x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Gimnastica - Camelia Voinea la 37 de ani

Gimnastica - Camelia Voinea la 37 de ani

de Larisa Calistru    |    01 Mar 2007   •   00:00
Gimnastica - Camelia Voinea la 37 de ani

Fosta mare gimnasta Camelia Voinea a implinit astazi 37 de ani. In istoria gimnasticii romanesti va ramane ca unul din numele de referinta pe care le-a avut acest sport, la mondialele din 1987 de la Rotterdam obtinand trei note consecutive de 10.

Laboratorul de vedete

Fosta mare gimnasta Camelia Voinea a implinit astazi 37 de ani. In istoria gimnasticii romanesti va ramane ca unul din numele de referinta pe care le-a avut acest sport, la mondialele din 1987 de la Rotterdam obtinand trei note consecutive de 10.

Camelia Voinea se poate mandri ca a facut parte din „cea mai tare echipa din istoria gimnasticii romanesti", dupa cum chiar Octavian Belu a declarat. Alaturi de Daniela Silivas si Aurelia Dobre, a reusit sa obtina pentru Romania 3 note de 10 consecutiv, performanta care ramane unica in istoria gimnasticii mondiale. Solul i-a placut cel mai mult, unul dintre exercitii, „dublu intins - salt inainte" purtandu-i numele, insa si-a pus amprenta si asupra celui mai dificil aparat: barna. Astfel, combinata „roata Auerbach salt surub 360 grade" ii poarta, de asemenea, numele si gradul ridicat de dificultate al exercitiului a facut sa nu mai fie executat de sportive in ultimii ani.

PROFESOARA. Dupa retragerea din sportul de performanta, majoritatea gimnastelor prefera sa antreneze in strainatate. Salariile sunt atractive, incomparabile cu cele din tara. Desi a avut oferte din Japonia, Olanda si Belgia, Camelia Voinea le-a declinat, preferand sa activeze in cadrul clubului la care a crescut, Farul Constanta. Considerata deschizatoarea de drumuri a gimnastelor constantene, „inaintasa" Simonei Amanar, Danielei Maranduca, Danei Sofronie si Catalinei Ponor are 10 ani de antrenorat. In sala 20 de micute gimnaste (12 incepatoare si 8 avansate) muncesc din greu pentru a-i calca pe urme.Camelia este ajutata in pregatire de Florin Uzum.

Deja, 5 dintre elevele sale s-au remarcat la campionatele nationale: Andrada Suciu, 12 ani, (locul I cu echipa in 2005 si 2006), Anamaria Crisan, 9 ani (locul I cu echipa, in 2006), Denisa Mustafa (9 ani), Neagu Andreea (9 ani) si Marcu Anca (10 ani)-locul 3 cu echipa, in 2006.

Are o singura dorinta, aceea ca sportivele sale sa nu fie defavorizate la concursurile la care i-au parte. „Sunt multe situatii cand la lot ajung sportive care nu merita acest lucru. Arbitrii au un rol important in stabilirea castigatoarei iar acest lucru se rasfrange asupra psihicului unui copil de 10-12 ani cand se vede nedreptatit. Sunt tentate sa renunte din acest motiv si in acest mod gimnastica va avea mult de suferit. Sper, si cred ca, prin copiii pe care ii am, Dumnezeu imi va face dreptate. Nu vreau ca si copiii sa sufere asa cum am suferit eu din cauza arbitrajelor", a conchis Camelia Voinea, care in luna mai va da nastere unei fetite.

SE PRIVATIZEAZA. „Deocamdata nu va pot spune o data exacta la care se va inaugura, probabil in a doua jumatate a anului.Scoala imi va purta numele, si sper ca micutele gimnaste pe care le voi legitima sa imi depaseasca performantele.Ma gandesc chiar sa le adresez o invitatie Danei Sofronie si Catalinei Ponor, sa devina antrenoare la clubul meu", a declarat, pentru Newsin, Camelia Voinea.Aceasta a precizat ca viitorul gimnasticii romanesti il vede in aparitia a cat mai multe cluburi particulare in Romania.
×
Subiecte în articol: sport camelia camelia voinea