x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Luptele libere şi greco romane, excluse de pe lista sporturilor olimpice

Luptele libere şi greco romane, excluse de pe lista sporturilor olimpice

12 Feb 2013   •   16:46
Luptele libere şi greco romane, excluse de pe lista sporturilor olimpice

Comitetul Olimpic Internaţional a votat excluderea luptelor libere şi greco-romane din lista sporturilor olimpice, măsură care va intra în vigoare în 2020. Comitetul Olimpic a optat să păstreze pentatlonul pe listă, competiţie despre care se credea că are cele mai multe şanse să fie înlăturată.

Comitetul Olimpic Internaţional a revizuit cele 26 de sporturi olimpice pentru a înlătura unul şi a face loc altuia. Ce sport va intra pe listă se va decide spre sfârşitul acestui an.

Luptele au fost sport olimpic încă de la prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne, în 1896.

"Este vorba de un proces de reînoire a programului Jocurilor Olimpice. În opinia Comitetului Executiv, acest program este cel mai potrivit pentru Jocurile Olimpice din 2020. Nu se pune problema că ar fi ceva în neregulă cu luptele. Se pune doar problema că sunt în regulă celelalte 25 de sporturi", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional, Mark Adams.

Luptele au fost alese dintr-o listă de sporturi care să fie excuse în care mai erau pentatlonul, taekwondo şi hocheiul de câmp, potrivit unor surse care şi-au păstrat anonimitatea.

În luarea deciziei s-a ţinut cont de 39 de criterii printre care audienţele tv şi vânzările de bilete.

La Jocurile Olimpice din 2012, 344 de atleţi au concurat la lupte libere şi greco romane.

Luptele pot intra, însă, pe lista sporturilor care concurează pentru a fi incluse pe listă pentru JO 2020. Alte sporturi luate în calcul sunt baseball şi softball, karate, squash, role, escaladă, wakeboarding şi wushu. O primă selecţie va fi făcută în mai, la Sankt Petersburg, urmând ca un singur sport care va fi inclus pe listă în 2020 să fie ales în septembrie, la Buenos Aires.

Totuşi, este improbabil ca luptele să fie incluse pe listă imediat ce au fost excluse.

Ultimlele sporturi excluse din listă au fost baseball and softball, decizia fiind luată în 2005 şi devenind efectivă la JO de la Beijing, în 2008. Golful şi rugby-ul vor intra pe listă începând cu JO din 2016, de la Rio de Janeiro. 

×