x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Primul fotbalist roman in Iran

Primul fotbalist roman in Iran

26 Mai 2004   •   00:00

Ca multi dintre fobalistii romani, Ovidiu Talvan a luat drumul Chinei, unde a jucat in liga a doua. Destinul l-a adus ca fotbalist in Iran, o tara in care nu se gandea sa ajunga nici in cele mai negre vise.

PAUL AND ONE, DANIEL STAN

„Conditiile din China sunt incomparabil mai bune decat in Romania. Infrastructura unui club din liga a doua rivalizeaza cu cea a unuia de prima mana din Europa. Noi suntem departe din acest punct de vedere", si-a inceput Talvan povestea.

GASCOIGNE. Cel poreclit „Inimioara" a plecat de la Dinamo in ianuarie 2003, cu destinatia China, unde era dorit de divizionara secunda Henan Construct, din orasul Zhongzhou. Ajuns in China, Ovidiu s-a prezentat la o baza situata pe o insula din Marea Chinei. „Acolo este una dintre cele trei baze uriase de pregatire din China, pe care o folosesc toate echipele, inclusiv nationala. Are 12 terenuri gazonate. In acea perioada avea loc targul de fotbalisti. Eu am jucat in 2 saptamani 8 meciuri amicale, unul dintre ele fiind impotriva echipei la care a dat probe Paul Gascoigne. Am dat mana cu el, am vorbit putin, dar nu a fost oprit in lot."

VEDETA. Henan a terminat campionatul pe locul al doilea, la 4 puncte de echipa clasata pe primul loc. Talvan a jucat in 24 din cele 26 de meciuri, a marcat 4 goluri si 16 pase decisive, devenind vedeta echipei: „Eram 4 straini, jucam alaturi de un sarb si doi brazilieni. Eram iubit in oras si apreciat. Antrenorul nostru era unul dintre cei 4 secunzi ai lui Bora Milutinovici, selectionerul nationalei chineze. A fost primul an in care echipa a jucat pe noul stadion din oras. La meciuri veneau 35.000 de spectatori, care aplaudau nonstop. In acest an, nu a retrogradat nici o echipa, nu a promovat nici o echipa. Asa a decis federatia, insa anuntul a fost facut la sfarsitul campionatului! Eu am avut contract 12 luni, care mi-a expirat, iar noul antrenor nu m-a dorit la inceput, dar dupa o luna m-a sunat, insa imi gasisem deja angajament".

FEMEIE-PRESEDINTE. Interesant este faptul ca presedintele clubului la care a jucat Talvan era o femeie. „Miss Yang Nan era nepoata patronului, care detinea trustul de constructii si alte firme. Se pricepea excelent la marketing si publicitate. Toate deplasarile le faceam cu avionul, iar echipa era cazata in hoteluri de 4 stele. Din punct de vedere financiar, am castigat de 3 ori mai bine decat in Romania", a spus dinamovistul. Acum, fundasul stanga a semnat un contract pe un an cu Dinamo si a efectuat deja primul antrenament sub comanda lui Ioan Andone.

A mancat sarmale in China

Campionatul a fost intrerupt in China din cauza epidemiei SARS. „Umblam pe strada cu masti, dar nu m-am temut deloc. Mi-am adus si familia aici", a spus Talvan. Dinamovistul nu era la inceput un fan al mancarii chinezesti: „M-am obisnuit cu mancarea lor, am mancat chiar si supa de broasca testoasa, dar surpriza a fost intr-un restaurant din Shanghai, unde am gasit sarmale. Impreuna cu sarbul si cu brazilienii am devorat 90 de bucati". Intors in tara, Ovidiu se delecteaza cu mancarea traditionala romaneasca, el mancand zilnic astfel de preparate la restaurantul Valhalla.

„In Iran imi spalam singur echipamentul"

Talvan a ajuns in Iran prin intermediul unui impresar al jucatorului sarb cu care era coleg in China. El a plecat in luna ianuarie a acestui an si a jucat 3 luni la echipa de prima divizie, Phegan Ghilan. „Am jucat doar in 3 etape, pentru ca apoi campionatul s-a intrerupt 2 luni din cauza inundatiilor. „Terenurile erau mizerabile acolo, se juca direct pe pamant. Nu am facut o recuperare, o sauna, nimic, iar de mancat, mancam intr-un mic restaurant italian. Ma saturasem de pizza si paste, dar ca sa imi iau alimente, trebuia sa merg 2 ore cu taxiul. Nu mi-a placut deloc acolo. Nu am baut o bere in 3 luni, nu am vazut nici macar o glezna de femeie, parca erau ninja. Iranienii sunt fanatici, i-am vazut cum se biciuiau pe strada, cum se autoflagelau. Nu m-as mai intoarce niciodata", a descris Talvan aventura iraniana.

„Nu as mai juca niciodata in vreo tara araba! Poate doar in Bahrein. In Iran, s-au ciocnit 2 masini si au coborat sa se bata vreo 15 insi, chiar in strada. Unii aveau rangi, ceilalti topoare!"
Ovidiu Talvan
×
Subiecte în articol: sport China talvan