x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Imbracati-va cu stil cand vreti sa mergeti la schi

Imbracati-va cu stil cand vreti sa mergeti la schi

23 Noi 2006   •   00:00
Imbracati-va cu stil cand vreti sa mergeti la schi

Sa nu va lasati niciodata impresionat de vreun turist care schiaza avand pe el o pereche de blugi. E clar! Aveti in fata ochilor un paltonar! Pentru a va inscrie in categoria schiorilor trebuie musai sa folositi un echipament special creat pentru sporturile de iarna.

RETINERE. Ceea ce se poarta pe partiile din Romania este diferit fata de ceea ce se intalneste in Austria, Franta, Italia sau Elvetia. Si nu ne referim neaparat la calitatea tinutelor. In Occident, culoarea hainelor de schi este putin in antiteza cu ce vedem prin Carpatii nostri mari si tari. Daca la noi toata lumea se duce catre rosu cu negru, gri cu portocaliu sau, in cel mai fericit caz, negru cu albastru, in strainatate partiile sunt mult mai pastelate. In ultimu timp se observa si pe partiile noastre o usoara schimbare. Romanul doreste sa fie si el imbracat in pas cu moda, in culorile care sunt in trend, in combinatii indraznete de alb cu verde, roz, mov, in costume de schi mulate pe corp, facute din materiale usoare si moi.

MARCI. Multe din hainele purtate pe partie sunt produse in Romania, chiar daca ele sunt vandute sub "umbrela" unor brand-uri renumite din strainatate. Exista si o firma romaneasca care produce haine de schi si snowboard, dar care lucreaza la fel ca cei de afara, apeland la sistemul LOHN. Practic, la Baia Mare se concepe design-ul, se aleg culorile, tesaturile, dupa care productia se subcontracteaza. Tesaturile cu care se lucreaza pentru o obtine o haina nu sunt deloc simple, avand un standard ridicat de calitate. Acest lucru este necesar din cauza faptului ca vremea din zona montana este destul de aspra. Asta nu inseamna ca ceea ce vedem in Romania poate fi folosit peste tot in lume. Cu cat altitudinea la care ajunge turistul este mai mare, materialele din care se construiesc hainele sunt mai pretentioase si mai rezistente la frig.

PEFECT. Ca sa nu va creeze disconfort, o geaca trebuie sa iti vina bine inca de la proba pe care o faci in magazin. Ca materiale folosite, cele mai indicate sunt Polartech, Scholler, NO Wind si Powerstretch.

"Materialele folosite trebuie sa aiba o cat mai mare impermeabilitate."
Lala Velker
Gotech Baia Mare

Costuri

Hainele din hipermarketuri vor avea un pret mai mic pentru ca sunt destinate incepatorilor care nu vor sa investeasca o suma mare de bani. Nivelul tehnic este pe masura pretului, dar este o imbracaminte confortabila, care te apara de frig si umezeala. In schimb, la costumele de schi mai scumpe nu se face economie la nimic. Au un nivel tehnic ridicat, accesorizare pretentioasa si sunt facute din materiale de cea mai buna calitate. Astfel se explica si pretul ridicat.

! Paltonari
  • Tinuta cu care mergeti la schi nu se potriveste niciodata cu cea cu care va afisati prin cluburi sau restaurante
  • Este mult mai practic ca atunci cand nu aveti in picioare claparii sa purtati o pereche de bocanci. Veti arata mult mai bine decat intr-o pereche de cizme cu toc sau pantofi cu bot de rata.
  • Blugii aia cu talie joasa si taiati smechereste in genunchi nu se poarta la munte.
    Incercati o pereche de pantaloni din Gore-Tex, care sa va protejeze de actiunea vantului si de umezeala.
  • Cojocul sau geaca de piele sa ramana bine ferecate in sifonier. Pe partie si nu numai sunt la mare moda gecile de schi, in care nu ai cum sa nu te simti bine.
  • Atentie mare la accesorii! Palariile pretentioase sau ochelarii care acopera pometii nu se pupa deloc cu relieful inalt. Incercati mai bine o caciulita sau o sapca ceva mai groasa. O pereche de ochelari de schi va ofera un plus de confort fata de cei obisnuiti. Este mai important ce vezi tu decat ce vad ceilalti.
  • Cand e foarte frig nu trebuie sa va speriati. Se poate schia si la - 30 de grade Celsius. In loc de caciula folositi o cagula si renuntati la fularul ala lung cu care mergeti la birou. Se asorteaza cu paltonul, dar nu si cu muntele. Lasati-va posetele sau borsetele acasa. Nu credeti ca vi se potriveste mai bine un rucsac in care sa aveti o sticla cu apa si cateva sandvisuri?
  • Nu sunt acceptati pe partie orice fel de bocanci. Cei cu "plete" sau care seamana cu niste catei e bine ca Mimi sa ii poarte in alta parte. Daca nu vrea, o sa inghete si n-o sa-i mai trebuiasca munte o perioada destul de lunga. Oricum, schiorii nu-i vor duce dorul.
  • ! Masculin
    Cine a avut ocazia sa schieze la Kaprun, in Austria, stie foarte bine ca barbatii de acolo nu fug de culorile tipatoare, mai usor de remarcat pe partie. Un schior cu o geaca galbena sau de un verde mai aprins va atrage intotdeauna privirele celorlalti. Cu acest prilej va putea sa-si etaleze tehnica, dar si minunile sale de schiuri pe care a dat o cagula de bani. La noi, un turist cu o asemenea tinuta ar fi catalogat drept un pic nebun! Si ce e rau in asta? Pe partie, tocmai asta se cere. Aventura. Risc. Multa energie.
    ! Feminin
    Damele trebuie sa isi indrepte si ele atentia catre tinute care sa iasa din tipare. Un pantalon in carouri sau cu imprimeuri ilogice este ideal pentru o schioare sau o fata care vrea sa se distreze cu un snowboard. Geaca trebuie sa fie una pe masura! Rozul sau rosul, in combinatii cu alte culori vii, i s-ar potrivi oricarei fete, indiferent de varsta. In ultima vreme se observa o tot mai mare tendinta a persoanelor de sex feminin catre stilul nonconformist. Asta inseamna o tinuta atipica, extrem de apreciata.

    ×
    Subiecte în articol: ski express schi