x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Mai rău ca la noi! Rusia a pierdut 3 titluri olimpice

Mai rău ca la noi! Rusia a pierdut 3 titluri olimpice

de Sorin Anghel    |    13 Feb 2014   •   20:04
Mai rău ca la noi! Rusia a pierdut 3 titluri olimpice

Kuzmina, Domraceva şi Podladchikov s-au născut în Rusia, dar au câştigat aurul pentru alte ţări.

Nu doar România face dovada incapacităţii sale în lumea sporturilor de iarnă. Rusia, ţara gazdă a Jocurile Olimpice care se desfăşoară în această perioadă, este într-o situaţie mult mai tristă. Anastaia Kuzmina, pentru Slovacia, Daria Domraceva, pentru Belarus ­ ambele la biatlon, dar şi Iouri Podladchikov, snowboarderul elveţian, au primit câte o medalie de aur după ce au întors spatele Rusiei. Această situaţie este foarte deranjantă pentru ruşi, aflaţi sub presiunea câştigării de medalii.

Incapacitatea Rusiei de a păstra anumiţi sportivi de înalt nivel ilustrează vidul creat de dispariţia atotputernicului sistem sovietic după căderea URSS, în 1991.
Plecarea marilor sportivi prezintă similitudini cu “exodul de creiere” din Rusia ultimilor decenii, precum câştigătorul Premiului Nobel pentru fizică, Andre Geim ­ născut chiar la Soci ­ şi instalat în Olanda.

Între sportivi, cel mai dureros caz pentru Rusia este al biatlonistei Anastasia Kuzmina, care a cucerit aurul în proba de sprint pentru Slovacia, după ce urcase pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi la JO de la Vancouver, în 2010. Născută Anastasia Şipulina, această fată originară din Tiumen, oraş din Siberia Occidentală şi pepinieră a marilor biatlonişti şi schiori, a debutat sub culorile Rusiei. Însă, în 2008, a ales Slovacia, nevăzând nici o perspectivă în sistemul rus. “Victoria, în patria mea, este foarte importantă. Sunt totuşi rusoaică, chiar dacă deţin un paşaport slovac. Aici sunt acasă”, a spus ea după cucerirea medaliei de aur la Soci.

Ca şi cum cazul Anastasiei Kuzmina nu ar fi fost suficient, a doua cursă feminină de biatlon de la Soci a fost câştigată de către Daria Domraceva, care a apărat la rândul ei culorile Rusiei în trecut. Născută în capitala belarusă Minsk, Domraceva s-a mutat cu părinţii săi, de profesie arhitecţi, la Niagan, oraş din Siberia occidentală, unde s-a lansat în schi fond şi biatlon. Ea a reprezentat Rusia la nivel de junioare, însă apoi s-a întors la Minsk. Al treilea sportiv care a întors spatele Rusiei, Iouri Podladtchikov, supranumit “Ipod”, care a produs senzaţie, în detrimentul superstarului american Shaune White, în proba de snowboard half-pipe, este născut la Podolsk, oraş din regiunea Moscova. Podladtchikov, care a crescut în parte în Elveţia, a luat cetăţenia acestei ţări şi a început să concureze pentru statul său de adopţie după ce s-a certat cu antrenorii săi ruşi.

Însă şi Rusia a câştigat la rândul ei medalii graţie sportivilor veniţi din străinătate. Este cazul, în special, al ucrainencei Tatiana Volosojar, naturalizată rusă în 2008, medaliată cu aur la patinaj artistic în proba de perechi, alături de partenerul său rus Maksim Trankov. Şi la patinaj viteză, Viktor An, sud-coreeanul cu cetăţenie rusă, a cucerit bronzul în proba de 1.500 m.

×