x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport România, kaput!

România, kaput!

de Dragos Stoica    |    Florin Gongu    |    02 Apr 2009   •   00:00
România, kaput!
Sursa foto: Gazeta sporturilor/Intact Images

Naţionala României, care seamănă perfect cu mina selecţionerului ei, Victor Piţurcă, s-a umplut de ruşine definitiv aseară, la Klagfenfurt, ratând şi închipuitele şanse de calificare.

Corespondenţă de la Klagenfurt

A pierdut în faţa unei echipe austriece decimată de accidentări, plină de puşti sau de jucători adunaţi în pripă. Am scăpat până la toamnă de plictisitorii care compun această ruşine de echipă. Meciul de aseară a arătat ca unul demn de clasicele seriale cu cascadorii râsului. Am asistat la trei goluri precedate de gafe uluitoare, execuţii din epoca de piatră a fotbalului şi un fluier final izbăvitor şi care a consemnat sfârşitul acestei generaţii de clubberi plictisitori. În numele selecţionerului veşnic supărat şi nicioadată inspirat sau al nesimţiţilor care îmbracă ilegal tricoul echipei naţionale, ne cerem scuze cititorilor pentru eventuala plictiseală pe care, probabil, le-am produs-o prin aceste rânduri.

ECHIPELE
AUSTRIA: Gspurning - Schiemer, Prödl, Pogatetz, Ortlechner - Arnautovici ('69 Korkmaz), Pehlivan, Scharner, Beichler ('78 Holzl) - Maierhofer, Hoffer ('54 Okotie). Antrenor: Dietmar Constantini

ROMÂNIA: Lobonţ - Contra, Tamaş, D. Goian, Raţ - Nicoliţă ('84 M. Nicu), Rădoi ('46 D. Stoica), Cociş, Cr. Tănase - Marica, G. Bucur ('67 M. Niculae). Antrenor: Victor Piţurcă

Au marcat: Hoffer ('25, '44)/ Cr. Tănase ('24)
Stadion: "Hypo Arena", Klagenfurt
Spectatori: 23.000
Arbitri: Craig Alexander Thompson -Tom Hugh Murphy, Martin Cryans(toţi din Scoţia)

 

Piţurcă: "Nu mă interesează suporterii!"

Imediat după meci, la interviul oficial, selecţionerul Victor Piţurcă a anunţat din nou că nu demisionează şi s-a lansat într-un atac la adresa suporterilor care i-au scandat obsedant "Demisia, Demisia!". "Deocamdată nu se pune problema să-mi dau demisia, nu ştiu ce oameni mă contestă, dar să ştiţi că am dat şi aici multe autografe. Am fost contestat doar de un grup de 15-20 de persoane, care s-au comportat ca nişte animale, nu este normal, iar mass-media are anumite interese, dar nici nu mă interesează". Piţurcă a trecut apoi la jucători: "Am avut jocul la discreţie, dar când facem gafe ca în acest joc nu poţi câştiga. Trebuia să vină şi acest recul, am avertizat încă de la Euro 2008. Mă aşteptam să pierdem acest meci".

 

Contra, retragere tristă după 13 ani

Fundaşul Cosmin Contra a confirmat după meci că se retrage de la echipa naţională. "Sunt foarte supărat acum şi momentul retragerii mele a trecut pe planul doi în aceste momente. Îmi pare foarte rău că mă retrag cu o înfrângere, dar asta e viaţa. Am început prost, continuăm prost şi rezultatele spun că, în acest moment, echipa naţională atât poate. Nu ştiu dacă e criză, avem foarte mulţi experţi şi îi las pe ei să aprecieze acest lucru. Le-am făcut cadou două goluri şi aşa nu se poate câştiga un meci.

Din păcate, la noi se simte când lipsesc doi-trei jucători de valoare, mai ales cei importanţi. Nu prea avem cu cine să-i înlocuim. Sunt jucători care mă pot înlocui, iar Cristian Tănase este un fotbalist care poate deveni unul de valoare pentru echipa naţională. După aproape 13 ani la echipa naţională, vreau să le mulţumesc tuturor şi le doresc băieţilor să termine această campanie cu fruntea sus".

Principalul absent al partidei de aseară, Adrian Mutu a vorbit despre înfrângerea naţionalei. "Am luat prea repede primul gol, iar acum şansele sunt aproape inexistente. Le-am spus băieţilor să fie uniţi, la sfârşitul campaniei să se tragă linie şi cred că Piţurcă ar trebui să continue. Nici unui alt antrenor nu i-ar conveni să ia echipa în această situaţie".

 

Contestaţi violent

Naţionala României a fost încurajată la Klagenfurt de peste 3.000 de suporteri, marea lor majoritate veniţi din Austria sau Germania, dar şi din ţară.

Pe toată durata meciului, aceştia i-au cerut demisia selecţionerului Victor Piţurcă, iar la puţine minute după încheierea partidei au încercat să se refuiască direct cu antrenorii şi jucătorii. Câteva zeci dintre ei s-au deplasat în locul în care era parcat autocarul echipei naţionale a României, aşteptând ieşirea tricolorilor pentru a-i contesta violent. Imediat, câteva dube ale poliţiei locale şi-au făcut apariţia la faţa locului, încercând să-i protejeze pe jucătorii români de furia fanilor.

Cu toate intervenţiile forţelor de ordine austriece, tricolorii abia au reuşit să se urce în autocar, suporterii aruncând cu torţe în vehicol în momentul plecării acestuia de pe loc. Fanii au scandat din nou "Demisia! Demisia!" sau "Ruşine! Ruşine!", oprindu-se la un moment dat doar pentru a intona câteva strofe ale imnului naţional. "Suntem ultimii voştri suporteri", a stat scris pe un banner afişat la peluza nord a stadionului la începutul partidei.

 

Mutu, la operaţie!

Adrian Mutu a ieşit ieri definitiv din calcule pentru meciul de aseară, contra Austriei, după ce genunchiul care îi creează probleme încă din toamnă l-a durut rău în noaptea de marţi spre miercuri.

Verdictul de ieri a fost dur: menisc şi obligatoriu operaţie pentru "Briliant", care va lipsi de pe gazon aproximativ două luni. "Decarul" naţionalei, care evolua de mai mult timp cu o ciupitură de menisc, a suferit o ruptură parţială a aceluiaşi cartilagiu din rotulă, intervenţia chirurgicală fiind acum inevitabilă. Mutu a părăsit antrenamentul "tricolorilor" de marţi după aproximativ 50 de minute, dar totuşi nimeni n-a crezut că va fi nevoit să declare forfait pentru întâlnirea de pe "Hypo Arena".

După-amiază, Mutu s-a plimbat alături de colegii săi prin Klagenfurt, destul de destins şi fără să dea senzaţia că ar fi suferind. Spre seară, însă, genunchiul cu probleme a început să-l doară tot mai rău, ţinându-l atât în faţă, cât şi în spatele rotulei. După o discuţie cu Victor Piţurcă, cei doi au convenit că e mai bine să nu rişte nimic. Oficialii Fiorentinei au stabilit deja detaliile operaţiei, care ar urma să aibă loc chiar azi, în Italia. Mutu a rămas aseară la Klagenfurt pentru fi alături de colegii săi, ajungând abia azi la Florenţa. "Am jucat mult cu genunchiul umflat, dar nu s-a mai putut şi riscam prea mult", a explicat Mutu.

"Suntem praf! Ar trebui ca şefii federali să răspundă de rezultate, pentru că au creat o atmosferă de nepătruns la echipa naţională, insuportabilă. Cred că Mircea Sandu îl va demite repede pe Piţurcă"
Dumitru Dragomir


 


Rezumatul partidei
Prima repriză
01'
Arbitrul Thomson a fluierat startul partidei.

03'
Banel Nicolita a executat la coltul scurt un corner, dar Cocis a reluat cu capul, peste poarta.

10'
Prodl a fost impins in careul lui Lobont de catre Contra, a cazut, insa arbitrul nu a acordat penalty. Fundasul austriac a fost avertizat pentru proteste.

15'
Constructia este greoaie de ambele parti, greselile aparind des la preluari sau chiar si la pasele simple, in lateral.

19'
Arnautovici si-a incercat norocul de la peste 20 de metri, insa mingea trimisa de el a trecut putin pe deasupra vinclului portii lui Lobont, care revedea intrucatva faza golului lituanianului Stankevicius din meciul de la Cluj.

23'
GOL!!! Dupa o respingere gresita a portarului austriac Gspurning, mingea a ajuns la Cristi Tanase, care a marcat cu un lob fara preluare, de la 30 de metri.

24'
GOL!!! La faza imediat urmatoare, Hoffer l-a pacalit pe Rat in mijlocul careului si l-a executat sec pe Lobont pentru 1-1.

31'
Mirel Radoi a fost transportat de medici in afara terenului pentru a primi ingrijiri medicale, dupa ce a incasat un cot in figura de la Maierhofer.

32'
Suporterii romani prezenti pe stadionul Worthersee scandeaza "Demisia, demisia" la adresa selectionerului Victor Piturca.36'
Gigel Bucur a tras spre poarta austriecilor de la 16 metri, insa sutul acestuia a fost retinut fara prea mari probleme de Gspurning.

37'
Cocis i-a pus bine o minge pentru sut lui Marica, dar voleul foarte bun al atacantului lui Stuttgart a fost retinut de portarul Gspurning.

43'
Cocis a interceptat un balon la 18 metri, a patruns in careu, insa a fost blocat in momentul sutului de catre Pogatetz.

44'
GOL!!! Hoffer a fost deschis excelent la 20 de metri dupa o faza la care Radoi si Tamas s-au dat cap in cap, a sprintat si l-a executat din careu pe Lobont, cu un sut plasat.

Repriza secundă
46'
A intrat Dorel Stoica in locul lui Mirel Radoi

46'
A inceput cea de-a doua repriza

49'
Marica a incasat si el cartonasul galben pentru proteste.

54'
Maierhofer a executat extrem de slab o lovitura libera din pozitie favorabila.

54'
A iesit Hoffer, inlocuit de Okotie

59'
Scharner a fost avertizat dupa un fault la Tanase.

60'
Tamas a executat puternic o lovitura libera de la 30 de metri, dar Gspurning a retinut bine in fata lui Banel Nicolita, care astepta o respingere gresita a portarului austriac.

62'
Scharner a executat periculos o lovitura libera de la marginea careului, dar Lobont a respins de sub bara.

63'
Scharner a primit o centrare in fata portii lui Lobont, insa reluarea sa cu capul, din 6 metri, a trecut pe linga tinta.

66'
Rat a patruns in careul austriecilor si a centrat in fata portii lui Gspurning, insa nimeni nu a fost acolo pentru a inscrie golul egalizator pentru nationala Romaniei.

67'
A intrat Marius Niculae in locul lui Gigel Bucur

69'
A iesit Arnautovici, inlocuit de Umit Korkmaz

69'
Tanase a patruns pe stinga si a centrat in careu, insa, din invalmaseala creata, austriecii au scapat cu fata curata si au indepartat pericolul

70'
Tanase a centrat pentru Banel Nicolita in 4 metri, mingea a fost insa respinsa de Pogatetz pina la Cocis, iar acesta a reluat tot in blocaj

75'
Tanase a reusit o trecere de efect pe linga Schiemer, a preluat spre interiorul careului si a sutat, insa mingea trimisa de el a fost retinuta de Gspurning

76'
Rat a centrat pentru Cocis, dar lovitura de cap a acestuia a fost scoasa de la radacina barei de catre portarul Gspurning, care a acordat corner

78'
A intrat Holzl in locul lui Beichler

80'
Marius Niculae a sutat puternic de la 25 de metri, Gspurning a respins in fata, dar nimeni nu a fost la reluare

81'
Goian a sutat lobta de la 16 metri, dar peste poarta lui Gspurning

84'
A intrat MAX NICU in locul lui Banel Nicolita

89'
Tamas a executat din nou in forta o lovitura libera de la 25 de metri lateral stinga, dar Gspurning a respins, cu emotii, in corner

×