x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lăsați-ne să ne pregătim pentru derby-ul cu Andorra

Lăsați-ne să ne pregătim pentru derby-ul cu Andorra

de Adi Munteanu    |    22 Noi 2022   •   06:00
Lăsați-ne să ne pregătim pentru derby-ul cu Andorra

În timp ce 32 de echipe naționale participă la Mondialul din Qatar, naționala României și-a încheiat socotelile cu anul 2022. Dar cele două amicale cu Slovenia și Moldova n-au reușit să demonstreze ceva nou la nivelul jocului sau al încrederii că selecționata asta va crește cumva în valoare. Norocul nostru e că în primăvară, în preliminariile pentru Euro 2024, avem programate doar meciurile cu Andorra și Belarus, pe 25 și 28 martie.

Suporterii naționalei au așteptat cu destul de mare interes cele două meciuri amicale ale naționalei mari, cu Slovenia și Moldova. Au așteptat schimbarea în bine a selecționatei, mult trâmbițată atât de Edi Iordănescu, cât și nelipsitul Mihai Stoichiță. Doar că acea schimbare în bine tot nu s-a văzut.

Slovenia ne-a dat o lecție, noi n-am înțeles nimic din ea

După meciul pierdut cu ex-iugoslavii, 1-2, selecționerul a găsit, ca de obicei, scuze, alibiuri, justificări și inevitabile „puncte pozitive”. „Cel mai pozitiv punct”, ca să-l citez pe Edi Iordănescu, a fost acela că am jucat bine a doua repriză cu Slovenia. De parcă eram la Campionatul Mondial de Fotbal jucat doar o repriză. Acum depinde pe care repriză o vom juca. Pe prima, sau pe a doua? 

Ce evită să spună selecționerul este că slovenii nu s-au străduit decât în prima repriză, în care ne-au dat două goluri cum au vrut, mai puteau să ne marcheze încă vreo trei. În mitanul secund n-au mai vrut ei să joace, era limpede că meciul cu România nu este deloc relevant pentru pregătirea lor. În partea a doua au jucat la trecerea timpului, pentru că peste trei zile au avut un meci mai tare, tot amical, dar cu Muntenegru, echipă care nouă ne-a scos fotbalul din cap în Liga Națiunilor, cu 5-0 la general. Ei bine, Slovenia a învins și pe Muntenegru în același timp când noi credeam că jucăm spectaculos dând 5-0 Moldovei. 

La capitolul scuze&justificări, Edi Iordănescu a venit cu argumentul că ne-au lipsit 7 titulari. Ce nu spune el este că acei 7 titulari au dus naționala noastră în liga a treia a Europei. N-a lipsit momentul în care s-a lăudat singur: „Am jucat  bine, spre foarte bine, trei reprize din patru. Nu uitați că au fost mulți debutanți și că media de vârstă a echipei a fost de 23 de ani”. Asta ar fi corect spus doar dacă tinerii care au arătat bine în cele două amicale vor mai fi convocați. Mă refer la Raul Opruț, la Drăguș, la Sefer, la Drăgușin și la Paraschiv. Și poate n-o să-l mai vedem pe Vătăjelu, autorul moral al golurilor primite cu Slovenia. De asemenea, nici Nedelcearu, care l-a suplinit cu succes pe Chiricheș în rolul de responsabil cu gafele în meciul cu Slovenia.

Moldova, adversara adversarelor noastre

Amicalul de la Chișinău a fost stabilit pe ultima sută de metri, pentru că n-am fost invitați de nicio echipă calificată la Mondialul din Qatar pentru o partidă de pregătire înaintea turneului final. Dar tot răul spre bine, au spus suporterii naționalei: „Până la urmă, jucăm cu Moldova, care Moldova este colegă de suferință în liga a patra a Ligii Națiunilor cu Andorra, care Andorra va fi adversara României în preliminariile Euro 2024 și cu care vom juca în deplasare pe 25 martie în primul meci al preliminariilor pentru Campionatul European”. 

×