x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Show in alb si verde

Show in alb si verde

de Vicentiu Neagoe    |    Dragos Stoica    |    20 Iun 2005   •   00:00
Show in alb si verde

Incepand de azi, arenele londoneze se pregatesc sa primeasca crema tenisului mondial in cel mai important turneu de Grand Slam al anului. Timp de doua saptamani, Wimbledon va fi capitala mondiala a sportului

Londra este pregatita de sarbatoare. Turneul de la Wimbledon, cel mai important si mai longeviv din circuitul de Grand Slam, va debuta azi in cea de-a 119-a editie. Ca de fiecare data, onoarea deschiderii celebrei intreceri ii va reveni castigatorului din editia anterioara, elvetianul Roger Federer urmand sa-l intalneasca azi pe francezul Paul-Henri Mathieu.

ROMANI. In ceea ce ne priveste, Romania va fi reprezentata in Anglia de catre Victor Hanescu si Andrei Pavel. Primul, care vine dupa cea mai buna performanta din cariera (sferturi la Roland Garros), il va intalni maine pe danezul Kenneth Carlsen, in timp ce Pavel il va avea in fata pe croatul Karanusic. Teoretic, Pavel este considerat favorit in primul tur, insa Hanescu este creditat cu sansa a doua, desi a ajuns in prezent sa fie clasat pe cea de-a 36-a pozitie in clasamentul ATP. De asemenea, cei doi romani fac pereche in intrecerea de dublu, in pofida faptului ca n-au mai evoluat niciodata impreuna, indiferent de numele competitiei.

ABSENTI. Daca pe tablou se gasesc numele castigatorilor de anul trecut, Roger Federer si Maria Sarapova, precum si ale altor mari sportivi, turneul din acest an va fi cu siguranta mai sarac. Accidentat la spate la turneul de la Roland Garros, veteranul american Andre Agassi, invingator in ’92 pe iarba londoneza, va absenta, nefiind refacut pana la aceasta ora. De altfel, nici Carlos Moya, Gaston Gaudio, Guillermo Canas si Albert Costa nu vor lua parte la cea mai mare sarbatoare din acest an a tenisului mondial.

AMINTIRI
Cu toate ca nici un roman nu si-a trecut in palmares cucerirea celebrului turneu londonez, avem totusi amintiri placute legate de Wimbledon. Primele se leaga de numele inegalabilului Ilie Nastase, care a disputat doua finale pe iarba de la periferia capitalei Angliei. In 1972, la capatul unei finale dramatice, in cinci seturi, Nastase a pierdut in fata americanului Stan Smith, poreclit si "Killer"-ul pentru loviturile sale "ucigatoare". Patru ani mai tarziu, Ilie s-a inclinat din nou in aceeasi ultima faza, in fata suedezului Bjorn Borg, Wimbledonul ramanand singurul turneu care-i lipseste din impresionanta sa carte de vizita. La feminin, singurele zvacniri au venit din partea lui Virginia Ruzici si a Irinei Sparlea. Ruzici a atins "sferturile" de doua ori, in 1978 si 1981, in timp ce Sparlea a intrat in "optimi" doi ani la rand, ’97 si ’98.
×
Subiecte în articol: sport