x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Costume de schi pentru toate categoriile

Costume de schi pentru toate categoriile

27 Noi 2008   •   00:00
Costume de schi pentru toate categoriile

La munte, diferenţa dintre schiori şi paltonari este făcută de îmbrăcăminte. Îmbrăcat cu pantofi de piele, ciorapi albi, blugi şi geacă de piele, nu poţi fi altceva decât un paltonar. Schiorul are altă ţinută, care se încadrează mult mai bine în peisajul montan.



VOPSELE. În România, a devenit o obsesie ca atunci când mergi la schi să te îmbraci în haine de culoare neagră în combinaţie cu roşu. Brandurile de echipament încearcă să iasă din acest tipar şi impun noi nuanţe. Iarna aceasta, negrul va fi lipit de verdele aprins, cu portocaliul sau cu galbenul. Combinaţiile acestea au rolul de a evidenţia schiorul pe pârtie. La munte mergi să te distrezi, să ieşi din rutina cotidianului, să nu-ţi pese de nimic. Pârtia e numai a ta. Chiar dacă la noi se stă la coadă la instalaţiile de transport pe cablu. Şi acolo trebuie să te evidenţiezi.  

TENDINŢE. Ca să îmbrace cât mai multe femei şi să le ia banii la fraieri, unii producători de echi­pament au mers până într-acolo încât s-au apucat să facă haine de schi pe care au pus cristale Swarovski. Lucrul acesta a prins foarte bine în fostele ţări sovietice, dar pot fi admirate şi la noi în luna ianuarie, a­tunci când turiştii din Republica Moldova sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi în staţiunile de pe Valea Prahovei sau în Depresiunea Dornelor. În România, se poartă doar gecile de schi care au o glugă pe a cărei margini a fost cusută o blană. Naturală sau artificială.

COMUN. De la o vreme, bretelele clasice, care de cele mai multe ori îţi fug de pe umeri, au fost date uitării. Acum, pe piaţă au apărut pantaloni de schi care au în talie un loc pentru curea. Practic, este acelaşi sistem simplu ca la o pereche de blue-jeans şi este folosit atât de cei care practică schiul, dar şi de către cei care se dau cu placa de snowboard. Pentru că echipamentul de schi îţi permite să îţi ascunzi vârsta, să pari mai tânăr, la foarte mare căutare sunt pantalonii mai largi, care dau un aer de libertate.

FREE-STYLE. La snowboard, hainele sunt mai largi nu pentru că aşa vrea cel care le poartă, ci pentru că aşa trebuie. Miş­cările sunt mai ample, astfel că e nevoie de libertate. Indiferent de spor­tul pe care îl practici, calitatea materialelor din care sunt croite hainele este foarte importantă. Cel mai bun este GORE-TE­X-ul. Acesta nu permite accesul umi­dităţii şi respiră foarte bine, astfel că cel care îl îmbracă nu transpiră niciodată.

De la an la an, materialul a fost îmbunătăţit, astfel că s-a ajuns în situaţia în care pe sub geacă nu mai este nevoie de altceva decât de un hanorac dintr-un material foarte bun. Evitaţi să purtaţi tricouri din bumbac! Toţi producătorii de echipament, chiar şi cei care nu au haine de schi sau snowboard, au scos pe piaţă tricouri din materiale speciale, care soli­cită mai puţin organismul.

×
Subiecte în articol: schi schi&snowboard