x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ramane tot China!

Ramane tot China!

31 Ian 2005   •   00:00

Dupa ce, din motive financiare, a ratat transferul la echipa campioana, Shenzen Jianlibao, fostul dinamovist a ramas tot in China, la echipa clasata pe locul secund, Shandong Luneng.

MIHAI IGIROSANU, DANIEL STAN

"CHINEZ". Desi a avut ceva emotii, Ionel Danciulescu a reusit sa se transfere in campionatul chinez, unde va primi un salariu dublu fata de cat avea la Dinamo
Plecat joia trecuta din tara sa semneze pentru campioana en-titre a Chinei, Shenzen Jianlibao, Ionel Danciulescu nu a mai parafat actele in cele din urma. Ieri insa, impresarul sau, Victor Becali, s-a inteles cu o alta grupare chineza, Shandong Luneng, care sezonul trecut a ocupat locul secund, dar a cucerit Cupa si Supercupa Chinei.

NEINTELEGERE. Initial, pretul cerut de conducerea dinamovista celor de la Shenzen, pentru un imprumut pe un an, 500.000 de dolari, a fost acceptat de asiatici. Numai ca, la fata locului, in momentul parafarii actelor, tranzactia a cazut din motive financiare, surse neoficiale sustinand ca Victor Becali ar fi plusat, cerand mai mult. Imediat s-au vehiculat mai multe variante din Coreea de Sud, FC Seoul sau Ulsan Hyundai, dar si o revenire la Dinamo. Cum Federatia chineza a prelungit pana ieri perioada de transferari, Victor Becali a rezolvat pe ultima suta de metri transferul lui Ionel Danciulescu. Acesta a semnat tot pentru o grupare din China, Shandong Luneng, echipa care, sezonul trecut, a terminat pe pozitia secunda, dar a cucerit Cupa si Supercupa Chinei.

IMPRUMUT. La fel ca in situatia in care ar fi ajuns la Shenzen Jianibao, atacantul dinamovist in varsta de 28 de ani va evolua la noua sa echipa sub forma de imprumut, pana la data de 30 decembrie 2005. "Danciu" va avea un salariu de 350.000 de dolari, urmand ca in contul lui Dinamo sa intre 500.000, bani care vor fi folositi pentru un ultim transfer pe care il pregateste gruparea din Stefan cel Mare. La Shandong, Danciulescu va lucra sub comanda iugoslavului Ljubosa Tumbakovici si va evolua pe unul dintre cele mai frumoase arene din China, "Shandong Stadium", cu o capacitate de 45.000 de locuri si o sumedenie de facilitati.

ROMANI. In prima liga chineza, care numara 12 cluburi, mai evolueaza alti cinci fotbalisti romani: Bogdan Mara si Ionel Tersinio Gane (ambii la Tianjin Teda), Dan Alexa (Beijing Hyundai), Constantin Schumacher si Viorel Domocos (ambii la Chongqing Qiche, echipa clasata pe ultimul loc la finele sezonului trecut). Alti jucatori straini mai cunoscuti care joaca pentru cluburi din China sunt slovenul Ermin Siljak (Dalian), ucraineanul Alexandr Holovko (Qingdao), germanul Jorg Albertz (Shanghai), turcul Ahmet Dursun (Tianjin), ungurul Krisztian Kenesei si croatul Nino Bule (ambii la Beijing).

PARTENER
Cel mai important jucator din lotul celor de la Shandong este fostul cunoscut international francez Nicolae Ouedec, care se afla din 2003 la echipa si din 2002 in prima liga chineza, cand a jucat pentru Dalian.

Danciulescu si Ouedec vor fi principalii oameni de gol ai echipei pregatite de fosta glorie a fotbalului iugoslav si a lui Partizan Belgrad, Ljubisa Tumbakovici. Pe langa "Danciu" si francezul Ouedec, in lotul lui Shandong mai sunt doi sarbi, mijlocasii Anici si Matijasevici. Pe 24 ianuarie, la Shandong a fost transferat internationalul bulgar, Predrag Pazin, fost elev al lui Mircea Lucescu.

BOGAT
Shandong Luneng este clubul cu cel mai mare buget din campionatul Chinei, declarand la inceputul sezonului suma de 7,99 milioane de dolari. Gruparea asiatica este detinuta de "Shandong Luneng Group", cel mai important furnizor de energie electrica din provincia Shandong. Echipa a terminat sezonul trecut pe locul secund, la 6 puncte in urma liderului Shenzen Jianlibao, dar a reusit sa castige Cupa Chinei.
×
Subiecte în articol: sport shandong