x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Făgăraş

Făgăraş

de Iulian Cozma    |    29 Dec 2009   •   00:00
Făgăraş
Sursa foto: Iulian Cozma/www.mountainguide.ro

Dacă în Ciucaş se poate ajunge în câteva ore, facem tura pe schiuri şi plecăm acasă fericiţi, în Făgăraş se schimbă problema. În primul rând că, pentru a merge la schi de tură combinat cu schi alpin în Făgăraş trebuie să fii pregătit atât din punct de vedere tehnic, dar mai ales din punct de vedere al cunoaşterii zăpezii şi zonei în orice condiţii. Cu alte cuvinte, experienţă.



Cel mai repede puteţi ajunge la Bâlea, dar bineînţeles că nu este singura zonă unde se poate practica schiul, şi mai ales schiul de tură.

Având în vedere că majoritatea cabanelor unde se poate înnopta se află pe versantul nordic, trebuie să acordaţi o atenţie mărită condiţiilor de zăpadă, plăcilor de vânt, şi nu numai acestora.

Primul neajuns de care vă veţi lovi în Făgăraş este lipsa adăposturilor în zonele în care se poate practica schiul de tură. Şi când spun asta nu mă refer la refugii, ci la cabane unde poţi să mănânci şi să bei ceva cald fără a fi nevoie să cari primusul şi mâncarea după tine. Dar acest lucru nu este valabil în toate zonele. Să începem cu vestul.

Prima cabană în care puteţi sta peste noapte şi să schiaţi în zone frumoase precum valea Puha şi Porumbacelul este Barcaciu. Aici se ajunge în maximum trei-patru ore pe timp de iarnă de la Cabana Poiana Neamţului, unde vă puteţi lăsa maşina. Ieşirea în zonele unde se poate schia se face relativ uşor, urcând dis-de-dimineaţă pe piciorul Barcaciului până în zona alpină, de unde vă puteţi alege valea sau culoarele pe care vreţi să vă daţi. Mare atenţie trebuie să acordaţi retragerii la Cabana Barcaciu, mai ales dacă ajungeţi să schiaţi din Şaua Scara pe Valea Serbotei, deoarece retragerea este în mare parte un traverseu la limita pădurii, şi câteodată nu ştim ce poate să vină de deasupra. Dar aşa cum am precizat mai sus, Făgăraşul nu este tărâmul începătorilor în ale schiului de tură. Dacă vă hotărâţi să mergeţi către Barcaciu, puteţi obţine mai multe detalii despre starea zăpezii şi ce e pe la cabană de pe site-ul www.barcaciu.ro.

Un pic mai la est, să zicem cu vreo trei văi, găsim Cabana Negoiu, situată la limita superioară a pădurii pe Piscul Serbota, la 1.550 m altitudine. Aici se poate ajunge din Porumbacu de Sus pe drumul forestier care merge către cariera de marmură, unde vă puteţi lăsa maşinile, iar după aceea mai sus, cam trei ore de mers prin pădure, până la cabană. Trebuie să ţineţi cont că drumul forestier din Porumbacu de Sus şi până la carieră poate fi anevoios dacă nu aveţi în dotare cauciucuri de iarnă şi lanţuri! Cel mai bine sunaţi la nea' Şerban şi îl întrebaţi cum e starea drumului. Numărul îl puteţi lua de pe www.negoiu.ro.

De la Cabana Negoiu se poate schia la cele două mari văi care se văd de la cabană, Valea Serbotei în vest şi Valea Sărăţii în est. Dacă schiatul pe Valea Serbotei nu impune mari probleme tehnice pentru a ajunge pe vale, trebuie să acordaţi o atenţie mărită dacă vreţi să schiaţi pe Valea Sărăţii. Cel mai simplu este să coborâţi prin pădure la captarea de apă a Cabanei Negoiu, şi de acolo cu pieile de focă să începeţi să urcaţi pe vale, până unde doriţi. Bineînţeles, se poate ajunge şi până sus în Şaua Cleopatrei dacă ţineţi neapărat, dar atenţie la culoarele care vin de sus din muchii.

Dacă ne mutăm cu încă trei văi, ajungem la deja arhicunoscuta Vale a Balii. Aici se ajunge cel mai uşor. Mergeţi cu maşina până la Bâlea Cascadă şi de aici fiecare alege ce crede că e mai bine pentru el: telecabina sau schiurile de tură. Pentru a ajunge sus la Bâlea Lac pe schiuri de tură, aveţi mai multe variante. Cea mai simplă este să mergeţi pe drum şi în aproximativ două ore ajungeţi să intraţi pe Valea Balii deasupra Cascadei Bâlea, a doua opţiune ar fi să urcaţi pe unul dintre culoarele care ajung direct la copertinele de sus de pe Transfăgărăşean, iar a treia ar fi să traversaţi Piscul Balii şi să ajungeţi sus la Bâlea Lac urcând pe frumoasa Vale a Doamnei. Sus la Bâlea se pot efectua ture către Şaua Caprei, Şaua Doamnei sau pentru cei mai experimentaţi, către Vârful Paltinul sau Vaiuga.

Mergând către est ajungem în Zona Turnuri Podragu, pe Valea Podragului. La 1.520 m altitudine găsim Cabana Turnuri, care este deschisă tot timpul anului şi unde îl găsiţi pe Nelu Mărculescu, dar, din păcate, Cabana Podragu este închisă pe timpul iernii. Totuşi, acest lucru nu este un impediment major în a face câteva ture de schi pe această vale. Pentru a urca în căldarea superioară a Podragului, acolo unde este Cabana Podragu, trebuie urmat traseul de iarnă, situat pe versantul estic al văii, şi trebuie plecat cu noaptea-n cap pentru a nu avea probleme cu zăpada. Mai multe informaţii puteţi obţine de pe site-urile www.turnuri.ro şi www.podragu.ro. Aşa cum spuneam la început, un neajuns în practicarea schiului de tură în Făgăraş, nu contează că vorbim de versantul nordic sau cel sudic, este lipsa cabanelor. Din Podragu şi până la Valea Sâmbetei nu găsim pe văi nici o cabană sau refugiu, ceea ce face ca practicarea schiului să fie destul de anevoioasă, dar nu imposibilă. Indiferent de zonă sau valea pe care aţi ales-o ca şi destinaţie a unei ture, acordaţi o atenţie sporită stării zăpezii şi plăcilor de vânt!

×
Subiecte în articol: staţiuni