x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Organizatorii JO de la Vancouver cunoşteau riscurile pistei de sanie!

Organizatorii JO de la Vancouver cunoşteau riscurile pistei de sanie!

08 Feb 2011   •   10:52
Organizatorii JO de la Vancouver cunoşteau riscurile pistei de sanie!
Sursa foto: /Reuters

Preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice 2010 de la Vancouver s-a temut ca un sportiv "să nu se accidenteze grav sau, şi mai rău, să moară" pe pista de sanie, cu aproape un an înaintea morţii unui sănier georgian, potrivit unei scrisori obţinut de presei canadiene.

Sănierul Nodar Kumaritaşvili a murit la un antrenament pe pista olmpică înaintea debutului JO. Moartea sa i-a determinat pe organizatorii canadieni să aducă modificări pistei, dar un raport al Federaţiei internaţionale de sanie a concluzionat apoi că accidentul era "imprevizibil". Or, în scrisoarea datată martie 2009, în momentul în care avuseseră loc încercări pe pistă, preşedintele Covan, John Furlong, a spus că se teme nu numai de un accident grav, ci şi că organizatorii vor fi acuzaţi apoi că nu au făcut nimic pentru a-l preveni, potrivit acestui document, care a fost obţinut de cotidianul The Globe and Mail şi canalul CBC.

Furlong tocmai obţinuse o copie a unei scrisori pe care preşedintele federaţiei internaţionale, Josef Fend, a adresat-o celui care a conceput pista, pentru a-i exprima îngrijorarea sa cu privire la viteza atinsă pe traseu, depăşind cu 20 km/h previziunile acestuia. În general, traseul este conceput pentru o viteză maximă nu mai mare de 135 km/h. În momentul accidentului, sania lui Kumaritaşvili avea o viteză de peste 144 km/h!

Vezi aici tragicul accident în urma căruia Nodar Kumaritaşvili şi-a pierdut viaţa

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice sanie sporturi