x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Bansko, Bulgaria

Bansko, Bulgaria

de Carmen Dragan    |    29 Dec 2009   •   00:00
Bansko, Bulgaria
Sursa foto: /www.board.bg

Din decembrie până în mai, Muntele Pirin este fierbinte! Zeci de mii de schiori din toată lumea vin aici pentru pârtiile impecabile, în condiţii bune de cazare şi la preţuri accesibile.



Mihai Pologea obişnuia iernile să meargă la schi în Austria. Dar anul acesta un prieten i-a recomandat pârtiile din Pirinul Bulgariei, din apropierea staţiunii Bansko. "Doar la opt ore distanţă de Bucureşti, de mers cu maşina, am regăsit aceleaşi condiţii bune de schiat şi aceeaşi atmosferă ca în Alpii Austriei, dar la preţuri mult mai mici", spune Mihai. Bansko este o staţiune care s-a dezvoltat uimitor în ultimii ani. Peste tot sunt hoteluri de 3, 4 stele şi unul de 5 stele, dar şi vile şi apartamente de vacanţă care se încadrează perfect în peisajul arhitectural al oraşului vechi. "Oriunde m-am cazat, am beneficiat de transport gratuit cu microbuze până la telescaune, la fiecare 30 de minute, iar la întoarcere, de vestiare pentru schimbarea costumului de schi", spune Mihai. La tot pasul găseşti magazine de cumpărat echipamente, de închiriat sau de reparat.

PÂRTIEEEE... Telecabine, telescaune, telegondole şi teleschiuri, toate duc la Chalin Valog sau Shiligarnika, două zone unde se află pârtiile de schi, situate la o altitudine de 1.100-1.600 m şi respectiv 1.700-2.500 m. Pe pârtiile din Bansko se poate schia din decembrie până în mai, deoarece sunt instalate 44 de tunuri de zăpadă. "Aici  sunt locuri unde pe lângă schiul alpin se poate practica şi schi de tură", specifică Mihai Pologea. De asemenea, pentru persoanele care au "virusul schi" şi nu pot să stea în cameră nici noaptea, există şi o pârtie cu nocturnă, lungă de 7 km, de la Banderiska Polyana până un oraş. Sunt disponibile şi traseele "Slalom", "Giant Slalom" şi "Cross-country", ultimul având o lungime de 5 km. Tot aici se află şi pârtia "Alberto Tomba", unde celebrul schior italian revine în fiecare an. El consideră că Bansko este "cea mai bună staţiune de schi din estul Europei". Şi tot aici, iubitorii de snowboard îşi pot arăta măestria în "Parcul de distracţii", primul de acest gen din Balcani.

RELAXARE. Odată reîntors de pe pârtie, tavernele tradiţionale, puburile şi barurile sunt locurile perfecte pentru încărcarea bateriilor. "O kavarna, un ardei biurek sau o shopska merg foarte bine în compania unui vin tradiţional", ne recomandă Mihai. Nu trebuie evitate nici monumentele istorice din oraş. La anul, când băieţelul său va avea 4 ani, Mihai va reveni în staţiune împreună cu familia; în Bansko există o "grădiniţă de schi", dotată cu teleschi şi pârtii special amenajate, iar fiul său va fi unul dintre "absolvenţi".

×
Subiecte în articol: staţiuni