x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Miercuri suntem finlandezi

Miercuri suntem finlandezi

de Mihai Igirosanu    |    10 Oct 2005   •   00:00
Miercuri suntem finlandezi

Sambata, totul a mers perfect pentru echipa nationala a Romaniei. Tricolorii au invins cu 1-0 in Finlanda, iar Olanda s-a impus in Cehia, 2-0, si ne-a dat mana de ajutor pe care ne-o doream. Daca finlandezii nu pierd miercuri in fata Cehiei, vom prinde locul de baraj pentru calificarea la CM 2006.

Tricolorii au castigat ultimul meci din preliminarii, dar si dreptul de a spera in prinderea barajului pentru calificarea la CM 2006. Adrian Mutu a adus din nou victoria echipei nationale, care, sub bagheta lui Victor Piturca, pare resuscitata.

Succesul de la Helsinki i-a transformat pe jucatorii echipei nationale din niste oameni blazati, cum aratau in mandatul lui Iordanescu, in personaje optimiste si cu puterea de a-si indeplini misiunea. Exceptand finalul, cand s-au retras inexplicabil, tricolorii au evoluat cu o siguranta si cu o determinare admirabile.

SELECTIONER. Atat selectionerul, cat si jucatorii se gandesc acum la partida pe care Hyypia si compania o vor disputa miercuri, impotriva Cehiei, care a pierdut sambata, la Praga, in fata Olandei. "A fost un meci incrancenat. Am castigat greu, am avut si putina sansa, dar am meritat. Stadionul acesta ne-a purtat din nou noroc dupa 19 ani", a declarat Victor Piturca, facand trimitere la victoria pe care o obtinea pe acelasi stadion, in 1986, cu Steaua, contra lui Kuusysi Lahti, in drumul spre cucerirea Cupei Campionilor Europeni. Intrebat daca finlandezii vor fi motivati financiar pentru a-i incurca pe cehi, selectionerul a spus: "Daca e nevoie, le dam si bani". Ideea a fost intarita si de Adrian Mutu: "N-ar fi rau sa-i motivam. I-am auzit pe baieti la vestiare vorbind de o cheta", a spus atacantul lui Juventus. Se pare ca mai multi tricolori sunt dispusi sa le ofere finlandezilor primele lor de calificare.

SATISFACTIE. In frunte cu Mutu, jucatorii echipei nationale s-au aratat multumiti de modul in care au incheiat meciurile din grupa: "Ne-am facut datoria si suntem impacati cu noi. Am iesit cu capul sus din aceste preliminarii". Atacantul Sportului Ionut Mazilu, una dintre marile revelatii, era si el satisfacut. "Dupa ultimele meciuri se poate spune ca avem echipa sa mergem la Mondiale. Din pacate, stam la mana finlandezilor. Le-am urat bafta pentru meciul contra Cehiei!"

GANDUL LA ZIUA DE MIERCURI
Victoria Olandei asupra Cehiei i-a entuziasmat pe jucatori. Portarul nationalei, Bogdan Lobont, a fost cel mai optimist: "Sincer sa fiu, am o presimtire ca ne calificam la turneul final", a declarat el la sosirea in tara. Presedintele FRF, Mircea Sandu, era si el foarte multumit: "Am vrut ca Olanda sa bata. Speram ca Finlanda sa ne duca la baraj". Mutu (foto, inscriind din penalty) era sigur de succesul olandezilor: "Stiam ca o sa-si faca datoria, mai ales ca echipa Cehiei avea multi accidentati. Sansele noastre s-au marit, dar inca nu suntem calificati, asa ca trebuie sa asteptam pana miercuri". Cosmin Contra a facut chiar un apel pentru motiva-rea nordicilor la meciul cu Cehia: "In momentul de fata, Olanda este peste toate echipele din grupa. Finlanda va fi motivata sa bata Cehia si fara stimulent financiar, insa oamenii cu bani din Romania ar putea sa dea o mana de ajutor". Florentin Petre a fost mai rezervat: "Am aflat in avion, suntem bucurosi, dar trebuie sa asteptam si meciul de miercuri".

GRUPA 1
  • Finlanda - Romania 0-1
    Mutu ’41 - pen.
  • Cehia - Olanda 0-2
    Van der Vaart ’32, Opdam ’39

    Clasament
  • 1. Olanda 11 10 1 0 27-3 31p
  • 2. ROMANIA 12 8 1 3 20-10 25
  • 3. Cehia 11 8 0 3 32-12 24
  • 4. Finlanda 11 5 1 5 21-16 16
  • 5. Macedonia 11 2 2 7 11-24 8
  • 6. Andorra 11 1 2 8 4-31 5
  • 7. Armenia 11 1 1 9 6-25 4

    Ultimele meciuri (12 octombrie)
  • Andorra - Armenia
  • Olanda - Macedonia,
  • Finlanda - Cehia.
  • Adi Mutu s-a cununat religios, la Roma

    Dupa ce a marcat golul victoriei in poarta Finlandei, Adrian Mutu a sosit sambata seara in tara, alaturi de tricolori, fiind asteptat la aeroport de bunul sau prieten Alin Stoica. Ieri-dimineata, Mutu a plecat spre Roma, unde a avut programata nunta cu dominicana Consuelo. Cununia religioasa s-a desfasurat la pranz si a fost oficiata la o biserica ortodoxa din Roma de preotul Juvenalie Ionascu. Petrecerea a avut loc seara, in incinta luxosului Restaurant "Casa di Valtieri", situat in Piata Bucuresti, in prezenta a numerosi invitati.

    1993. Cardiff. Bara lui Bodin...

    Bara transversala pe care finlandezul Teemu Tainio a nimerit-o cu trei minute inainte de final ne putea ingropa sperantele. Jucatorii nationalei compara momentul cu cel trait in toamna lui 1993, de "Generatia de Aur", la Cardiff, cand galezul Bodin a trimis aproape in acelasi loc dintr-un penalty, la scorul de 1-1. "Am simtit aceeasi senzatie ca in 1993, la bara de la Cardiff. Merg pe acelasi drum, bara aceea ne-a deschis drumul spre calificare", a spus Bogdan Lobont. "La bara finlandezilor din finalul partidei am simtit ceea ce a simtit probabil si vechea generatie, care a obtinut calificarea la Cardiff dupa ratarea lui Bodin din penalty", a afirmat si Cosmin Contra.

    Suprematie recunoscuta

    Singurul cotidian finlandez care a acordat un spatiu mai generos meciului de sambata dupa-amiaza, Iltalehti, a subliniat suprematia "tricolorilor": "Romania, prea puternica pentru Finlanda", titreaza ziarul din Helsinki, care noteaza: "Romania a inceput decisa meciul. De la echipa Finlandei, un singur jucator este omniprezent: Sami Hyypia. Finlanda a avut cateva ocazii, dar nu i-a iesit nimic". La conferinta de presa de la finalul meciului, selectionerul gazdelor, Jyrki Heliskoski, a declarat: "Romania a fost clar mai buna in prima repriza, dar am reusit sa improvizam spre finalul partidei. Oricum, rezultatul este dezamagitor pentru noi".

    Pe urmele lui Bodola

    De la revenirea dupa suspendare, Adrian Mutu a fost omul decisiv pentru nationala Romaniei. El a marcat toate cele cinci goluri care au adus "tricolorilor" cele noua puncte si sperantele pentru baraj. Cele cinci reusite consecutive il plaseaza pe Mutu pe locul doi intr-un top all-time al "tricolorilor" care au izbutit asemenea performanta, dupa legendarul Iuliu Bodola (cu sase goluri).

    Corleone a "intors-o"

    La plecarea spre Helsinki, cel mai pesimist oficial roman in privinta sanselor de prindere a barajului era presedintele LPF, Dumitru Dragomir. "Stati cuminti. E totul aranjat. Va fi meci amical la Praga", spunea "Corleone". Sambata seara, la revenirea in Bucuresti, seful Ligii a uitat de previziunile sale, sustinand chiar ca a anticipat succesul trupei lui Marco Van Basten. "Ma asteptam sa bata Olanda!", a declarat Dragomir. "Am zis ca Cehia - Olanda se va juca pe bune si asa a fost", a spus selectionerul Victor Piturca, in vreme ce secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, era si mai optimist: "Nationala se va califica in mod cert".

    Iordanescu, ciupit de Dorinel

    Dorinel Munteanu l-a criticat, indirect, pe fostul selectioner, Anghel Iordanescu. "Daca Piturca venea mai repede la carma nationalei, alta era situatia acum. Poate chiar sarbatoream calificarea acum". La randul sau, selectionerul a lasat de inteles ca Dorinel va fi convocat in continuare: "De ce sa nu-l mai convoc pe Dorinel la echipa nationala? Dupa cum a jucat in seara aceasta, se vede ca ar mai putea continua", a spus Piturca. In schimb, Adrian Mutu a declarat: "Eu cred ca si Iordanescu a facut treaba buna cat a stat pe banca echipei nationale".
    ×
    Subiecte în articol: sport mutu olanda finlanda