x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Razvan Cocis, comoara ingropata la Tiraspol

Razvan Cocis, comoara ingropata la Tiraspol

18 Noi 2004   •   00:00

Mihaita Plesan si Razvan Cocis sunt doriti de Ajax Amsterdam. Cei doi internationali de tineret spun ca nu ar putea refuza un transfer la echipa la care mai evolueaza Bogdan Lobont si Nicolae Mitea.

SORIN ANGHEL - Erevan

Click pentru a mari
BULGARI DE AUR. Razvan Cocis (dreapta) si Mihaita Plesan sunt oricand convertibili in milioane de euro
Daca generatia lui Hagi si Gica Popescu s-a facut remarcata la o varsta nu chiar mica pentru viata unui fotbalist, astazi lucrurile stau cu totul altfel. Dupa ce Chivu si Mutu au plecat din campionatul intern atunci cand inca erau niste adolescenti care carau echipamentul de la autocar pana in vestiar, alti jucatori valorosi au plecat spre zari mai insorite din punct de vedere financiar.

PIESA. Unul dintre acestia este Razvan Cocis, legitimat in prezent la Serif Tiraspol, campioana Republicii Moldova. Curtat de Rennes, dorit de Steaua si de Dinamo, fostul jucator al Universitatii Cluj a ales in vara acestui an sa joace la formatia din Transnistria. "Am ales sa plec la Tiraspol pentru ca voiam in primul rand sa scap de cei de la Cluj. De ce sa nu recunosc? A contat foarte mult si partea financiara. Ma saturasem sa tot joc in tara pe un contract de 4.000 sau 5.000 de euro", explica Cocis motivul plecarii sale la Serif, echipa la care mai evolueaza romanii Daniel Lacusta, Sebastian Hutan si George Florescu.

EXPLOZIE. Acomodarea in campionatul moldovean nu a fost usoara. "Am avut probleme la inceput. Nu prea imi placea, dar pana la urma m-am obisnuit. In primele patru etape am jucat cam rau, iar moldovenii incepusera deja sa mustaceasca. Am reusit sa-mi revin, iar in clipa de fata sunt golgeterul campionatului, cu 8 goluri", spune fostul clujean. Ultimele evolutii in tricoul formatiei din Tiraspol l-au facut pe internationalul roman de tineret sa intre in atentia marilor cluburi din Europa. Francezii de la Rennes si-au manifestat din nou interesul pentru jucator, antrenorul Ladislau Bölöni fiind printre primii oameni de fotbal care l-a remarcat. Intre timp, pe fir a intrat si TSKA Moscova, reprezentanta Rusiei in Liga Campionilor. Si pentru ca tacamul sa fie complet, Ajax este un alt club mare care a inceput sa il monitorizeze pe Cocis.

SPION. Clubul olandez si-a trimis un om la meciul nationalei de tineret de miercuri pentru a-l urmari la lucru pe roman. "Stiu ca exista niste oferte pentru mine, dar in clipa de fata nu stiu cum va fi viitorul meu. Am fost si eu anuntat ca vor veni niste oameni din Rusia sa ma vada, dar de Ajax este prima oara cand aud", spune atacantul. Internationalul de tineret recunoaste totusi ca un transfer in spatiul ex-sovietic este mai probabil decat unul la Ajax. "Rusii au inceput sa monitorizeze foarte mult campionatul din Moldova. In plus, la echipele rusesti au inceput sa apara tot mai multi jucatori valorosi, asa ca nu m-ar deranja daca as pleca la o echipa din Moscova. Va conta si salariul pe care mi-l vor oferi", marturiseste Cocis, care recunoaste ca a juca la Ajax ar insemna sa ajunga mai rapid la una dintre echipele mari ale Europei.

NAVETIST
Desi joaca la Tiraspol, Razvan Cocis nu locuieste in Transnistria. El face naveta de la Chisinau impreuna cu George Florescu, cei doi locuind impreuna intr-un apartament inchiriat. "Puteam sa stau si la Tiraspol, dar am preferat Chisinaul. Toata lumea cand aude de acel oras se sperie, dar dracul nu e chiar atat de negru. Ai si acolo unde sa te distrezi. Hutan sta in Tiraspol de cand joaca la Serif si nu are probleme", a spus Cocis.

OFERTE
Inainte de a se transfera la Tiraspol, Cocis s-a aflat in probe la Rennes, francezii dorind sa-l transfere pe jucator. Conducatorii Universitatii Cluj nu au fost insa de acord cu oferta echipei antrenate de Ladislau Bölöni. Ardelenii au cerut 300.000 de dolari, francezii stramband din nas la auzul doleantelor. Ei doreau sa ofere 50.000 de dolari pentru un transfer pe 6 luni, dupa care, daca jucatorul ar fi corespuns, "sepcile rosii" ar mai fi incasat inca 150.000 de dolari pentru inca un an de imprumut. La capatul acestuia, daca Rennes voia sa-l transfere definitiv pe Cocis, ei ar fi trebuit sa plateasca inca 100.000 de dolari.

"Celor de la Cluj nu le-a convenit ce au oferit francezii si nu m-au lasat sa plec. Ei voiau toti banii gramada. Atunci a intrat pe fir Steaua, cluburile s-au inteles, dar a aparut oferta asta de la Tiraspol si am reusit sa plec. Serif a platit totii banii odata. In Franta ar fi trebuit sa platesc impozit 30 la suta, pe cand la Tiraspol iau cat scrie in contract", a povestit Razvan Cocis cum a ajuns sa se transfere la campioana Moldovei, Serif Tiraspol.

PLESAN
Un alt jucator care starneste in acest moment interesul echipei Ajax este Mihaita Plesan. Vedeta din Banie este decisa ca din iarna sa paraseasca Universitatea. "M-am saturat! Nu mai rezist la Craiova! Am auzit si eu ca Ajax se intereseaza de mine, dar eu trebuie sa joc bine ca sa fiu transferat. La Craiova, nu prea am avut un sezon bun, dar cand nu joaca echipa, nu pot eu de unul singur sa fac minuni. Stiu ca a venit cineva sa ma vada la meciul cu Rapid, iar acelasi lucru s-a intamplat si la meciul cu Armenia. Vom vedea ce se va intampla mai de parte, dar nu mai vreau sa stau la Craiova", a spus Plesan, care a recunoscut ca prestatiile sale din campionat nu il puteau recomanda pentru prima reprezentativa.

FESTIVAL PE MIRISTEA ARMEANA
Dupa ce a scapat de vedetele de carton, gen Vladut Munteanu sau Stefan Grigorie, folosite in campania trecuta de calificare, selectionerul reprezentativei de tineret a Romaniei, Nicolae Manea, este acum stapanul unei generatii de exceptie. "Acestia pe care ii am acum sunt niste copii. Nici nu stiu ce este viata adevarata. Joaca pe orice post, numai sa le cante imnul. Cand i-am vazut ca isi intorc privirea catre tricolor atunci cand s-a cantat «Desteapta-te, romane!» s-a zburlit pielea pe mine. Inainte, cand ii aveam pe aia, trebuia sa ma rog de ei sa intre pe teren. Convocarile la echipa nationala ii incurcau rau de tot. Acum vad ca pe unii dintre ei ii incurca chiar si fotbalul", a declarat Manea, incercand o comparatie intre prezentul si trecutul reprezentativei Under 21. Ultima dovada ca "tricolorii mici" au valoare a aparut in Armenia. Umiliti in octombrie, la Praga, romanii s-au razbunat cu varf si indesat pe armeni. Desfasurat pe o arena (foto) care in Romania nu ar fi omologata nici macar la Divizia C, si asta in special din cauza suprafetei de joc, care nu era altceva decat o miriste, partida de la Erevan a avut suspans doar in primul sfert de ora. De aici totul s-a transformat intr-o joaca de-a soarecele si pisica, in care "olandezul" Nicolae Mitea s-a distrat cu fundasii adversi, laudati inaintea jocului de Mihai Stoichita. "Se pare ca antrenamentele prin avioane si prin aeroporturi mi-au facut bine. Sper sa o tin in continuare asa si sa fiu rechemat la echipa mare", a declarat mijlocasul lui Ajax Amsterdam, care a reusit o "dubla".
×
Subiecte în articol: sport Tiraspol ajax cocis