x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport ROMĂNIA – FRANŢA • În linie dreaptă pentru "cocoşi"

ROMĂNIA – FRANŢA • În linie dreaptă pentru "cocoşi"

de Dragos Stoica    |    07 Oct 2008   •   00:00
ROMĂNIA – FRANŢA • În linie dreaptă pentru "cocoşi"

Componenţii echipei naţionale s-au reunit ieri după-amiază la Bucureşti, "tricolorii" plecând către Constanţa.



Componenţii echipei naţionale s-au reunit ieri după-amiază la Bucureşti, "tricolorii" plecând către Constanţa.

Cea mai grea săptămână din actuala campanie de calificare a venit mult mai repede decât ne-am fi aşteptat. După înfrângerea din prima partidă cu reprezentativa Lituaniei şi succesul obţinut cu forcepsul contra Insulelor Feroe, meciul de sâmbătă de la Constanţa, contra puternicei selecţionate a Franţei, are valoare de a fi sau a nu fi pentru "tricolori". "Sper ca jucătorii să se poată concentra şi să câştige acest meci. Din păcate, din nou suntem măcinaţi de problemele lotului. Măcar până la ora meciului să nu avem şi alte surprize, iar jucătorii care nu sunt complet refăcuţi, precum Chivu şi Mutu, să fie apţi sută la sută. Îmi pare rău şi că accidentările vizează mai mereu aceiaşi jucători. Rădoi, care este un exemplu prin modul cum îşi depăşeşte mereu problemele, forţează adeseori şi de aceea are probleme", a declarat ieri selecţionerul Victor Piţurcă.

"FRANCEZII NE SUNT SUPERIORI"

Tehnicianul primei reprezentative a spus că naţionala Franţei este peste cea a României ca valoare individuală a jucătorilor: "Sper să-i surprindem pe francezi, chiar dacă nu avem o arie prea mare de selecţie. Sunt sigur că Domenech nu se gândeşte prea mult la ce jucători să aducă la lot, la ei sunt alte condiţii. Adversarul nostru nu mai are nevoie de prezentare, însă, în primele două meciuri din preliminarii, Franţa nu a arătat mare lucru. Domenech are câţiva jucători noi şi ne poate surprinde, dar la fel de bine lucrurile pot sta şi invers. Meciul este foarte important în economia grupei, iar jucătorii trebuie să fie conştienţi că doar prin luptă se poate realiza ceva. Franţa nu s-a schimbat foarte mult în această nouă campanie, însă a arătat că este mai ofensivă. Fundaşii laterali sunt foarte periculoşi, iar de la mijloc în sus au 3-4 jucători foarte ofensivi. Pe de altă parte, defensiva lor nu mai este la fel de sigură şi în orice moment poate comite greşeli care pot fi speculate. De asemenea, poate fi un avantaj pentru noi faptul că francezii au doi portari tineri, fără experienţă. Pe mine m-a mirat alegerea lui Domenech".

MIZA PE TINERI
După ce duminică a şocat prin anunţarea în lot a unor jucători foarte tineri precum fundaşul craiovean Vali Găman ori goalkeeper-ul timişorean Costel Pantilimon, Victor Piţurcă şi-a explicat deciziile. "Din punctul meu de vedere, Găman este un tânăr de mare perspectivă şi am vrut să-i dau încredere că poate urca repede. L-am chemat pentru că vreau să-l văd cum reacţionează la acest nivel, lucru valabil în aceeaşi măsură şi pentru Pantilimon. Sunt jucători de perspectivă şi vrem să vedem dacă ne putem baza pe ei şi la meciurile viitoare. A revenit la naţională şi Gabi Mureşan, care este într-o formă foarte bună, demonstrată la un nivel foarte înalt în Liga Campionilor, iar la el nu mai contează că nu are decât un singur meci în tricoul naţionalei. Poate deveni un om de bază", a spus Piţurcă. Delegaţia echipei naţionale a ajuns ieri la Mamaia, unde jucătorii au intrat în cantonament la hotelul "Rex". Piţurcă a convocat 22 de jucători. În cursul nopţii de ieri erau aşteptaţi să se alăture lotului şi ultimii fotbalişi care au evoluat în cea de-a zecea etapă a Ligii 1, Aliuţă şi Galamaz.

Chivu: "Păstrăm aceeaşi notă defensivă"

Căpitanul României, Cristian Chivu, a declarat ieri că "tricolorii" pot obţine o victorie în partida de la Constanţa, cu condiţia să aducem ceva nou faţă de prestaţiile de la Campionatul European. "Orice lot am avea, francezii tot ar fi peste noi din punct de vedere valoric. Cum să-i surprindem? Jucând altceva faţă de Euro, păstrând însă aceeaşi notă defensivă, de precauţie şi încercând să contracarăm atacurile lor, să recuperăm baloane şi să declanşăm contraatacuri. De ce jucăm aşa? Nevoia ne împinge, n-avem alte posibilităţi, ăştia suntem. Dacă am avea trei de Adi Mutu, care să facă diferenţa, probabil că am juca altceva. Noi suntem constrânşi să jucăm mai defensiv. Ne retragem deoarece suntem dominaţi în multe momente, dar vom încerca să jucăm un pic mai ofensiv, avem nevoie să dăm goluri", a declarat fundaşul lui Inter. Acesta a mai adăugat că nu are nici o preferinţă privind postul pe care va fi folosit contra Franţei: "La naţională mă pun în slujba echipei şi voi juca oriunde va fi nevoie. La Inter evoluez doar fundaş stânga şi fundaş central, dar nu mă deranjează dacă voi fi împins la mijloc. Goian e polivalent, aţi văzut, se duce şi în atac. Dacă va fi nevoie, şi la naţională se pot trimite fundaşii centrali în atac, pentru gabaritul lor, jocul de cap, ei învaţă din demarcările atacanţilor şi ştiu ce să facă". Chivu a precizat că n-a văzut nici un joc de-al Franţei din actualele preliminarii: "Au bătut Serbia, una dintre contracandidate. E aceeaşi Franţa care a reuşit performanţe în ultimii zece ani, care vrea calificarea la CM 2010, aşa sunt ei obişnuiţi. Nu ştiu cum vor fi faţă de CE, acum e altceva. Atunci era primul meci, s-a jucat precaut, nu a fost un meci strălucit, iar acum trei puncte sunt fundamentale şi pentru noi, şi pentru ei".

Joacă Mutu?

Dureri mari de cap pentru Victor Piţurcă! Deşi s-a prezentat la reunirea de ieri de la Casa Fotbalului, se pare că Adrian Mutu are şanse mici să fie pe teren la întâlnirea cu Franţa, jucătorul acuzând o accidentare la genunchi de la meciul susţinut săptămâna trecută de Fiorentina cu Steaua la Florenţa, scor 0-0. Conform presei italiene, lui Mutu i-ar fi necesare zece zile de pauză totală, acesta fiind şi motivul pentru care Cesare Prandelli nu a contat pe serviciile sale în victoria din deplasare cu Chievo (2-0). De altfel, Mutu a fost pe punctul să nu răspundă ieri la convocare, dar până la urmă a venit la Bucureşti, sperând să se refacă până la ora partidei. Conform unor apropiaţi ai jucătorului, Adi Mutu ar putea părăsi cantonamentul.

Cei 22 de tricolori

Portari: Bogdan Lobonţ (Dinamo) şi Costel Pantilimon (FC Timişoara).

Fundaşi: Cristian Săpunaru (FC Porto), George Ogăraru (Steaua), Gabriel Tamaş (Dinamo), George Galamaz (FC Unirea), Dorin Goian (Steaua), Marius Valerică Găman (U Craiova), Răzvan Raţ (Şahtior), Mihai Neşu (Utrecht).

Mijlocaşi:
Florentin Petre (Terek Groznîi), Dorel Stoica (U Craiova), Gabriel Mureşan (CFR Cluj), Răzvan Cociş (Lokomotiv Moscova), Iulian Tameş (FC Argeş), Cristian Chivu (Inter Milano), Marian Aliuţă (SC Vaslui).

Atacanţi: Gheorghe Bucur (FC Timişoara), Adrian Mutu (Fiorentina), Florin Costea (U Craiova), Bogdan Stancu (Steaua) şi Ciprian Marica (Stuttgart).

×
Subiecte în articol: sport mutu jucatori