x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La asa intrebare, asa raspuns

La asa intrebare, asa raspuns

28 Feb 2004   •   00:00

FIFA a raspuns joi seara intrebarilor FRF legate de necesitatea suspendarii jucatorilor Stelei care nu au onorat convocarea selectionerului Iordanescu pentru meciul cu Georgia. Raspunsul nu are darul de a clarifica problema, ci mai degraba de a complica lucrurile.

Dupa ce Comisia de Disciplina a LPF hotarase amendarea Stelei si a presedintelui sau executiv, Mihai Stoica, considerand ca nu jucatorii sunt cei vinovati, FRF n-a renuntat la ideea pedepsirii acestora. Urmatoarea sedinta a Comitetului Executiv este programata pe 5 martie, cu o zi inaintea startului returului.

SOLICITARE. In acest sens, secretarul generaladjunct al FRF, Cristian Bivolaru, a purtat initial o convorbire telefonica cu Gianpaolo Monteneri, seful serviciului juridic si statutului jucatorului al FIFA. Pasul urmator a fost expedierea pe 24 februarie a unei scrisori catre cel mondial, prin care forul roman solicita lamuriri in privinta regulamentelor care trebuie aplicate in acest scandal. FRF a informat FIFA de existenta articolului 67 din ROAF, unde, la capitolul sanctiuni disciplinare, se stipuleaza ca neprezentarea la convocarile loturilor nationale "se sanctioneaza cu suspendarea pe minimum 3 etape si penalitate".

RASPUNS. Joi seara, FIFA a remis un comunicat destul de ambiguu, Gianpaolo Monteneri afirmand intai ca "refuzul unui club de a pune la dispozitie jucatorii convocati va avea ca urmare amenda, avertisment, vot de blam sau suspendare pentru clubul in cauza (art. 41 din Regulamentul FIFA)". Imediat dupa aceea insa, oficialul spune ca "daca articolul 67 al ROAF se bazeaza pe Regulamentul FIFA privind statutul si transferul jucatorilor, fiind adoptat de Adunarea Generala a FRF, consideram ca prevederile din regulamentul respectiv se aplica".
( PAUL ANDONE , MIHAI IGIROSANU )

RASPUNSUL DAT DE FIFA

"Ne referim la scrisoarea dvs. din 24 februarie 2004 si avem placerea sa va raspundem la intrebarile formulate. In primul rand am dori sa subliniem ca Regulamentul FIFA privind statutul si transferul jucatorilor prevede in preambul, paragraf 2 ca punerea jucatorilor la dispozitia echipei nationale pentru meciurile internationale se aplica si la nivel national. In consecinta, cluburile dvs. afiliate sunt obligate sa puna la dispozitie jucatorii convocati pentru meciurile internationale.

Asa cum este prevazut in Regulamentul FIFA amintit, refuzul unui club de a pune la dispozitie jucatorii convocati va avea ca urmare amenda, avertisment, vot de blam sau suspendare pentru clubul in cauza (conf. art. 41 al regulamentului mentionat). Avand in vedere ca art. 67 al ROAF adoptat de Adunarea Generala se bazeaza pe Regulamentul FIFA privind statutul si transferul jucatorilor, si cu atat mai mult cu cat a fost aprobat de Adunarea Generala, consideram ca prevederile din regulamentul respectiv se aplica. Avand convingerea ca aceste lamuriri sunt utile, va multumim pentru luarea la cunostinta a celor de mai sus."
Gianpaolo Monteneri
seful Serviciului Juridic si Statutul Jucatorilor al FIFA

Dragomir: "Cititi mai bine ce a intrebat FRF!"

Implicat direct in acest caz, ca presedinte al LPF si vicepresedinte si membru in Comitetul Executiv al FRF, Dumitru Dragomir n-a parut impresionat de raspunsul primit de forul condus de Mircea Sandu de la FIFA. "Cunosc continutul scrisorii de la FRF, dar nu am ce comentarii sa fac. Daca o sa cititi mai bine ce intreaba sau solicita exact FRF o sa va dati seama despre ce e vorba. Se reclama ca jucatorii nu s-au prezentat la echipa nationala, or acestia au facut acest lucru, fiind refuzati", a declarat "Corleone". "FIFA ne-a dat lamuriri in ceea ce priveste legislatia interna aprobata de Adunarea Generala a FRF. Deci articolul 67 din ROAF trebuie respectat. Deocamdata nu pot face alte comentarii", a spus Kassai.

Va fi ignorat cazul pe 5 martie?

In mod normal, lucrurile ar trebui sa se solutioneze pe 5 martie, cand este programata sedinta Comitetului Executiv al FRF inaintea reluarii campionatului. Diviziei A. Totusi, surse federale sustin ca situatia nu va discutata cu acel prilej, deoarece la eveniment au fost invitati sa asiste presedintii forurilor similare din Anglia, Malta si Cipru, Geoffrey Thompson, Joseph Mifsud si Marios Lefkaritis. Prezenta acestora ii va impiedica pe oficialii romani sa se lanseze in polemici pe aceasta tema in timpul sedintei Comitetului Executiv. "Nu cred ca la Comitetul Executiv se va discuta despre problema stelistilor", a comentat Adalbert Kassai, secretar general FRF.

×
Subiecte în articol: sport fifa regulamentul