte fazele la care va fi sancţionat un henţ involuntar/întâmplător", a indicat într-un comunicat instanţa cu sediul la Zurich.

Potrivit IFAB, "un gol înscris direct cu mâna/braţul (chiar şi întâmplător) şi un jucător care marchează sau îşi creează o şansă de gol după ce a obţinut posesia/controlul mingii cu mâna/braţul (chiar şi întâmplător) nu va mai fi tolerat."

Legea 12 referitoare la "faulturi şi incorectitudini" prevedea până acum sancţionarea cu lovitură liberă (sau penalty) a atingerii "deliberate a mingii cu mâna". Această noţiune de intenţie este eliminată acum în legătură cu orice fază care duce la înscrierea unui gol.

IFAB, alcătuită din reprezentanţi ai FIFA şi ai celor patru federaţii britanice pioniere ale fotbalului (engleză, scoţiană, galeză şi nord-irlandeză) a modificat şi alte reguli la reuniunea sa anuală de la Aberdeen.

Astfel, în momentul unei înlocuiri, jucătorul schimbat trebuie să părăsească terenul pe drumul cel mai scurt. Până acum, el trebuia să iasă pe la mijlocul terenului şi să dea mâna cu fotbalistul care-i ia locul.

Printre celelalte schimbări decise sâmbătă, IFAB menţionează "măsuri referitoare la atacanţii care produc dezordine în zidul construit de apărarea adversă" sau faptul că portarul va fi de acum obligat să aibă un singur picior, şi nu amândouă, pe linia porţii în momentul unui penalty.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fotbal henț involuntar gol anulat