x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Barbu merită mult mai mult

Barbu merită mult mai mult

de Sorin Anghel    |    24 Feb 2014   •   14:57
Barbu merită mult mai mult
Locul 21 la Slalom obţinut de schiorul sibian nu este deloc întâmplător.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci s-au încheiat aseară. România nu a obţinut vreo medalie, nici nu era de aşteptat ca acest lucru să se întâmplă, dar întrecerile desfăşurate în Rusia au reprezentat ocazia pentru câţiva sportivi din ţara noastră de a-şI demonstra valoarea. Indiferent de ceea ce spun unii, cel mai important rezultat realizat de România este locul 20 obţinut de către biatlonista Eva Tofalvi în proba de Mass-Start. Sportiva de la Miercurea Ciuc s-a aflat la ultima participare la Jocurile Olimpice, ar fi fost frumos să obţină o medalie, dar trebuie să recunoaştem că în acest moment nu se poate mai mult.

Schiul alpin este sportul cel mai spectaculos dintre cele pe zăpadă. România a mers la Soci cu trei schiori, cele mai bune rezultate fiind cele ale lui Alexandru Barbu. Sibianul legitimat la Dinamo Bucureşti a dat lovitura sâmbătă după-amiază, atunci când a reuşit să se claseze pe locul 21 la finalul probei de Slalom. Campion olimpic a ieşit austriacul Mario Matt, care a avut în faţa românului un avans de 10 secunde şI 82 de sutimi.

Mario Matt nu este un anonim, ci un specialist al curselor de Slalom. Este de două ori campion mondial al acestei probe, şI are “doar” 15 victorii în Cupa Mondială. Îi lipsea din palmares doar aurul olimpic, iar victoria de la Soci l-a transformat nu într-un schior complet, ci într-un sportiv cât se poate de împlinit.

Alexandru Barbu a obţinut locul 21 la Slalom şI poate fi considerat cel mai bun român care a luat startul în cursele de schi alpin de la toate ediţiile Jocurilor Olimpice organizate după Revoluţie. A făcut totul doar prin muncă, nu a cerşit ajutor din partea Federaţiei, nu s-a plâns atunci când i-a fost greu. La Soci a reuşit să termine ambele manşe, lucru pe care schiori mari precum Felix Neureuthet, Alexis Pinturault, Jean Baptiste-Grange, Ted Ligety sau Giuliano Razzoli nu l-au reuşit.

România şi-a făcut o tradiţie din schiorii care au abandonat performanţa după ce au ajuns să concureze la Jocurile Olimpice. Florentin Nicolae, Ioan Nan şI Dragoş Staicu sunt cele mai cunoscute exemple, dar, foarte probabil, lor li se vor alătura în curând Ania Caill şI Ionică Achiriloaie. Nu şI Alexandru Barbu. Ar fi păcat ca acum, când a demonstrat că poate ajunge un schior important, să îşI pună schiurile în cui. Rezultatul de la Soci nu este deloc întâmplător şI vine din partea unui sportiv care nu doar că schiază sănătos şI plăcut ochiului, ci care ştie cât de importantă este continuitatea în probele tehnice.

×