x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mazilit de van Gaal

Mazilit de van Gaal

08 Oct 2004   •   00:00

Dupa ce a castigat, in trei ani, doua titluri, Cupa si Supercupa Olandei cu Ajax, Ronald Koeman ar putea fi inlaturat de la conducerea "lancierilor".

CATALIN FAINISI

Fosta vedeta a fotbalului olandez si a lui FC Barcelona, Ronald Koeman, a fost numit antrenor la Ajax Amsterdam in noiembrie 2001, pe vremea cand capitanul "nationalei" Romaniei, Cristi Chivu, inca evolua la echipa olandeza.

SUCCES. Inlocuindu-l pe Co Adriaanse la conducerea "lancierilor", olandezul a cunoscut repede gustul succesului, cucerind in acel sezon toate titlurile posibile in "Tara Lalelelor": campionatul, Cupa si Supercupa. Acele rezultate remarcabile l-au promovat pe fostul secund al lui Louis van Gaal la FC Barcelona in topul celor mai buni antrenori. De asemenea, Chivu a intrat in vizorul marilor echipe, AS Roma transferandu-l, un an mai tarziu, pentru 18 milioane de euro.

PRIETENIE. Incepand cu 2003, mentorul sau de la Barcelona, Louis van Gaal, a devenit director sportiv la Ajax, tandemul celor doi dand impresia ca ii va duce din nou pe "lancieri" in topul echipelor din Europa. Totul a fost roz pana acum, desi Ajax a avut o evolutie foarte slaba in Liga Campionilor si anul trecut, cand a fost eliminata inca din faza grupelor. Nici in sezonul actual, cu Lobont si Mitea titulari, Ajax nu a facut mare lucru in Liga, fiind invinsa, pe teren propriu, de Juventus si umilita de Bayern München cu 4-0 pe "OlympiaStadion".

RAZBOI. Tragedia din Germania a aprins conflictul, van Gaal declarand in presa ca este hotarat sa-l demita pe bunul sau prieten. In aceasta saptamana a avut loc o sedinta a consiliului director, in care s-a discutat problema inlaturarii lui Koeman de la echipa. Desi nu s-a decis inca nimic, surse din cadrul clubului au dezvaluit ca succesorul olandezului va fi, cat de curand, Danny Blind. In plus, protestul lui Koeman cu privire la lotul "subtire", care nu-i permite sa lupte pe doua fronturi, si lipsa de randament a vedetelor Sneijder si Van der Vaart i-au atras si lipsa de sprijin a vestiarului, fotbalistii dorind o schimbare cat mai rapida. Astfel, prietenia lui Koeman cu jucatorii si cu mentorul van Gaal pare sa ia sfarsit, criza totala de la Ajax prevestind un viitor sumbru pentru actualul antrenor.

SUSTINERE

"Domnul Koeman este mentorul meu. El m-a adus la Ajax, m-a ajutat sa evoluez cat mai bine si mi-a acordat incredere totala. Mi-ar parea foarte rau sa fie dat afara. Cred ca nici nu se pune problema" - Nicolae Mitea, jucator Ajax

ROMANI

Lobont si Mitea evolueaza sub culorile lui Ajax. Daca primul a cazut in dizgratia antrenorului, al doilea poate fi numit copilul sau de suflet. Mitea a ajuns in vestiarul "lancierilor" din postura de tanara speranta a lui Dinamo si a rasplatit repede increderea lui Koeman, obtinand titlul de "Cel mai bun tanar jucator din campionatul olandez" in 2004. Plecarea tehnicianului de la echipa olandeza ar fi o mare dezamagire pentru "internationalul" roman de tineret, care-i datoreaza acestuia realizarile de pana acum. "Domnul Koeman este omul care m-a adus aici si mi-a acordat incredere totala. El m-a ajutat sa evoluez cat mai bine si mi-ar parea rau sa fie dat afara ", a declarat Mitea.

FINAL. Vremea succeselor a trecut pentru antrenorul Koeman, care se vede inlaturat de la Ajax chiar de bunul sau prieten Louis van Gaal
×
Subiecte în articol: sport ajax koeman gaal